#21
 5,730     0
Tviler eg på; styring kontra ingen styring er maks et par tusen i året, for dei fleste gjer dette ikkje utslag,
og dei fleste vil ikkje ha huset fullt av automatikk.
Ein kan jo bare leige inn folk fra Norsk Sluttstrøm AS så fikser dei biffen.

   #22
 25,138     Akershus     0
@keal #19
Det er nettopp det senariet du beskriver som er grunnlaget for min påstand andre steder om at denne modellen er vanskelig å forholde seg til (ikke å forstå). Jeg er helt enig i din elendighetsbeskrivelse og konkluderte med at huset må utstyres med utskytningssete! Dvs, om du nærmer deg grensen på si 5, du er nå på 4,95 kWh/h, endetimen er nær, til pumpene!
Eller rettere: slå av hovedsikringen i 3 minutter og spar 200 kr!
For de fleste vil det være mest aktuelt å justere på ting som er enkle å flytte litt på, ellers får det stå til mhp effekttariffen.
Her var det imidlertid mest strømprisen jeg hadde i tankene. Den er kjent dagen før og kan hentes inn og programmeres for dem som kan slikt. Her er det muligens noe å spare. Et annet alternativ er å sprengfyre med vp om natta for å lade betonggulvet, våkne til badstue i stua og hutre seg gjennom Dagsrevyen før sengetid. Vanntanken er for dem med lett gulv med liten varmekapasitet.
Signatur
   #23
 3,210     Vestlandet     1
Tviler eg på; styring kontra ingen styring er maks et par tusen i året, for dei fleste gjer dette ikkje utslag,
og dei fleste vil ikkje ha huset fullt av automatikk.
Ein kan jo bare leige inn folk fra Norsk Sluttstrøm AS så fikser dei biffen.


Folk er forskjellige. Det blir nok et spekter fra de som ikke bryr seg om å tilpasse seg (eller ikke forstår seg på det) til de som bruker alt for mye penger på smarthusstyring med maskinlæring. Forhåpentligvis havner en stor andel et sted i midten av disse to ekstreme.

Mange vil jo ikke ha behov for å tilpasse seg noe særlig engang. Så vidt jeg kan se, har jeg ikke vært over 5kWt/t denne høsten, og da er jeg fornøyd med å havne på det effekttrinnet. Uten noen smarthusstyring.
   #24
 321     Oslo     0
KjellG: 

Hæ? I den andre tråden skrev jeg nettopp at jeg hadde lagt ned over 1000 timer DIY på hytt hus. Nøkkelferdig sa du? 😂

Ja, dette ble litt teknisk enn et koblingsur fra Clas. Slik er det blitt om vi skal diskutere mulighetene til IoT produkter i 2021, desverre. Jeg har vel ikke skrevet at jeg anbefaler noen å programmere alt dette selv?

Tante Olga trenger ikke å vite hva et API er, men sjansen er stor for at hun har et produkt i dag som benytter seg av det. Det er jo opp til bransjen å utvikle brukervennlige løsninger slik at det blir salgbart og brukbart.

Smarttelefonen er jo et godt eksempel. Et høyteknologisk produkt med millioner av linje med kode, men forståelig nok for min far på 85 til å bruke. Han kunne brukt papirkart, papirbrev og en gammeldags telefon……men velger altså å ikke "keep it simple".

Men, og et stort men, ny teknologi er sjeldent optimalisert ved lansering. De første kundene er ofte prøvekaniner (early adopters), funksjoner og design kan være umodent og kost/nytte er ikke nødvendigvis topp. Samtidig er ikke en VVB spesielt komplisert, og vi har ta temmelig raskt fått smarte elbilladere som fungerer veldig bra.

Derfor venter jeg litt i spenning før jeg konkluderer noe ang. disse produktene. Jeg vurderer altså å potensielt gå på en smell om merkostnaden ikke er nevneverdig stor, og kan sikkert dele litt erfaringer på forumet slik at ur-tilhengerne har noe å le av om det ble mer støy enn penger spart. ☺️

En avansert smarthus-sentral koster ned mot hundrelapper i dag. De mest avansert software er faktisk gratis og kan benyttes på en gammel PC du har liggende. Du kan også benytte en Apple enhet. En sensor eller rele for stikk, 100-200,-. En veggtermostat noen hundrelapper mer enn en dum enhet. Vaskemaskiner, elbilladere, biler, oppvaskmaskiner, kjøleskap kommer ofte med funksjonen ferdig integrert, enten du vil ha det eller ikke. Ikea selger elektriske rullegardiner og smartpærer billig. Varmeovner kommer med wifi nesten uten tillegg.

Kort sagt, du kan komme i gang for noen hundrelapper.

Det er nok lettere å "kjøpe seg fattig" på VBV i jakten på å spare penger. Potensielt 400-500 000 i ekstra lån på nytt hus med beskjedent oppvarmingsbehov. Her heves ikke et øyebryn fra knapt noen her inne. Snarere tvert om, der kverulereres det ned i tråd etter tråd med de merkeligste argumenter for hvordan VBV kan bli en gullgruve….kanskje i dag….i alle fall i fremtiden….tror man.

Smarthus kan spare penger allerede i dag. Dette finnes det stadig flere studier på. Og systemene blir stadig smartere, billigere og lettere å bruke. Hvorvidt disse berederne faller i den kategorien umiddelbart etter lansering gjenstår å se.

Signatur
   #25
 321     Oslo     0
Hvis det intelligente systemet ditt legger seg på en forbruk en gitt time på 4,9 kWt for alle de apparatene du kan styre, men så finner både kompressoren i kjølerommet, kjøleskapet, dypfryseren og det fotocelle-styrte utelyset ditt på at akkurat i den timen skal de slå på hundre watt hver seg, så kan det føre til at du hopper opp på neste effekt-trinn.

AMS måler ser historisk forbruk, her har man mye data hva gjelder maks forbruk til de ulike tidene av døgnet. Du kan styre de største slukene, og legge på en buffer. Et eksempel er å sette elbillading til et tidspunkt om natten (når tariffen er lav), men ha som premiss VVB kun starter etter elbilen er ferdig ladet. 

Du kan legge på 10W i buffer i tilfelle katten utløser utelyset ditt. Eller 100 ganger så mye om du vil. Dette er en pølse i slaktetiden.

Vi har ikke begynt å snakke AI enda. Dvs når systemene begynner å lære seg hvordan ting fungerer. Vi mennesker er ganske forutsigbare. Mer enn vi tror.

Effekt-trinn utgjør også bare en del av strømregningen. Vi kan ikke bare lukke øynene for forbruk heller.

Eller det kan være menneskelig aktivitet: Du 'vet' at midt på dagen er det ingen ukjente store forbrukere, så da kan du trygt bruke ganske tett opp til et effekttrinn. Så blir guttungen syk og hjemmeværenede fra skolen, og det han har til å underholde seg med er gaming-PCen, som når den kjører kontinuerlig bruker betydelig mer enn den midt-på-dagen-marginen du har lagt opp til. Hvis du må huske på å omprogrammere smart-logikken i slike situasjoner, da er du godt på vei tilbake til å kontrollere ting med gammeldagse brytere. 

Midt på dagen så varmer sola, elbilen lades ikke og vvb trekker ikke strøm. Sannsynligvis lager du heller ikke middag samtidig som motstrømsbassenget går på max heller.

At du blander inn lyspærer og gaming PC, altså noen watt til noen hundre watt, får meg til å lure om du tror dette skal være noe eksakt vitenskap ned til noen få watt? I så fall har jo de uten noen smarte produkter et enormt problem.

Elbilen min trekker 11 000 watt når den lader. Hva er en VVB, 2-3 000W? Badstuen min har en 12000 watt ovn. Så kommer all gulvvarme, og/eller varmepumper på noen kilowatt.

Det er jo de store driverne man ønsker å ha kontroll på.

 Jeg leste den første seriøse artikkelen (dvs. en serie på tre, i "Communiations of the ACM", om jeg husker riktig - ACM er Asocciation for Computing Machinery, en internasjonal akademisk forening som har eksistert siden 1947!) om gjennomføring av total-automatisering av et hjem, helt på starten av 1980-tallet, for førti år siden. Det vil være en overdrivelse å si at det har "tatt av" i dag, førti år senere. Jeg har sluttet å vente. Jeg har null tro på at vi får noe "skred" innenfor de neste fem årene, antagelig heller ikke de neste ti.  

Hva er "total-automatisering" av et hjem egentlig? Og hva kan 40 år gamle artikler lære oss om hvor vi er i dag? Blir ikke det litt som å spørre en neandertaler hva som vil bli mulig med en industriell revolusjon?

Her har jeg varme som styres basert på tilstedeværelse. Lys som regulerer seg i fargetemperatur og styrke basert på utelys. Står man opp om natten, så starter sensoren svakt rødt ledelys for å ikke bli vekket. Lys som tidvis aktiveres innvendig når alarmen er på. Lys varsler med ulike farger basert på om det blir regn ute, luftkvaliteten inne blir for dårlig, det er trafikk til jobben, vaskemaskinen er ferdig etc. Skjerm ved inngangsdøren forteller om hvem som er hjemme (router rapporterer hvilke mobiltelefoner som er tilknyttet wifi). Kamera ved inngangsdøren sender bilde og 2.veis tale til telefonen om noen ringer på - uansett hvor i verden jeg er. Rullegardiner som styres av scener og om TV skrus på samtidig som solen er sterk.

Alt kan styres med stemmestyring, på norsk. Kan du starte lading av elbilen? Kan du støvsuge bare kjøkkenet (robotstøvsuger tar bare kjøkken som egen sone)? Hvor lenge er det til vaskemaskinen er ferdig? Kan du skru på litt Jazz? Kan du gjøre klart for leggetid (tilpasser temperaturen på soverommene om de er for høy eller lav, justerer lyset til en lystemperatur som gjør en trøtt, skrur av TV, sjekker om vindu er igjen, demper varme på stue, skrur av alle mobilladere og nettadaptere)? Og så videre….

Det aller meste fungerer helt automatisk slik at resten av familien har lav terskel for å dra nytte av det.

Med nytt hus der jeg kan prosjektere dette fra start av, så får jeg langt flere muligheter. Utekamera med objektgjenkjenning, intelligente røykvarslere, et almass av sensorer etc.

Men jeg er enig i en ting….omfanget jeg beskriver har ikke "tatt av". Men teknologien er her i dag. De store (Apple, Google etc.) dumper milliarder inn i utvikling for å gjøre dette brukervennlig. Selv IKEA har begynt å selge smartprodukter. Varme og lysstyring har vært her lenge allerede.

 Jeg velger å ikke planlegge med Den Store Altomfattende Smarthus-standarden. Det vil i lang tid forbli separate, konkurrende systemer, som hver handterer noen få av apparatene dine. Uansett hvilket eller hvilke system du satser på vil du sitte med masse apparater som enten ikke kan tilpasses systemet i det hele tatt, eller det er så knotete å gjøre det at du må være entusiastisk hacker for å gidde.

Dette er en (aldrende, men korrekt) sannhet med store modifikasjoner i 2021. Du har rett i at dette har vært et problem, men dette har blitt bedre bare siste 2 årene med produkter som er tydeligere merket. Home Assistant for eks. spiser vel omtrent 8000 produkter nå. Fair enough, HA er et entusiastprodukt, men  går du inn på Power, så står det Apple Home, Google og Amazon logo på det meste.

Nå kommer også Matter. Kort sagt stiller mange av de store seg bak standarden, og en Matter logo skal gjøre produktet kompatibelt med alt som støtter Matter. Det er også bakoverkompatibelt, og mange eldre enheter kan oppgraderes til Matter support.

Smart styring av lys, varme, elbillading, solskjerming, TV, hvitevarer etc. vil jeg påstå er brukervennlig i dag om man er komfortabel med å bruke en smarttelefon og app´er. Herunder kan man også spare energi hjemme.
Signatur
   #26
 71     0
Her var det kommet MYE svar siden jeg la inn mitt svar.

Jeg får gjøre en bedre jobb å lese og svare på alle som har kommentert på innlegget mitt når jeg får øitt bedre tid.

Men målingene på ca 2 kwt er fra smarthusmåler på varmtvannstanken, og selvsagt kommer resten av varmen fra Varmepumpen. (Men det får jeg ikke målt på en fornuftig måte).

Jeg tror gjennomsnittet bruker 6kwt per dag på varmtvann, så regner med jeg får ca 4 fra VP??

Ellers så er tanken på 200 liter og har 70 grader kl 4, så synker denne nedover ila dagen, men det går fortsatt ann å dusje kl 23 uten at det kjennes på noen måte.

Hovedgrunnen til at jeg satt det opp slik pga at varmen fra dobbeltmantlet bereder går ned til gulvarmen som bare har 32 grader.

Dette er ikke noe problem når det kommer inn kaldt vann i bunn, men når vvb har stått på en hel dag uten særlig forbruk blir den varme enn 32 grader i bunn og da går varmen feil vei. Så derfor. 🤣
   #27
 3,595     2
Hva er "total-automatisering" av et hjem egentlig? Og hva kan 40 år gamle artikler lære oss om hvor vi er i dag? Blir ikke det litt som å spørre en neandertaler hva som vil bli mulig med en industriell revolusjon?

Det prosjektet det gjaldt hadde som eksplisitt uttalt mål å automatisere alt som overhodet var mulig å automatisere - som et studium i hva som det var mulig å automatisere i et hus, vel å merke anno 1980-81. Ekteparet i huset hadde begge mastergrad i programmering og en del års erfaring, så artiklene var nærmest som forskningsrapporter å regne.

En av de interessante erfaringene jeg fortsatt husker, førti år senere: De gjennomførte prosjektet i to steg. Først skulle de få alt til å 'bare virke'. I steg to skulle de gjøre det absolutt 'sikkert', både mot eksterne angrep og menneskelige feil. Det andre steget endte opp med å koste det tredobbelte av det første steget. Det var vel å merke ikke fordi de måtte gjøre om på ting for å gjøre dem sikre - i det første steget visste de hva de skulle gjøre i steg 2, det var bare gjennomføringen som var utsatt. Jeg skulle gjerne lest rapportene på nytt i dag, og mistenker at masse av sikkerhetstiltakene de gjennomførte ikke er spesielt godt ivaretatt i dagens smarthus-systemer!

Jeg har fulgt med på dette markedet i to-tre tiår, med stadig fallende interesse. Det blir sånn når det ser ut til å stå på stedet hvil. Selvfølgelig kommer det en annonsering fra Apple nå og da, og for en del mennesker er det jamngodt med kvelden om en uke. Men sett i et 30-års-perspektiv ligger det skremmende nær opp til en non-event.

For å ta dagens smarthus-systemer:

Det inntrykk man får er 1) at du nå kan gjøre fra en app på mobilen det samme som du tidligere gjorde fra en bryter/knapp, (jfr. HomeKit) 2) du har masse gimmick-effekter som for eksempel å bade stua di i bølger av lys i forskjellig farge, 3) du kan nå gjøre med en smarthusløsning det vi har gjort i flere tiår med termostater og sensorer og klokke-mekansimer, med littegranne ekstra, men sannelig ikke mye! Den største forskjellen er det nå gjøres av et smarthus-system, ikke av tradisjonelle mekanismer.

4) Skal det bli noe automatisering som betyr noe, må du starte på bar bakke og glemme det meste av det du har i en etablert bolig. Du får ikke din gamle VV-bereder inn på systemet, din gamle kjøleroms-kompessor, din gamle badstueovn, golvvarme, varmepumpe, belysning, kjøleskap, fryser og stekeovn inn i systemet. Til dels kan du mekke det til, med adapterbokser, ny kabling og betydelige elektriker-regninger, men det vil dels være petter-smart-løsinger som åpenbart ikke var designet for det; det er gaffatape for å få det til å henge sammen. Har du en gammeldags vifteovn. motarbeider den systemet. Liker du å legge noen bjørkekubber inn på peisen, forstyrrer du kjøreplanen.

Noe "intelligens" av det slaget du antydet i et tidligere innlegg, som at systemet skal "lære" når folk drar ut av huset og kommer hjem igjen, forbruksmønster for strøm og vannforbruk, når brukerne er på ferie .... Nei, det følger slett ikke slike ting med i grunnpakka noår du kjøper at smarthussystem i dag. Du skal prise deg lykkelig om den klarer å lese spotprisen fra NordPool for de kommende 24 timer, og tilbyr en enkel måte å legge inn detaljer om strøm-avtalen din og nett-avtalen. Å lese værvarslene fra yr.no er ganske fjernt.

Det rett og slett er ikke nok "i det det for meg" til at det er verd pengene, tiden, kompteanseoppbyggingen - for den er ganske vesentlig med dagens systemer (ikke minst hvis du vil ha frihet til å velge utstyr og komponenter bygget for ulike standarder). Jeg hadde seriøse planer på slutten av 1990-tallet, og satte meg inn i det som fantes da - regnet med at i løpet av få år ville vi ha "alt" automatisert. Men det skjedde ikke. Og det har ikke skjedd siden.

Det er nok noen som "tar den helt ut", og sier: Jammen se på mitt hus - der er det massevis av plussverdi! ... Ja, det er som det ekteparet for førti år siden. Vi kan gjenta den øvelsen i dag (og det høres ut på deg som om du mer eller mindre har gjort det). På samme måte som "alle" kunne bygge sitt super-automatiserte hus for førti år siden kan "alle" gjøre det i dag. Men det "alle" gjør, er å si: Se på dette - jeg kan åpne låsen med mobilen, uten å bruke nøkkel! Se, jeg kan gjøre lyset lilla! Se, jeg kan avlese på mobilen min hvilken COP varmepumpa mi har akkurat nå!

Selvsagt kommer du litt lenger i dag med en million kroner enn for ti, tjue eller tretti år siden, men vi som har et etablert hjem som i stor grad må rives ned og bygges opp igjen med smarthus-vennlig teknologi, forventer mye av den millionen det kan koste å få noe tilsvarende som et hust som er fullstendig fritt for "legacy".

For noen år siden leste jeg en gjennomgang av de sytten ulike standardene som var i bruk for smarthus. (Det var som i '17', ikke bare 'mange', men faktisk sytten.) Og det var før Home Assistant, før Matter, faktisk før "IoT" var et etablert begrep. Det har vel kommet et par andre nye standarder også, siden den gang. Bla to-tre år bakover her på BB, og du finner folk som virker totalt overbeviste om at standard X (eller Y eller Z) er så uendelig mye bedre enn de andre at det er unødvendig å vurdere alternativer. Slik var det for tjue år siden også. Og slik er det i dag. "Alle vet" hva som vil ende opp som den dominerende standarden. Problemet er at Svaret med stor S endrer seg med maksimum to år periode.

Ikke gå til de som pusher smarhus-systemer - gå til de som selger varmepumper og badstueovner og ventilasjons-anlegg og varmekabler og lysutstyr og kjøleroms-aggregater og vanningsanlegg for kjøkkenhagen og frysebokser termiske solfanger-anlegg og solcellepaneler og ladestasjoner og sirkulasjonspumper til svømmebassenget. Ikke si noe om hva du tror kommer til å være den seirende smarthus-standarden, bare hør etter hva de vil selge deg. Og når alternativene er presnentert, noter ned hvilke smarhus-standard(er) de ulike alternativene støtter. Om noen. Merk deg alle de alternativene som ville vært aktuelle ... hvis de bare hadde støttet den standarden du har valgt å satse på.

Nei, en kost/nytte-analyse faller ikke spesielt heldig ut for dagens smarthus-alternativer.

   #28
 321     Oslo     0
Jeg forstår at det sikkert er elementer av eldre studie som er overførbare til dagens utfordringer, men i 1981 var kassettspilleren fortsatt moderne.

De siste 2-3 tiårene har vel ikke vært store markedet for smarthus, så det har vel ikke vært så mye å følge med på heller. De som lovet deg en rivende utvikling de årene var nok litt vel optimistiske. Jeg syntes egentlig ikke dette ble interessant før vi fikk trådløse standarder som RF, Zigbee, Z wave etc. som lot seg implementere i billige små enheter.

Jeg skjønner hva du tenker på når du viser til lilla lys fra mobilen. Fjernstyring er ikke «smart . Smart er når systemet for eksempel opererer prediktivt, samler flere arbeidsoppgaver for å spare tid for forbrukeren på oppgaver (hvis A, aktiver B, C og D - men ikke om Y og Z er aktivt, og kun om X er aktivt) eller nå gjør oppgaver som er nyttig for forbrukeren men som ellers ikke hadde blitt gjort fordi det er for mye styr manuelt.

Jeg er ikke kjent med mange systemer som fungerer slik rett ut av esken, men det hadde også vært rart i all en tid antall variabler (type IoT, bruksområder og behov) er så varierende. Noen prøver dog å gi deg noen forslag til oppskrifter basert på de produktene den finner i hjemmet ditt. Min Tado VP kontroller registererer for eksempel automatisk at vinduet er åpent, og skrur av varmepumpen (eller ber deg lukke vinduet) - helt uten programmering. Ikke livsendrende, men smart. Nå skrur systemet også den av når den registrerer at ingen er hjemme. Jeg kan også forberede hjemmet når jeg er på vei hjem med en snarvei på telefonen. Jeg kjøpte den i utgangspunktet kun for å erstatte IR fjernkontrollen.

Til syvende og sist må man som oftest fortelle systemet litt om behovet om behovet er stort.

Jeg får inntrykket at du er ute etter en alt eller ingenting løsning, og viser til at du har blitt skuffet av utviklingen de siste 30 årene. De siste 30 årene har ikke hatt i nærheten av samme utvikling som de siste 5, av naturlige årsaker (som også reflekterer resten av samfunnet). Jeg skjønner ikke helt motstanden for å bruke styringer for å redusere på gulvvarmen basert på tilstedeværelse. Eller eller la elbilen automatisk lades når strømprisen er lavest om natten. Eller la AMS sensor bidra til å styre varme i huset basert på strømpris og utetemperatur. Eller la VBV utnytte lave priser fra Nordpool som vi diskuterer her. Kost/nytte bør kalkuleres, helt enig. Men ofte er det snakk om hundrelapper.

Vanningsanlegg for kjøkkenhagen som du nevner kan også bli smarte i dag. Kan bli rett så stilig faktisk. Både gardena og andre har løsninger for dette. Robotstøvsugere, robotgressklippere og så videre. Sirkulasjonspumper kan jeg ingenting om. Men jeg tenker jo umiddelbart at om man finner noe ikke kan integreres, eller ikke har noe verdi av å bli integrert - så endrer jo ikke det de andre fordelene med smarthus.

Skal vi redusere smarthus til å kun gjelde lilla pulserende lys styrt fra mobilen, så skjønner jeg også at vi kan legge diskusjonen død ganske fort. Smile

Denne «millionen  for et smarthus system eller riving av hus minner meg mest om KNX eksemplene man hørte om for mange år siden. Folk starter med smarte løsninger for hundrelapper i 2021. Og da basert på trådløse løsninger som ikke krever noe inngrep i bygningsmassen.

Husk at noe så enkelt som å bevistgjøre forbrukeren på hva som skjer, som resultaterer i at forbrukeren endrer forbruksmønster for så å spare strøm - eller kanskje øker levetiden på komponenter eller bygningsmassen, er smart. TADO nevnt ovenfor er et eksempel på det.

Det jeg skisserer som dagens løsning for meg er gjort i en dum leilighet. Jeg har brukt en promille av beløpene du skisserer. Og den største kosten av det igjen er da lys og lamper. Det meste er nyttige funksjoner i hverdagen, komfort/innemiljø,  tidsbesparende lifehacks, sikkerhet….men en liten del er også energisparende. I et hus er med elbillader er potensialet større. Hvor mye større har jeg ikke regnet på, men av alt jeg har sett av muligheter vil jeg ikke lukke øynene mine for potensialet.

Til slutt, jeg fremlegger ikke smarthus som revolusjon hva angår forbruk. Men det er en liten del av det smarte produkter kan hjelpe til med.
Signatur
   #29
 3,595     1
Vi kjenner alle til den rivende utviklingen data-teknologien har vært gjennom. Ved 25-års-jubileet for opprettelsen av Institutt for Databehandling ved NTH (siden den gang har både instituttet og NTH fått nye navn) presenterte jeg et lite 'kåseri' om hvilke visjoner vi hadde, vi som var studenter i det første kullet. Hvilke problemer vi sto klare til å finne skikkelige løsninger på, hvilke metodikker og hvilken fagdisiplin vi så for oss at vi på kort tid ville utvikle. Og så gikk jeg gjennom hvilke av de store problemene vi faktisk hadde funnet løsninger på, i løpet av disse 25 år. Eller heller ... Hvor vi egentlig hadde mer eller mindre stått på stedet hvil. Vi gjør det samme raskere i dag, med flere farger og flere punkter på skjermen. Men det er bare spill for galleriet; bare en ytterst liten flik av de fundamentale problemer vi så den gang har blitt mindre fundamentale i dag. Den "rivende utviklingen" er bare ytre fakter.

Smart er når systemet for eksempel opererer prediktivt, samler flere arbeidsoppgaver for å spare tid for forbrukeren på oppgaver (hvis A, aktiver B, C og D - men ikke om Y og Z er aktivt, og kun om X er aktivt) eller nå gjør oppgaver som er nyttig for forbrukeren men som ellers ikke hadde blitt gjort fordi det er for mye styr manuelt.

Du har en akademisert innfallsvinkel til problemestillinger som ligner den jeg hadde mine student-dager. Og tjuefem år senere var "mine" problemstillinger stadig like framtedende i hyllevare-løsninger. Det var/er massevis av akademiske forsknings-løsninger som kan testes ut av entusiaster, men det betyr ikke at Hvermansen ser dem.

Min Tado VP kontroller registererer for eksempel automatisk at vinduet er åpent, og skrur av varmepumpen (eller ber deg lukke vinduet) - helt uten programmering.

"Problemet" er at jeg registerer at jeg har åpnet vinduet helt uten et smarthus-system. Jeg kan tilogmed skru av varmen mens jeg lufter ut, men med golvvarme har det relativt ubetydelig verdi å skru av VPen under utluftingen. Så vi er tilbake til "What's in it for me?"

Jeg får inntrykket at du er ute etter en alt eller ingenting løsning, og viser til at du har blitt skuffet av utviklingen de siste 30 årene. De siste 30 årene har ikke hatt i nærheten av samme utvikling som de siste 5, av naturlige årsaker (som også reflekterer resten av samfunnet).

Det jeg forventer er at alt som skal inn i systemet skal inn i ett system. Nå ville jeg nok selv klare å handtere både tre og fire ulike, men det vil du aldri kunne kreve av ikke-tekniske brukere. Enten går det inn i Smarthus-Systemet, i entall, eller så er det ikke dekket av smartheten. Da er de elementene redusert til fjernstyring fra mobilen, eller kanskje ikke engang det.

Er det mange som faktisk har vært med de siste 30-40 årene som hevder at det de siste fem årene har sett en dramatisk utvikling i hvor rakst ting utvikler seg på smarthus fronten? (I motsetning til de foregående tiår.) Gjelder det også om du holder til siden de folkene som jobber i bedrifter som vil prøve å selge noe til deg?

Da jeg var student var jeg heldig overbevist om at masse av det vi lærte om var blodferske teknoliogiske nyvinninger - og det var vanlig oppfatning blant studentene. Gradvis, da vi kom ut i arbeide, oppdaget vi at det vi trodde var revolusjonerende nyvinninger, var teknikker som hadde vært i bruk i 10-15-20 år i industrien.

Eksempel for datafolk - ikke-dafolk kan hoppe over dette:

Som studenter lærte vi om denne moderne ideen "objekt-orientert programmering". Den C++ kompilatoren vi fikk tak i kompilerte ikke til maskinkode, men til K&R C-kode, som så måtte kompileres videre (på vikårlig maskin - det var det som var poenget med å kompilere C++ til K&R C). Det betydde at vi lærte OO ved å se hvilke datastrukturer C++ kompilatoren bygde opp for både klasser og instanser, og hvordan kode brukte medtodepekere i klasseobjektene til å realisere polymorfe typer.

Så fikk jeg sommerjobb på Norsk Data, med tilgang til datastrukturene i driverne i operativsystemt Sintran III, som er skrevet  i et språk (NPL) som nærmest er en makro-pakke over assembler. Du ser hver eneste bit slik den er lagt ut i RAM. Og jeg rygget tilbake: Det er jo akkurat som klasse-objektene, med subklasser og "the works"! Bare at her er det lagt ut for hånd av programmereren. Tankemåte, konsepter, var akkurat som i C++, bare programmert i assembler en gang på starten av 1970-tallet.

Blindern-folk hopper selvsagt opp og roper at "Simula er fra 1967!" Greit nok det, men de som vedlikeholdt Sintran III hadde ikke noe forhold til Simula. Det var bare slik man gjorde ting. "Kaller du det 'objekt-orientert? Gjerne for oss!'

"Ytre sett" var Simula en 'revolusjon' (i klasse 'verdensberømt i Norge'). Senere gjentok C++ revolusjonen reelt på verdensbasis. Men drøyt ti år tidligere hadde utviklere på Norsk Data - og trolig hos massevis av andre datamaskin-produsenter - programmert OO villig vekk uten å ane at det ti år senere skulle betraktes som "en moderne revolusjon".

Realiteten er at de mest dramatiske revolusjoner ofte skjer uten at du merker noe til det. Det er ikke noe du ser komme, det er noe du ser at har skjedd.

Både gardena og andre har løsninger for dette. Robotstøvsugere, robotgressklippere og så videre.

Men får du dem innkorporert i det smarthus-systemet du har bygget på? Eller må du sette opp én vanningsplan for feren i Gardena-systemet, én klippeplan for gressklipperen i dens system, en ferieplan for varmepumpa i i dens system, og dertil en plan i det sentrale smarthus-systemet for å slå av og på lysene til "tilfeldige" (men sannsynlige) tider og sørge for at berederen er full av varmtvann når dere kommer hjem fra ferie?

Hvis smartnessen må programmeres hver for seg på tre-fire ulike steder, da er det for det første ikke særlig smart, og dernest ikke særlig koordinert (som vel er å si "usmart"). Du får ikke Gud, Hvermann & Sønn med deg på å programmere 2 - 3 - 4 ulike del-smarte systemer slik at de fungerer som ett homogent smart system.

Hvis jeg var selger av smarthus-systemer til Vanlige Folk (tm) i etablerte hjem, så måtte jeg rett ut juge til dem - påstå at de ville få masse gevister, som jeg selv ikke reelt trodde på.

Skal vi få etablert et bredt smarthus-market må det være at det etableres helt nye boliger - og da av svært bemidlede personer. Det har jo vært en del slike i Norge de siste årene, men langt fra mange nok til å etablere et massemarked som har før til at du kan stikke til en middelklasse-familie et par hundrelapper med beskjed "Folk starter med smarte løsninger for hundrelapper i 2021 - gå ut og skaff dere et smarthus!"

Sorry, det er ikke slik i den virkelige verden.
   #30
 2,342     Trondheim     0
Komplisert dette, eller kanskje ring Rema. Gjør det enkelt. Gik ut og stilte ned ladeboks til Leaf'n til 10A fra 16A. Og ser da at jeg skal klare å holde meg under 10kW effekten.
Så har jeg gammel VVB, fra 1998, med 1,8kW element, og stikkontakt. Kjøpte en KASA smart sak, men hadde et mekanisk gammelt tidsur på den, og justerer på når jeg husker det litt på hvilke timer på natten den skal være på. 200 liter holder dagen for to voksne som vi er nå.
Mer enn det er det foreløpig for ferske løsninger på markedet til at det blir langt større investering enn pay-back, men for all del, liker teknologi så det frister, men det hele er for prematurt er min konklusjon. 
Ellers mye gode innspill i den her tråden.
Signatur