#41
 3,387     0



At du aldri har opplevd ubehagelig kaldras ved dårlig isolerte vinduer er jo flott, men for mange andre er det et problem og et problem som er mye diskutert, debattert og gitt oppmerksomhet i artikler både i den generelle pressen som i fagpressen.

Om du mener at det ikke er forskjell på comfort om en sitter ved et stort vindu med u-verdi på 2,5 og ett med u-verdi på 0,7 når det er 20 minus ute, eller et vindu med 1,2 kontra et med 0,7 for den saks skyld, så er du av en annen oppfatning enn et flertall av de som påstår seg å ha kunnskap på feltet.


Registrerer du har en egen evne til å tolke andres innlegg i verste mening... Selvsagt er det forskjell på vinduer, og selvsagt er kaldras et reelt problem. Jeg ville bare påpeke at dine argumenter om at man mister store gulvarealer pga dette er tøysete, noe de sikkert var ment som også. For de fleste vinduer fra nyere tid (dobble isolervinduer) vil jeg påstå at forskjellen er merkbar, men ikke så signifikant som enkelte vil ha det til. Og hele denne tråden handler om det er lønnsomt rent økonomisk å skifte vinduer, da markedsføringen stort sett dreier seg om det.

'

Mulig jeg tolker i værste mening men jeg har vel holdt meg unna negative personkarakteristikker. ".  Da kan vi kanskje kutte ut skittkastingen og diskutere vinduer og implikasjoner omkring vindusbytting og økonomiske implikasjoner av det.

Først skriver du at
" i mitt hus fra midt-åttitallet med originale vinduer har jeg både sofa og spisestue i den sonen du beskriver som ubrukelig. Overhodet ingen problem med ubehag pga kalde soner...


Så skriver du
Selvsagt er det forskjell på vinduer, og selvsagt er kaldras et reelt problem
Litt selvmotsigende for fler enn meg og da trengs kanskje litt utdyping. Jeg er fullstendig klar over at disse trådene inviterer til missforståelser.

Hvor tror du kaldraset blir av, tror du det stanser når det treffer gulvet?  Nope, kaldras fortsetter å skli innover gulvet frem til det er nøytralisert. På enkelte gulv blir hele gulvet kaldt på grunn av kaldras. Om det er gulvvarme siger kaldraset 0,5 til 1,5 meter inn over gulvet. Dette er i følge Byggforsk/Sintef sine utgivelser/tester og ikke noe jeg finner på selv.

Det at det er gulvkaldt er det almen aksept for at er dårlig comfort.

Det at man forsøker redusere bytting av vinduer til et rent økonomisk moment er greit for meg, men da må man ta inn alle aktuelle faktorer. Økonomi er mer enn hva man betaler på strømregningen. Det handler også om hva bytting av vinduer gjør med en salgsverdi av boligen, og det er også noe med hvilke muligheter en har med bruk av boligen. For de som til forskjell fra deg opplever kaldras som noe som gjør at en ikke kan sitte inntil vinduer om vinteren så gjør det deler av boligen ubrukelig deler av året. Det er noe jeg, og veldig mange andre, har personlige erfaringer med. Dette problemet kan en gjøre om til et pengebeløp. Så kan en diskutere hvor mange kroner det handler om, for at det er et reelt problem som påvirker bruken av boligen for mange er vanskelig å nekte for.

Om det å mene dette oppfattes som å være en som tolker alt i værste mening, ja så for å være ærlig, så ...... Grin

   #42
 576     0
Jeg har nok formulert meg klossete her, det har du rett i.

Men hele poenget mitt er at det å skifte vinduer ofte markedsføres som et effektivt sparetiltak, mens det i realiteten er ganske sannsynlig at innsparingen ikke vil forsvare kostnaden rent økonomisk sett. Er du enig i det?

Om man trekker inn andre faktorer som komfort kan fort saken bli en annen, men jeg ser skjelden at det markedsføres som et komforttiltak?
   #43
 157     Møre&Romsdal     0
Du har rett i det, HelgeTheMan
Rent økonomisk lønner det seg vel bare å sørge for at boligen ikke forfaller mer enn det en takstmann vil anse som naturlig tidsmessig slitasje. Komfort er ikke en økonomisk størrelse og dermed irrelevant.

mvh
jiho
Signatur
   #44
 3,387     0

Jeg har nok formulert meg klossete her, det har du rett i.



Det gjør jeg hele tiden så velkommen om bord ;D, på slike forum blir alt så komprimert og nyansene forsvinner.

Jeg tror at om vi satt og diskuterte rundt et bord ville vi ikke hatt så ulike oppfatninger av dette. Jeg skal innrømme at jeg ofte drar ting til det ekstreme for å forsøke å få frem flest mulig av nyansene.
Noen blir drit sure mens andre svarer som deg at med slike korte replikker blir lett selvmotsigende på grunn av at nyansene mangler.

Det er en av de store svakhetene ved slike nettforum nettop at nyansene forsvinner.
   #45
 3,387     0


Om man trekker inn andre faktorer som komfort kan fort saken bli en annen, men jeg ser skjelden at det markedsføres som et komforttiltak?


ENOVA har det nesten som små fotnoter. Det er det økonomiske aspektet med redusert strmregning de trekker frem. Men de har jo med noe av det med comfort.
Når Glava reklamerer for sine produkter så vektlegger de comfort litt mer enn hva ENOVA gjør.

I det store og hele er jeg ikke særlig uenig med deg, men jeg vil jo gjerne ha frem en del aspekter som kan vurderes økonomisk,og dette er forhold som enova kanskje skulle vinkle mer i mot når de oppfordrer til å skifte vinduer.

For den store fortjenesten på redusert strømforbruk er jo staten/strømleverandørene. Merkelig nok.

En annen ting i samme slengen er jo at dersom alle som i dag fyrer med oljefyrte anlegg hadde installert varmepumper ville strømnettet brutt sammen umiddelbart og vannreservoiarene ville gått tomme i november.  :D

En sak har mange sider. Overside, underside, innside, utside, bakside, forside.......osv. Og alle har spennende momenter. Synes jeg. ;D
   #46
 48     porsgrunn     0
Det finnes vel også andre grunner til å bytte vinduer. Vi overtok i fjor et hus fra 1952 med vinduer fra 1979 og 1986. Disse har vi valgt å bytte ut fra prinsippet om at jeg uansett må bytte de senere en gang. Vi valgte å gjøre dette nå mens vi enda var i gang med oppussing av andre deler av huset, og har helse og overskudd til å gjøre dette selv. Det vil være mer tiltak å starte slike prosesser senere når alt egentlig er oppusset. I tillegg regner jeg meg nå ferdig med bytting av vinduer for evig og alltid. Dette mener jeg også har en verdi, i alle fall for min egen del.

Hvis alt skal måles i ROI blir det mange ting man gjør som blir helt håpløst. Å eie en bil blir helt natta, feriereiser det samme. Dette får man svært lite penger igjen for, selv om gledene kan være mange.
   #47
 3,387     0
Helt enig, dette er en av di sidene en sak kan ha som ofte ikke blir belyst. Men det blir ikke mindre aktuelt av den grunn.

Det er veldig ofte en gjør en ting fordi det griper inn i en annen ting men likevel skal sette i gang med.


   #48
 1,126     Østfold     0

Selv når man regner med at det er -20 ute og +20 inne store deler av året, blir ikke regnestykket spesielt heldig. Strømmen er rett og slett for billig i Norge til at det lønner seg å bytte ut vinduene - i alle fall hvis hensikten kun er å spare penger på strømregningen. Dersom strømprisen i Norge var like høy som i for eksempel Tyskland, ville nok regnestykket blitt annerledes.

MEN: Gamle vinduer må ofte byttes uansett. De fleste vinduer har en forventet levetid på 20 til 30 år. Etter det kan de bli gråaktige eller "melke-aktige", vinduene kan punkter, det kan danne seg dugg og sånt inne i glasset og i det hele tatt. Direkte sollys har mye å si for slitasjen på selve glasset. I tillegg er gamle vinduer med tre-ramme utsatt for råte og fuktskader.  Noen ganger må man rett og slett bytte hele greia.



Sukk... Jeg har et 10-talls vinduer fra 1916. To-lag glass (1 lag i innvendig varevindu) De er gode som nye. Snart hundre år gamle. Det som ble bytta plå 70/80-tallet er derimot modent for utskifting igjen.

De gamle vinduene trekker minimalt.
   #49
 1,126     Østfold     0


En annen ting i samme slengen er jo at dersom alle som i dag fyrer med oljefyrte anlegg hadde installert varmepumper ville strømnettet brutt sammen umiddelbart og vannreservoiarene ville gått tomme i november.  :D


Det der er faktisk veldig riktig.

Første vinteren i den gamle teglvilla'n så sprengte vi en sikring i trafostasjonen for nabolaget. Huset var nedkjølt etter juleferien og vi fyrte med 15 kW på elkolben + noen panelovner. 1. nyttårsdag var vi uten strøm ja.

   #50
 504     Helgelending i Østfold     0


Sukk... Jeg har et 10-talls vinduer fra 1916. To-lag glass (1 lag i innvendig varevindu) De er gode som nye. Snart hundre år gamle. Det som ble bytta på 70/80-tallet er derimot modent for utskifting igjen.

De gamle vinduene trekker minimalt.


Veldig godt å høre!
Det rasket som ble satt inn her på slutten av 70tallet er også på siste verset.. planen er kittavinduer med varevindu når jeg kommer så langt (har et par av originalene liggende å se etter)