TDJ
   #21
 1,627     Asker      1
Jeg er ikke elektriker, men har 2 stk installasjoner (hjemme/garasje + hytte) som er mer eller mindre identisk med din beskrivelse over. Men har som sagt 6 mm2 fordi kabelen går på vegg og har da ledningsevne 40A iht tabeller og det ble benyttet PSFP. Begge installasjoner godkjent av sertifiserte installasjonsfirmaer.

I begge installasjoner går kabelen fra underfordelere og er sikret med vanlige 32A automater.
Hovedskapene begge steder er nye og inneholder bla overspenningsvern alle kurser har jordfeilvern.

Slik jeg forstår så vil det du beskriver være god fisk ! Smile

Signatur

  (trådstarter)
   #22
 23     Holmestrand     0
Ok, så da bytter jeg til 10mm pn i rør inne, og så legger vi 6mm pfsp eller px fra boksen og ut til ladeboks (er det lov å blande dimensjoner?). Da har vi alle muligheter senere.

Ellers er jeg helt enig at 32a 3-fas er overkill 🏡 25A er fint kompromiss.
Signatur
  (trådstarter)
   #24
 23     Holmestrand     0
Ja, det har du jammen rett i. I følge kilder jeg finner på nett skal faseleder og jord være av samme dimensjon opp til og med 16mm^2
Signatur
   #25
 4,251     1
Jordleder kan dimensjoneres etter 543.1.2. I de fleste tilfeller vil kun en tynn jordleder tilfredstille kravene. Den vil alltid tilfredstille kravene hvis den har forankoblet jordfeilvern.
  (trådstarter)
   #27
 23     Holmestrand     0
Jeg skrev til elektriker:

Jeg ser at Nelfo[1] ikke anbefaler dette på ledere under 10mm tverrsnitt.

Se Nelfo: https://nelfo.no/Temaer/Elsikkerhet/Sporsmal-og-svar1/Sporsmal-og-svar/Generelt/Forskrift-og-norm/Paralellkoblede-kabler/

Uansett, vil problemet med 2.5mm tverrsnitt igjen bli et problem (i PN strekket i isolert vegg) når vi i fremtiden bytter tilbake til 400v/tre-fas 16A. Så langt jeg kan se, i følge tabell 52B-1 refereanse-installsjonsmetode A1, så er maks 18A godkjent: Med en moderne sikring med 1.2 faktor så gir dette at 16x1.2 = 19.2A (som er mer enn 18A). Ergo er ikke det godkjent. Når det gjelder åpen forlagt pfsp eller i jord er det jo greit, da én leder takler 24A.

Jeg synes det i det minste bør legges 4mm tverrsnitt i k-røret fra skapet og til påveggsboks ute for å være på sikre siden. Hva tenker du?


Fikk svar:

Det er lov med 2,5mm ledere og 16A, det er strømføringsevnen som er 18A med installasjonsmåte A1 (ledere i rør i isolert vegg) og kravet er at In, dvs merkestrømmen på sikringen skal være lik eller mindre enn strømføringsevnen. Altså under 18A


Når det gjelder faktoren på 1,2 (som før var 1,45) er dette utløsekarakteren på sikringen som gjelder på når sikringen skal løse ut ved overbelastning, dvs en graf med strøm/tid for gjennomsluppet energi ved overbelastning/kortsluttning og har ikke noe med In og strømføringsevne ved normale forhold.

I alle nye installasjoner som er utført etter 2010 og til nå er det hovedsakelig benyttet 16A og 2,5mm kabel på vanlige kurser til stikk/lys, dette er lov ref NEK 400-2014/2018. (og tidligere forskrifter)

Når det gjelder paralellkobling er kravet i NEK400-2018 at de skal være av lik utførelse og lik lengde og jeg ser derfor ikke noe problem med å gjøre det i dette tilfellet da det er enkel å få dette likt.

Det er ikke ulovelig å paralellkoble 2,5mm men som du skriver ser Nelfo et problem med å få det likt noe det etter mitt skjønn ikke er her

Ved å da sikre med 25A blir ikke lederne overbelastet og det er enkelt å gå tilbake til 3fas når dette er ønskelig.


Oppsummering:
Det blir det parallell-koplet med 25A sikring (1-fas) for nå, så bytter jeg til 3-fas ved senere bil-bytte om nødvendig.
Signatur

  (trådstarter)
   #29
 23     Holmestrand     0

Nei, ikke samme scenario. Mitt spørsmål var angående kravet til dimensjon i isolert vegg i rør. Som han skrev, så blandet jeg merkestrøm med maks før sikring løser ut.
Signatur
   #30
 1,355     0
Jeg ville ikke anbefalt raskere lading enn 16A på en 40A hovedsikring. Om dere allikevel går for det må kursene gåes igjennom slik at f.eks ikke komfyr eller vaskemaskin+tørketrommel+vv-bereder havner på samme fase, for da blir det fort problemer. Med 16A lading er det 24A igjen på den fasen, det går stort sett bra. Med 25A er det bare 15A igjen, og da ryker sikringen fort med andre strømkrevende forbrukere på samme fase.

Har du sjekket om du kan oppgradere hovedsikringen? Som regel er kablene inn til huset store nok slik at det bare er å sende en søknad samt bytte selve overstrømsvernet for å oppgradere. Det koster ikke stort, og kan du få 3x63A er 32A til lading helt uproblematisk. Får du 50A er 25A helt ok.

Ellers anbefaler vi normalt 4mm2 kabel og 20A sikring til 16A lading da det kan hende at sikringen løser ut ved 100% last over tid. Spesielt om det er litt varmt i skapet.

For 32A lading anbefales da gjerne 10mm2 kabel og 40A sikring, osv. Så legger man en PFXP 5G10 kabel til garasjen har man sikret seg på alle måter. Den koster vel en hundrelapp ekstra per meter i forhold til en 5G2,5, så for 7m er merkostnaden neglisjerbar.