#11
 296     Tromsø     0

Største risikoen med den enkle løysinga er vel at nokon nappar ut fuskekabelen og får seg ein karamell, denne riskoen kan jo reduserast med å låse/feste støpselet i stikkkontakten.

Om ein gløymer å legge ut hovedsikringen gjer berre dette at sikringen på aggregatet eller kursen i tavla dett rett ut, så det er eg ikkje redd for.


En karamell som du sier, er akkurat det som kan drepe deg eller noen du er glad i...

Og hvis du vet hva som skjer når to generatorer kobles sammen i motfase ville du ikke tatt så lett på det...

Nok om det!

Angående en slags nødstrøm der man slipper å bygge om som jeg nevnte i mitt forrige innlegg;
Det blir skjøteledninger som trekkes rundt i huset eller å legge opp en egen krets som merkes med nødstrøm og forsynes fra et apparatinntak.
Har grublet og kan ikke finne en løsning som er enklere og samtidig sikker, ender uansett opp med noen åpne punkter som har full spenning. Og når man da tenker på at skrusikringer er "forbudt" å skifte uten å være "instruert personnel", så kan man jo tenke seg hva som kreves for å koble et støpsel med spenning på pluggene  ;)

De fleste faremomenter er vel nevnt: spenning på støpsel, spenning ut på trafokrets, sammenkobling av generator og nett.

Så hvis man velger å slå av hovedsikring, tilpasse belastning og forsyne hele huset så får jeg si som min kollega sa, teknisk sett går det...


  (trådstarter)
   #12
 21 694     Akershus     0


Og hvis du vet hva som skjer når to generatorer kobles sammen i motfase ville du ikke tatt så lett på det...He, he, minner om "sleggelabb'en" i studietiden: Motor driver generator. 3 faselamper koblet mellom egen generator og store Nea-kraft, også omtalt som "stivt nett".  Jadda, lampene slukker - fin synkronisering  - legg inn på nettet og PANG! Tok noen forsøk og litt tid før vi fant ut at to av ledningene til signallampene var forbyttet.  ;D


Da er vel temaet luftet. Har ikke koblet dette, men ble inspirert av av sitatet ved trådstart og nevnte eksempel fra vannverket.

Løsningen med to adskilte matinger med vekselbryter skal undersøkes. Muligheten for, ved feiloperasjon, å legge aggregatspenning ut på nett som kan være under arbeid var en tankevekker - takk for den!

Som en ser, en fordel å lufte "kreative løsninger" før en setter igang slik at en ikke gjør noe dumt. Takk for innspill.  Wink
Signatur
  (trådstarter)
   #14
 21 694     Akershus     0
Nei, to av ledningene var forbyttet og det tok litt tid før vi fant feilen.
Signatur
   #15
 296     Tromsø     0

Som en ser, en fordel å lufte "kreative løsninger" før en setter igang slik at en ikke gjør noe dumt. Takk for innspill.  ;)


Man må lufte "kreative" løsninger, hvis ikke kommer man ikke videre her i verden.
Så får man heller tåle å få litt strekk, neste gang finner man sikkert på noe skikkelig lurt  ;D
  (trådstarter)
   #16
 21 694     Akershus     0

... en aggregat/nett-vender og et aggregatinntak.


Noe forslag her? el-nr, link ???    3-fas, 63A, gjerne for DIN-skinne

Signatur
   #17
 21 487     Enebolig     0
KjellG; Hva i all verden er poenget når man bare kan trekke skjøteledningen inn en ventil, vindu ol? Hvorfor lage et ulovlig styr utav det?

Billige aggregater er forresten ikke heldig for finelektronikk ol.

  (trådstarter)
   #19
 21 694     Akershus     0

KjellG; Hva i all verden er poenget når man bare kan trekke skjøteledningen inn en ventil, vindu ol? Hvorfor lage et ulovlig styr utav det?

Billige aggregater er forresten ikke heldig for finelektronikk ol.


Er skjøteledninger inn gjennom ventiler lovlig? Med "ventil", mener en her at støpsel må demonteres for å få ledningen gjennom - er det lovlig?

Skjøtelninger er generelt lite ønsket bl.a pga fare for at den kan bli skadet. Er da en skjøteledning gjennom  en dør/vindu fornuftig i vinterkulde?I vårt område hadde vi flere timeslange utkoblinger i vinter. Det førte til at jeg begynte å tenke på en plan for å kunne holde ut lengst mulig uten strøm: Rømme hovedetasjen, tømme deler av røranlegg (trengs det f.eks. kompressor for å få det tømt), metode for å stenge trappeløpet siden jeg har ovnen i hallen nede, sikre et nødlager av parafin/ved. Jeg har et lite agggregat: er det i orden? har det bensin? Har jeg remedier for å tappe fra bilen?

Det kan  være greit å ha tenkt gjennom dette før det skjer, kanskje en medenkle forberedelser kan hindre skade og holde ut lenger. Jeg har en gang hatt strømutfall i 28 kalde og vind. Da raste temperaturen inne. Jeg burde tenkt da, jeg forsøker nå - tiden kan bli knapp!

Siden trikkerne her på forumet har gitt meg det råd å installere en omkobler for å bedre sikkerheten så vurderer jeg det.
Signatur
   #20
 3 387     0
Skjøteledning er vel strengt tatt ikke lovlig gjennom hverken ventil eller døråpning.

Dere får bosette dere i siviliserte deler av landet. ;D ;D Jeg har faktisk aldri opplevd strømutkobling. Er det bare utrolig flaks eller er ikke strømutkobling så vanlig som en kan få inntrykk av her på forumet?