473    17    0  

Sorte prikker på innsiden av tak i utebod

 80     0
Har bygget meg en utebod i sommer som ser slik ut
Sorte prikker på innsiden av tak i utebod - IMG_3018.jpg - godarn

Taket på denne er sponplater med takshingel oppå.
Sorte prikker på innsiden av tak i utebod - RemoteMediaFile_6619954_0_2022_06_28_20_17_48.jpg - godarnSorte prikker på innsiden av tak i utebod - RemoteMediaFile_6619958_0_2022_07_01_19_07_38.jpg - godarn

Boden er ikke isolert, og det er multiblokker på to av veggene.
Merket nå i vinter at det var is på innsiden av taket og nå har det begynt å komme sorte prikker i taket..
Sorte prikker på innsiden av tak i utebod - IMG_3027.jpg - godarn

Det er lufting i front og i ende som et vanlig kaldloft, men hva kan ha skjedd her?
Kan det være at shingelen ikke holder tett? Det er brukt spiker i shingelen for å holde de på plass.  

HSt
   #1
 36,615     Lillestrøm kommune     0
Svertesopp, kondens på underside gir rim og fukt gir opphav til svertesopp
HSt
   #3
 36,615     Lillestrøm kommune     0
Når jeg ser på bildet så er vel ikke takfallet godkjent for shingel men jeg tror ikke det er noen sammenheng med problemet ditt. Men du skulle brukt selvbyggerpapp.

Når takflaten ser opp mot kald himmel så blir den ekstra kald og varmere luft på undersiden har mer fukt i seg og den kondenserer

På en bod på fjellet har jeg lagt et isolert tak med lufting over isolasjonen tanken min er at luften som går opp i luftingen da er kaldere og det gir kanskje mindre kondens.

På Lilkestrøm stasjon så har de malt evt dekkbeiset undersiden av plattformtakene de hadde samme problem med svertesopp men det er ikke OSB plater. Erter behandling ble problemet mye mindre. Men jeg er litt usikker på tekking over OSB og maling under.
  (trådstarter)
   #4
 80     0
Har mulighet til å bruke selvbygger papp isteden for shingel. Skal bygge en garasje inntil boden, og da justerer jeg taket litt.

Planen var da å isolere boden etter at garasjen var på plass. Vil det hjelpe med bedre lufting i form av utsugsvifte eller noe inntil videre?
   #6
 1,884     Sandefjord     0
Tipper problemet skyldes luftfuktighet i boden. Ikke lekkasje igjennom shingelen.

Tiltak: flere ventiler for økt luftsirkulasjon.

Svertesoppen kan bremses/holdes tilbake ved å sprøyte på sopp og algedreper. Ønsker du å fjerne svertesoppen (les prikkene) er det husvask som gjelder.
  (trådstarter)
   #7
 80     0
La ikke plast under støpen.
Det er ikke ventiler i boden i dag, bare naturlig ventilering øst/vest (front/bak). Tenkte å montere elektrisk utsugsvifte nå. Vet ikke hvor beste plassering for det vil være?

   #8
 598     0
Den støpen kommer til å tilføre mye fukt. Siden boden er såpass forseg gjort og det er åpent i gessims? Kan du lage en motsatt stubbloft løsning, enten med duk eller asfalt plater. Klaske på en lekt på vær side av sperrene mot undertak å legge asfalt plater/vindtett/undertaks duk i mellom fak så du får et luftesjikt. Du struper lufta så den vil bevege seg mye mer fra lavt til høyt å holde den delen tørr. Dette er noe du må gjøre uansett om du ønsker å isolere senere. Trenger du en spalte eller endel hull i begge ender for luftesjiktet.
Gjør du dette må du hvertfall inn med et par ventiler litt høy oppe på gavl veggene feks i vær ende (da kan du evt spe på senere med en vifte i ene ventilen om det ikke er nok)

Er ganske normalt på åpne utstikk eller før man får strupet lufta litt ved å montere gessimsbord i en lukket gessims. Lufta blir litt for stillestående oppunder.

Kan prøve å se om impregneringsveske hjelper, vaske å påføre. Men er såpass mye lim i osb plater at jeg har 0 erfaring om det funker eller hvor lenge.
  (trådstarter)
   #9
 80     0
Det er åpning bak og foran, men ikke på sidene. Burde jeg laget åpninger der?

Har litt spillerom på løsninger i boden. Skal som sagt bygge garasje snart inntil boden, og da kan jeg justere litt ting i samme runden.

Her er oppsett fra bunn:
Sorte prikker på innsiden av tak i utebod - IMG_2464.jpg - godarn

Vi brukte multiblokker bak mot fjellet (madammen som mente det var tryggest ifm eventuelt ras eller noe der i fremtiden). Veggene er brukt middel for å tette med etter at boden var ferdig.

Her er bilder innvendig:
Sorte prikker på innsiden av tak i utebod - IMG_3028.jpg - godarnSorte prikker på innsiden av tak i utebod - IMG_3030.jpg - godarnSorte prikker på innsiden av tak i utebod - IMG_3031.jpg - godarnSorte prikker på innsiden av tak i utebod - IMG_3032.jpg - godarn

Siden gulvet i garasje blir litt høyere enn boden, så er det faktisk mulig å bruke avrettingsmasse eller lignende inni boden etterpå. Kanskje legge plast mellom lagene da f.eks for å ha en fuktsperre?

Ble litt usikker på om du mente at jeg burde sperre mer igjen, eller åpne mer for lufting?
   #10
 598     0
Gessimsbord på undersiden av sperrene på utsiden med spalter regner jeg med..? Da har du "struped" lufta så du skal få gjennomtrekk, kontra om hele konstruksjon i sperrelaget står åpent da kan lufta bli litt mer stillestående. Husk på det er ikke mye som skal til får få litt svertesopp, du kan prøve å tørke av med litt huskvask/klorin, påføre imp veske å se an åssen det går over sommern. Er litt jobb med min løsning der, men skal du isolere senere så "må" du uansett etablere eget luftesjikt mot undertak før iso, bare så det er sagt.