#61
 1 292     Ålesund     0
Har klart å korte inn "sukkerbitskrujernet" mitt med nesten en cm på en L16 automat, og har sett en kollega glinse full i kobberflekker etter å ha kortsluttet en L16 med en 1,5 PN.. Artig syn!  ;D PN-biten ble mange cm kortere...  ::)

   #62
 437     0
Bare for å vise hva jeg mener med serielysbue på et støpsel til vaskemaskin.  Sikringen løste ikke da det ikke var hverken kortslutning, jordslutning eller overlast, kun seriefeil.

Heldigvis var det ikke brennbart materiale rundt denne. Inne i boksen var PR ledningen svidd/smeltet, stikkontakten var likedan, og alt måtte byttes.
   #63
 21 487     Enebolig     0
Og denne traff du på når du var ute på jobb, eller?

Jeg har da også sett nok av slike støpsel pga overbelastning/feildimensjonering av kabel. Ikke bra.
   #64
 294     0


Heldigvis var det ikke brennbart materiale rundt denne. Inne i boksen var PR ledningen svidd/smeltet, stikkontakten var likedan, og alt måtte byttes.Dette viser jo at man må bruke hodet!

Men hva tror du hadde skjedd hvis den hadde vært "skrudd" på en vegg? altså slik at det var brennbart materiale rundt??

Vil IKKE bagatellisere,for det er jo alvor!!!!!! men heller sette ting i perspektiv!!
Signatur
   #65
 437     0
Det var hos noen bekjente som hadde både vaskemaskin og tørketrommel koblet til støpslet som begynte å sige pga vekten, og dermed kom lysbuen selv om dette i utgangspunktet var en liten belastning. Det som skjedde var at maskinen stoppet, dermed gikk belastningen ned og lysbuen sloknet. Sikringen løste altså ikke (korrekt).

Poenget er jo at dersom det var brenbart materiale i bakkant av boksen ville dette kunne ha blitt antent. Og derfor lurer jeg litt på hvorfor dere som elektrikere dermed kan risikovurdere det dithen (med god samvittighet) at dette aldri vil skje?


   #66
 21 487     Enebolig     0
Vaskemaskin og tørketrommel på samme støpsel eller samme stikk? På samme støpsel er jo en feil i utgangspunktet. Og dette er jo ikke akkurat liten belastning i en vanlig bolig. I tillegg har vi en defekt sikring.

Dessuten ville boksen over tid smeltet og isåfall blitt lik/værre enn den installasjonen vi har diskutert. Nok en gang, det skal noe til å sette fyr på glava.
   #67
 294     0

.......Og derfor lurer jeg litt på hvorfor dere som elektrikere dermed kan risikovurdere det dithen (med god samvittighet) at dette aldri vil skje?Man kan aldri vurdere noe dit hen at det ALDRI kan skje.  Men ikke noen klarer å overbevise meg om at dine påstander i denne tråden er farer som er "vanlige" ei heller noe som kommer til å skje!

Så i min risiko vurdering ville dette ha blitt satt til side, vurdert men ikke satt som en hovedvekt!!

Jeg har ikke vært i bransjen i mer en 9 år, men jeg har sett mye verre ting en ditt eksempel som ikke har resultert i noe, jeg nevnte 1000A last skillebryter med full kortslutting mellom 2 faser. Så JEG mener at dette er en " bagatell " da med ordet bagatell i ordets rette mening i denne sammenheng, ikke at det ufarlig for det er det jo. Men noe som ikke er en reel trussel. Man kan diskutere hvorvidt hull i bakkant av en boks er farlig eller ikke. NEI det er ikke lov i henhold til gjeldene forskrifter, men man kan ikke forsvare det med å si at en lysbue på flere 100A er årsaken til at det ikke er lov!! Jeg har mange eksempler på hva som er farlig å ikke. Jeg har sett mye, prøvd mye og hørt mye.

Glava brenner ikke! det som gjør Glava farlig er varme over LANG tid, da vil det ligge å ulme og skape fare! men ikke etter en liten lysbue der varmen forsvinner nesten før den starter. Er litt som å tenne på en vedskive med gnist Wink
Signatur

   #68
 21 487     Enebolig     0
Glava brenner, men da på et grisesvært bål fyrt opp med rødsprit. Testet og konkludert  ;D
   #69
 294     0
Jeg har sett hva glava og varme kan gjøre. Men da snakker vi en spotpære som varmet opp glavaen på en 10års periode.

Å er det ikke glava er det jo bare luft
Signatur
ee
   #70
 22     0
det er klart at man kan være uheldige å få 'brann' inni kobingsboksen men tenk på alle de utenpåliggende stikk uten 'bakplate' som står montert idag! vi burde selvfølgelig ha hermetiserte bokser osv.
Jeg har et nytt sikringskap (utenpåliggende) som elektirker har montert og har fortalte hvor viktig det var at ledninger og rør inn i skap var tettet.. men døra på skapet er ikke tettet med pakning?

Jeg stilte spørsmål ang forhøyningsring på bokser siden noen av mine bokser fluktet med bakkant av mdf platene. Jeg skjønner at det er bra å ha det støv tett men blir det varmt nok og flammer vil det alikevel settet fyr på plate siden det er åpent mellom dekselet til stikke og boksen når boksen flukter med fremsiden av plata..

EE

EE