61,101
57
12
400V vs. 230V
19
0
Jeg lurer litt på dette med 400 volt, er d Skagerak jeg må henvende meg til for å få greie på om det kan gjøres eller hva? Er d noen andre her inne som har vurdert dette, og er d noe å hente på dette tro??
Men om det er 230 eller 400 så får du 230V i stikkontaktene inne i huset ditt. Eneste det skiller seg på er på trefase, der du på 230V anlegg har tre faser med 230V mellom alle fasene, og på 400V har du tre faser det er 400V mellom, og en nøytral-leder som har 230V mot de tre fasene.
Men noe å spare er det nok ikke på å ha 400V. Du må betale for antall brukte watt uansett, og den blir ikke lavere ved høyere spenning. Eneste som synker ved høyere spenning er strømmen som går i ledningene, og ikke effekten som vi betaler for...
Men skal du ha f.eks. v/v VP får du en del kulere modeller i 400V etterhvert...men som 523iA skriver så er det ikke du som bestemmer hva du kan få :-\
En del elektriske apparater som bla. v/v varmepumper har mye større utvalg i 400V utførelse.
Er som Cenit skriver, e-verkene kan bruke tynnere kabler, pga at strømmen blir lavere, og det er strømmen kablene dimensjoneres etter.
Grunnen til at det er større utvalg i diverse trefaset 400V utstyr, er at i Europa så er det bare Norge og Albania som har 230V nesten over alt.
Utregningen blir da 20mA = 50V / 2,5kohm.
20mA er strømmen som en jordfeilbryter skal slå ut på.
Fordelen med 400 volt er at det er mindre tap i kablene for everket og de kan også være tynnere. En normal huseier merker liten/ingen forskjell om det er 230 eller 400V.
"Det er dumt med 400V fordi du dør fortere når du får støt".
WTF?
Tror ikke det er så tungtveiende iom. at resten av europa gikk for 400V
???
MVH
Jordfeilbrytere skal vell slå ut på 30mA...
Og ja, jordfeilbrytere som er merket med 30mA skal slå ut på (høyest) 30mA.
Man dør raskere av 400v kontra 230. For forbruker på de to systemene er at spenning fra fase til jord blir 230 volt på 400 v anlegg. Denne er mindre på 230v anlegg (hvis det ikke er jordfeil da.)
Sjokkvåpen gir ikke store strømmen, derfor er de ikke så farlige. Strømmen i kontakten er begrenset av sikringen.
Jordfeilbrytere skal løse ut på merkestrøm innen en viss tid. (Husker ikke denne..)
Det er riktig, er man våt har man mindre motstand. Men måler man et antall tørre personer vil det omtrent ligge på 2,5kohm i gjennomsnitt.
Ja det er riktig at det er 30mA, jeg husket feil.
wikipedia:
På installasjoner som er installert i rom der mennesker oppholder seg så skal utløserstrømmen bli satt til 30mA og utkoblingen skal skje senest 4 - 8 millisekunder etter at jordfeilen har oppstått. I 400V anlegg skal utkoblingen skje senest etter 4 millisekunder siden spenningen her vil gjøre større skader enn på 230V anlegg. Derfor skal jordfeilbryteren være av 8ms type for 230V IT anlegg og 4ms type for 400V TN anlegg
1. Høyere spenning i nettet gir lavere spenningsfall og "tap" av effekt/strøm. Dette er en stor fordel for nettselskapene. De kan levere mer strøm på samme kvadrat kabel, evt. gå ned på kvadraten for å levere det samme=mindre kostnader.
2. Forbruker kan ta ut mye høyere effekt på samme sikringsstørrelse/kvadrat, enkelt sagt 4000w på en 10a sikring og 6400w på 16a 400v. Dvs mindre risiko for overbelastninger. Ypperlig for varmtvannsbereder, ovner og annet som drar mye strøm.
Ved brudd i nøytralleder kan spenningen i kontakten stige til 400 v.
Ved vanlig bruk av enfasestrøm legger ikke bruker merke til noe.
I norge ja. Men du skal ikke lenger enn til Sverige før dette er vanlig.
Hei!
En fordel med 400 kontra 230 er at på slike anlegg er det installatørens plikt å sørge for at sikringen SKAL koble ut ved første jordfeil. DVS er tryggere for brukeren. 400 v fordeles med felles N leder, dvs 230 V mellom 1 fase og N lederen. N lederen er i tilegg tilkoblet jord. Vanlige 1 fase kurser vil mao fortsatt være 230V. Det er kun 3 fase kursene som har 400 v.
Og til endel av de nye v/v varmepumpene som kommer med turtallsstyring f.eks. Thermia Diplomat Optimum og Nibe Fighter 1250.
du snakker ikke om brudd, men brudd samtidig med kortsluttnig! forstår jeg deg rett?
Dvs: lite sansynlig, og jordfeilbryter og/eller sikring slår ut momentant!
Og ALLE 400v nett har jordfeilbryter
For å svare på trådstarter, så er det som regel smart å hoppe på det nye når du har muligheten. Det er mye trolig at en gang kommer hele norge til å gå på 400V, og flere og flere apparater som har 3-fase blir lettere å få tak i i 400V kontra 230V. I dag er det ikke så mange fordeler foruten de som ble nevnt av gandie:
Men hos kraftleverandørene er disse enda større fordeler. Derfor blir alt nytt bygget i 400V.
Har du ikke noe behov for ny kabel inn nå, så kan du bare vente. Dette koster mye penger, og det er ikke verdt de pengene dersom du ikke trenger det.
For det første i vanlige bolig hus,velger ikke abonenten om ein vill ha 400v eller
230v dette er gitt av netteier, ka slags nett dem har på stedet.
Det er bare fordeler for alle med 400v, og snakker vi om industri er det meget
store fordeler for slutt bruker.
Det var mye feil i denne tråden.
sikrere/hurtigere utslag av sikringer ved feil+sikrere på å få ein "rett"spenning inn på huset+garantert utslag av sikringer ved jordfeil+litt rimligere sikringsskap
(minimalt) sikkert ein del till ;D
Så det er egentlig hip som hap hva en velger.
Men om en prøver å se 10-15-20 år frem i tid? Hva vil det smarte valget være da???
dette slipper du på eit 400v TN nett
Uansett kan du ikke velge om du skal ha IT eller NT selv.
Skjønner ikke den bakstreberske holdningen mot 400V TN, dette er framtiden.
Og ja, jeg er klar over att dette velger man ikke selv. Det er netteier som avgjerd hvilke system man går for på dei enkelte trafo kretsan.
Jeg synes dette har blitt ein tåpelig diskusjon, men viss dere vill forsvare eit utgående system så stå på. ;D
På 400v anlegg kan man dimensjonere ned tverrsnittet på grunn av lavere strømmer det er mere personsikkert med tanke på jordfeil. Et minus i forhold til IT nett er at ved jorfeil går sikringene, mens IT nettet kan ha stående jordfeil uten strømavbrudd
en liten korreksjon. De ohmske tapene i nettet blir mindre da de er proporsjonale med strømmen. Disse tapene fordeles på alle kundene i nettet , ikke bare de som er tilkoblet 400 V TN nett. Så derfor blir det billigere for alle sammen....
Ikke ved nye installasjoner, for da er det jo krav om jordfeilbrytere på IT-anlegg og da vil jo jordfeilbryteren ramle ut ved første jordfeil. Så da vil de jo virke noenlunde likt ;D
Elektriker Gr. L
I bolighus ja. Men ikke på netteiersia som trafoer i master å kiosker, der kan det være stående jordfeil å IT nett
Elektriker Gr. L
Har montert noen slike i nettet. Det E-verket jeg jobber for skal vist være det som har montert flest hittil.
Norge har forøvrig mye å lære av svenskene der, mener jeg da!=)
Rettelse: R=Ub/Ijfb = 50v/30ma = 1666.. Menneskekroppen er ca 1666 ohm sier noen..
Ikke at dette har noen stor betydning
så ta det du får.
Ferdige prosjekter:
- Oppussing av badet.
- Oppussing av kjøkken
I praksis blir ledertversnitet beholdt, men det blir færre eller mer kompakte nettstasjoner og fordelingsskap. Det gjør nettet enklere å bygge ut. (Ivertfall i noenlunde tettbygd strøk)
Det er faktisk en del som får sin egen lille trafo. -De bor som regel for seg selv inni skauen, og aner fred og ingen fare, men pluttselig er alt rundt tomten blitt til nye byggefelt, med moderne infrastruktur, kiwi-butikk og hele jævelskapen. Om de da har låven full i trefaseutstyr, blir det fort en mikrotrafo på tunet...
f.eks trefas komfyr: kan ta ut mer effekt på trefas 10A kurs (6,9 kW)
enn enfas 25A kurs (5,7 kW). eller 6kW/400V badstuovn, med 3x10A sikring
Garasje / leilighet. trefas 16 A 400 V kurs tilsvarer 2x50 A 230 V kurs. Og en 4G2.5+j kabel er billigere og enklere å legge enn en 2G10+j.
400V er topp!