#21
 21 487     Enebolig     0
Skjøteledninger er kun til for midlertidig bruk, og det er det dersom man trenger å kjøre igang et aggregat når man mister strømmen. Det hadde vært kjipt om vi håndverkere (eller vanlige folk) ble arrestert hver gang skjøteledningen ligger gjennom et vindu når vi bruker verktøy.

Dessuten må jo KjellG ha inn skjøteledningen på et vis uansett. Hvis ikke man skal prøve en annen smart løsning med aggregatet innendørs.

Å koble av støpselet for å få ledning inn ol er lov. Det man til og med gjøre som ufaglært, helt lovlig. Støpsel i begge ender er ikke lov.

Gummikabler tåler fint en norsk vinter. Men unngå koblinger mellom skjøteledninger ute om vinteren.

Har aldri hatt utkobling her jeg bor nå (nær byen) mens andre steder jeg har bodd, så hender det. Kanskje en gang annenhvert år.

Bruk skjøteledninger av god kvalitet dersom man skal grisebelaste en 16A kurs på et aggregat.

   #22
 21 487     Enebolig     0

Å bruke aggregatvender er da ikke ulovlig sOPp.


Jeg tenker på løsningen med støpsel i hver ende og inn i stikk. Hvorfor ikke bare bruke skjøteledninger rett fra aggregatet, det er midlertidig bruk.
   #23
 72     bodø     1
Ser ikke for meg att det kan bli saa dyrt med aa montere in  2 kontaktorer for styring av dette, generator vearn( litt storre 3 faset aggregat har det innebygget). Faa tavle delt i 2, den ene har du kursene som du vil ha nodstrom paa gaar over ene kotatoren og den andre del er direkte fra nettet. Saa legges det opp til at vist det er stromm paa nettet trekkes kontaktoren til nod strom fra nettet. Her bruker du i tillegg hjempe kontaktoren NC til aa for aa beskytte at kontaktoren til aggregatet kan legges in. Aggreatet kobles til en kontaktor som legges in naar det starter vist at kontaktoren fra nett spenningen ikke er aktivert. paa nodstroms kontaktoren bruker du NC for aa beskytte at net spennings kontaktoren slaar in, dermed vi du ogsa vite naar net spenningen har kommet tilbake, siden du da vil faa lys paa de kursene som ikke har nodstrom. naar du da stopper aggregatet legges det spenningen in. Mulig at det bor veare et timer rele paa 3sek mellom in og ut kobling, dette vi da med fore en spennings kuttes og kommer tilbake, normalt ikke noe problem for hvite varer. PCer er ikke saa gla i dem, sett paa en ups dem. Vist du gaar for et litt dyrere aggregat er det noen som har fjernstart slik at dem kan startes opp  automatisk og har da inne bygget generator vakter, som stopper den ved feil.
  (trådstarter)
   #24
 21 712     Akershus     0


Dere får bosette dere i siviliserte deler av landet. ;D ;D Jeg har faktisk aldri opplevd strømutkobling. Er det bare utrolig flaks eller er ikke strømutkobling så vanlig som en kan få inntrykk av her på forumet?


Vet ikke om Akershus mellom Gardermoen og Oslo er en "sivilisert del av landet", men her var det et alvorlig transformatoruhell i vinter som førte til langvarig strømutkobling av store deler av "siviliserte strøk". Dette er første gang jeg opplevd det slik, altså ikke ofte, men fy så ubehaglig in vinterkulde. Hva kjedelig var at av 3 sentrale trafoer ble en ødelagt og måtte på ukeslang reparasjon, den neste ble skadet og måtte kjøres med redusert effekt - dersom denne også meldte pass, ville det blitt laaaange gjentatte utkoblinger i kanskje 2 - 3 uker.

Nordlige Japan var siviliserte strøk inntil nylig.  ;)

En kan ikke forutse eller være redd for alt mulig, men dersom en med enkle tiltak kan være mer forberedt, så er vel ikke det så dumt?

Hva med dem som har vannbåren varme og strømmen forsvinner over noe tid? Kanskje greit med en gjennomtenkt prossedyre om "det verste skullel skje"? Forskjellen på et visst ubehag og kostbare reparasjoner?

Noen som har forslag til egnet vender?
Signatur
   #25
 296     Tromsø     0

Noe forslag her? el-nr, link ???    3-fas, 63A, gjerne for DIN-skinne


Apparatinntak 3 fase 230V 32A:
http://www.elhandel.no/catalog/product_info.php?cPath=30_58&products_id=1542412&osCsid=jovh4npfo263p39pldane877v6
Jeg finner tilsvarende 3 fase 230V 63A i hovedkatalog, har ingen link, el.nr. 15 642 72.
Men apparatinntaket kan dimensjoneres etter aggregatet, det trenger ikke nødvendigvis være like stort som hovedsikring i huset.

Aggregatvender på 63A
http://efobasen.efo.no/EFObasen/tabid/53/ctl/ElnoView/mid/390/Default.aspx?itemId=1470772
Fant desverre ingen link til mindre vendere, dette er jo ikke akkurat "melk og brød" varer.

Dette har også vært diskutert før:
http://www.byggebolig.no/index.php?topic=2719.0
http://www.byggebolig.no/index.php?topic=11487.0

Skulle jeg montert dette selv ville jeg brukt to kontaktorer og delt opp fordelingen slik at man kan velge forsyning ved velgebryter i skap, denne bryteren blir bare for styrestrøm og trenger ikke være spesielt stor.
   #26
 1 631     Villmarkstoppen, Malvik     0

..Dere får bosette dere i siviliserte deler av landet. ;D ;D Jeg har faktisk aldri opplevd strømutkobling. Er det bare utrolig flaks eller er ikke strømutkobling så vanlig som en kan få inntrykk av her på forumet?
Det er nå ganske sjelden i sentrale strøk, men jeg må innrømme at jeg har tenkt jeg også på hva vi skulle gjort om man fikk et større brudd - spesielt etter problemene de hadde i Steigen for noen år siden.
Her i Trøndelag har det jo også vært snakk om sonevis utkobling pga kapasitet.

Noen timer klarer man seg alltids - det er mange tonn betong som skal kjøles ned før det begynner å fryse i gulvene - men i flere døgn ville nok blitt verre.

Vil noe slikt kunne drive en varmepumpe som min, 3x230v eller er det problemer med startstrøm/ujevn leveranse som kan ta knekken på ting?
(Forutsetter naturligvis at det kun skal drive VP og sirkulasjonspumper/termostater - elementet på ørti kW må naturligvis være utkoblet)
Strømutkobling og aggregat - Tekniske data NIBE 1220.jpg - Arne
   #27
 7 688     Bærum     0
Vil anta startstrømmen vil være problemet. Mulig du ikke får igang kompressoren med den følge at den brenner opp.

  (trådstarter)
   #28
 21 712     Akershus     0
Et så stort aggregat var over det jeg hadde i tankene. Startstrøm for kompressor må sjekkes.

En mulig nød-nød-kjøring av vannbåren varme, bare for å holde frosten i sjakk, kan kanskje være å sørge for sirkulasjon og elektrisk lunk av vannet til +5 grader?  Usikker på hvor mye fiks-faks det vil kreve.

Ad kontaktorer: Selvfølgelig en løsning, men komplekst og plasskrevende med forrigling og ev tidforsinkelse etc. Aggregatet må jo gjerne gjetes i alle fall slik at det er kurrant med en manuell vender. (Ikke skjer dette så ofte heller  Wink

Ved å vende hele huset, kan en fritt velge og skifte på hva en vil skal få strømskvetten.
Signatur
   #29
 1 505     0
Vil anbefale en bryter i alle tilfeller.. Å ha en kontaktor durende i 99,99999 % av tiden er litt waste når det kan ordnes mekanisk.

Garo har noen brytere for de med god plass i sikringskapet.. 125A og 12 moduler passer til bruken din, men blir selvsagt litt overkill... Men laga for DIN-skinne da.
http://www.garo.no/site/maler/x/?case_vis=visprodukt&kategoriID=119&produktid=611&HKatID=5
Signatur
  (trådstarter)
   #30
 21 712     Akershus     0
Først, takk til alle for gode råd. :)

Hva med denne koblingen? Den henter inspriasjon fra EFP komfyrvakt/tavlevakt som bruker en utløser på aktuell sikring. Kankje kan dette sammenkobles med EFP eller en må sette to utløsere på OV.

Her er tanken:
Aggregatbryter er normalt åpen, aggregatkontakt i garasjen er spenningsløs.

Ved nettutfall slås OV av, aggregat kobles til, aggregat startes. Slå av alle forbrukere som ikke skal ha strøm og lukk aggregatbryter.

Ved operatørfeil:
Glemmer å slå av OV: spenningsutløseren på agggregatkursen vil slå ut OV når aggregatet startes.
Glemmer å åpne aggregatbryter ved tilbakestilling til normaldrift: spenningsutløser vil slå av OV. Det vil være spenning på aggegatkontakt i noen millisekunder til utløseren har tatt OV.


Noe jeg har oversett her? Farlig, ulovlig?
Strømutkobling og aggregat - Aggregat - Nett- omkobler.jpg - KjellG
Signatur