#81
 3,585     0
Det er vel "fare for liv og helse" og sånne ting som kalles "rikets sikkerhet" som kan være grunnlag for å oppheve streikeretten i spesifikke tilfeller.

Selvsagt kan det være en politisk diskusjon om f.eks. "fare for liv og helse" er reelt, eller om det bare brukes som et syke-mor-argument for å vise makt overfor de ulydige streikende, men jeg vil tro at det lett kan forsvares når det gjelder større brudd i strømforsyningen.

Det er adskillig mer politisk betent å beordre elektrikere som ikke er i streik til å utføre det arbeidet som streikende elektrikere normalt skulle gjort, og la de streikende få fortsette sin streik. Da blir det en "lissom-streikerett", en streikerett man kan snakke fagert om festtaler, men som i reelle konfliktsituasjoner er en vits, hvis man setter inn andre til å gjøre de streikende arbeidernes oppgaver.

Hvis de oppgavene de streikende arbeiderene normalt har MÅ bli utført, da er det langt mer renhårig å si rett ut: Sorry, dere er så viktige for samfunnet at dere ikke kan gis streikerett på linje med andre arbeidere. Dere får heller komme tilbake til det i lønnsforhandlinger og peke på hvor viktige dere er, og så kreve høyere lønn på det grunnlag!

   #82
 628     Bergen     0
Ja, dét hadde blitt noe til lønnsforhandlinger det..Grin

Men av alle arbeidsoppgavene til en streikende Energimontør, er det nok bare feilretting som kan utløse "fare for liv og helse"
-Og der er reglene vistnok så strenge at det strengt tatt vil være for sent når de slår inn.
-Uansett må det være litt av en heidundranes konflikt om feilretting blir rammet av streiken. -Det blir litt som om streikende leger skulle nektet akutt behandling.

-Og som sagt er Agder medlem av Energi Norge, som ikke var i konflikt med El&It..