#41
 1,674     0
En slik har jeg ønsket meg i alle år, se på virkningsgrad Smile   pelletsovner må ha strøm, og varmepumper må ha strøm, går strømmen blir det kaldt. Men en må nok over 100 tusenlapper for en, og bør ha fjellgrunn, de veier to tonn Ermm  De brenner også pellets og en kan ha varmeelementer på ca. 2000 w som en kan fyre med om natten når strømmen er rimelig (nattstrøm, kommer nok med de nye målerne i løpet av noen år).
"http://www.tulikivi.com/se/produkter/TLU2000_91
Ytan på brasugnen är i vacker, naturlig täljsten. Det är enkelt att kombinera levande, grå sten med andra färger och inredningsmaterial. Därför passar en täljstensugn olika slags inredning.


Egenskaper
  • En traditionell täljstenbrasbakugn är ett effektivt värmekraftverk och gräddningscentral.

  • Värmeteknik utvecklad av Tulikivi; hela ugnen blir jämnt och säkert uppvärmd uppifrån och ner.

  • Det går att elda ved även i bakugnen.

  • Gjutjärnsluckor av hög kvalitet är hållbara och enkla att använda.

  • Hybridugn där man kan använda Tulikivis pelletsystem P10.

  • Lång värmeavgivnings- och gräddningstid.

  • Bra verkningsgrad så att man sparar ved.

  • Låga utsläpp av damm och kolmonoxid som understiger de strängaste utsläppsnormerna i världen.


Läs mer om fördelarna med en täljstensugn
Dimensioner och bottenvy


















Bredd930 mm
Djup750 mm
Höjd1650 mm
Vikt2100 kg
Eldstadens bredd370 (Brasugn)
390 (Bakugn) mm
Eldstadens djup305 (Brasugn)
465 (Bakugn) mm




Värmeteknik















Verkningsgrad86%
Maximal vedmängd16,2 kg
Energimängd60,5 kWh
Uppvärmningsyta40-100m2









Värmeavgivningstid i procent av den maximala effekten (h)
5,7h (100%)
20,4h (50%)
31,4 h (25%)



eller egentlig en slik http://www.tulikivi.com/en/products/HU3400_13

   #42
 146     0
bør ha fjellgrunn, de veier to tonn Ermm

"Mängden effektivt värmelagrande täljsten är 2 100 kg". Det er mer enn mange biler inkl. fører og bagasje. Ovnen har i tillegg relativt liten flate og vil trykke på et lite punkt på gulvet.

Hvis man i tilsvarende rom varmer en slik bakerovn og en jernovn av lik størrelse som bakerovnen. Hvilken ovn vil holde seg varm lengst og hvor mye lenger? Varme fra pipeløp ikke med i beregning, kun ovner.
  (trådstarter)
   #43
 24,669     Akershus     0
Gitt at den varer lenge, da tar det itto lang tid før det blir varme i kåken ved oppfyring.

Hvordan bestemmes varmeavgivningtiden her? 100%/75%/25%
Signatur
   #44
 3,587     0
Jeg har aldri vurdert pelletsovner seriøst, så jeg må spørre: Hva trenger en pelletsovn elektrisitet for? Pumper, vifter? Det kan da vel ikke kreve mer strøm enn at det i prinsippet skulle være mulig å drive dem på en liten generator - eller det noe jeg ikke har fått med meg her?

VPer må ha strøm til kompressoren, som krever litt mer enn ei lita vifte Smile. Men hvis en inverterpumpe trekker f.eks. 1000W med COP=4, da får du ut 4 kW varme, som skulle hjelpe bra på en moderne isolert bolig, om ikke vinteren er altfor steinhard (selv om VPen kan levere mer varme om nødvendig). En 1000 W generator er helt realistisk å anskaffe seg hvis strømleveransene er ustabile.

Problemet er vel at du ikke kan trekke ut pluggen fra inverter-VP-en din og plugge den inn generatoren. Store VPer må være fast tilkoblet. Er det tilsvarende med pelletsovner? Er det mulig å få en aut.inst til å installere en vender som kunne koble kompressoren over til en forsyningskabel fra en generator som står og surrer i et bur bak garasjen? Eller ville noe slikt være fullstendig på kollisjonskurs med alt som finnes av reguleringer og bestemmelser i Norge?
  (trådstarter)
   #45
 24,669     Akershus     0
Var vel en tråd her for litt siden som foreslo å sette kontakt og aggregatvender i målerskapet? Kanskje ikke så dumt om en kan leve med manuell omkobling.
Signatur
   #46
 2,781     0
Er det tilsvarende med pelletsovner? Er det mulig å få en aut.inst til å installere en vender som kunne koble kompressoren over til en forsyningskabel fra en generator som står og surrer i et bur bak garasjen? Eller ville noe slikt være fullstendig på kollisjonskurs med alt som finnes av reguleringer og bestemmelser i Norge?

Nei, pelletsovner har vanlig stikkontakt. Pelletskjeler, altså de som erstatter en fyrkjel i et gammelt vannbårent anlegg, er kanskje permanent tilkoblet (til samme kurs som den gamle kjelen), men heller ikke de bruker særlig mange hundre watt.

Ja, det er selvfølgelig mulig (og like selvfølgelig lovlig...) å installere et nødstrømsinntak og tilhørende vender omtrent hvor du vil i anlegget ditt, enten du setter det foran en enkelt forbrukskurs, eller foran hovedsikringen (og selektivt kobler ut forbrukskurser før du svitsjer over på nødstrøm), og det er vel i og for seg ingen lov som hindrer deg i å drive huset ditt på aggregat (bensin, diesel, traktor) så lenge du vil, enten du har nettstrøm eller ikke. (men så lenge du har strøm fra nettet, så lønner det seg garantert ikke å kjøre på aggregat...)

eksempel fra sverige: http://www.nimaab.se/se/art/reservkraftsomkopplare.php
   #47
 1,674     0
bør ha fjellgrunn, de veier to tonn Ermm

"Mängden effektivt värmelagrande täljsten är 2 100 kg". Det er mer enn mange biler inkl. fører og bagasje. Ovnen har i tillegg relativt liten flate og vil trykke på et lite punkt på gulvet.

Hvis man i tilsvarende rom varmer en slik bakerovn og en jernovn av lik størrelse som bakerovnen. Hvilken ovn vil holde seg varm lengst og hvor mye lenger? Varme fra pipeløp ikke med i beregning, kun ovner.

Steinen brukes som varmelager (kleberstein egner seg særdeles godt for det), på samme prinsipp som kakkelovner, det finnes kanaler som fordeler varmen i steinmassene, de nye rentbrennende jernovnene har vel litt samme prinsipp, men de har ingen steder å lagre varmen.
Hvor lenge de holder varmen, du som nordmann vet sikkert hvor lenge en jernovn er varm etter du har sluttet å fyre, ikke særlig lenge, er vel derfor de kalles rundbrennere Smile, en klebersteinsovn vil være varm "Värmeavgivningstid i procent av den maximala effekten (h)5,7h (100%)20,4h (50%)31,4 h (25%)" merkbar varm i mange timer, halv effekt etter nesten 20 timer.
Pipen blir ikke så varm da, siden nesten all varme blir lagret i steinen.
Jeg har vokst opp med kakkelovner, det ble fyrt om kvelden, en eller to omganger, ca 10-15 bjerkekubber hver gang, da var sidene på ovnen ca 30 C på morgonen.
Ja de er tunge, det er tyngden som bestemmer varmelagringseffekten, dette er ovner som MÅ ha sokkel som tåler vekten. Betong, ikke noe å sette på vanlig tregulv.


   #48
 1,674     0
Gitt at den varer lenge, da tar det itto lang tid før det blir varme i kåken ved oppfyring.

Hvordan bestemmes varmeavgivningtiden her? 100%/75%/25%

Det tar ikke så lang tid, for varmen stråler også gjennom lukene, men klart lenger tid enn med jernovner, en time til halvannen tipper jeg, har ikke hatt klebersteinsovn selv, bare vokst opp med kakkelovn, jeg vet ikke hva de baserer tiden på her, muligens bare temperaturen utenpå ovnen. Jeg kan prøve å lese litt mer.
Fordelen er også at du kan fyre om kvelden, eller på morgenen, en ovnsfylling, la det brenne ut, og dra på jobben med en ovn som du ikke har ild i, og dermed ingen brannfare, men varmen av det du fyrte sitter i steinen, og det vil fortsatt være varme når du kommer hjem, det er ikke helt trygt å fyre i en jernovn og dra, ville jeg tro.
Ebe
   #50
 4,452     Vestlandet     0
Siden du nevnte pipe i første innlegget; Høringsforslaget til nye TEK17 setter krav til pipe i alle småhus, men tror det er et unntak hvis man har vannbåren varme. Kravet er delvis for å høyne beredskapen ved strømbrudd i småhus.
Signatur