782    9    1  

Blandeforhold for betong til forskalingsblokker

zyp
 460     0
Hei, jeg holder på å bygge en liten mur av forskalingsblokker, og er snart klar til å støpe første omgang. Jeg trenger i denne omgang bare ca 250 liter, så det er uaktuelt å bestille ferdigbetong.

For noen uker siden støpte jeg fundament til gjerde av en enkelt rad med forskalingsblokker, og da brukte jeg tørrbetong som jeg blandet ut med den mengden vann som sto på sekken. Resultatet ble en tykkere konsistens enn hva jeg forventet og resulterte i masse jobb med å få den stappet skikkelig ned i blokkene. Nå som jeg skal fylle høyere opp trenger jeg definitivt noe mer tyntflytende.

Denne gangen har jeg planer om å handle sement og støpesand og blande selv, så jeg får mer kontroll over konsistensen, og da lurer jeg på hva egnet blandeforhold er? Jeg har søkt rundt og funnet tabeller og tommelfingerregler, men ingen som tar for seg justering av konsistens. Jeg har lest om plastiserende tilsetningsstoffer, men ikke sett noen produkter som man får kjøpt for selvblanding.

Ellers så har jeg et lass pukk 8/16 liggende som jeg kjøpte for å fylle under og rundt muren. Egner det seg å blande inn noe av dette, eller risikerer jeg bare at det synker til bunnen slik at betongen får ujevn styrke?

Hvis det er noen som har erfaring med selvblanding for forskalingsblokker eller lignende så setter jeg pris på om dere deler dem.

   #1
 627     Tromsø     0
Jeg blandet 1 del sement og 3 deler støpesand da jeg blandet til mine murer.. I praksis mener jeg at det gikk 3 spader sement og 9 spader sand i blanderen i hver omgang.. Vannmengden husker jeg ikke, men plutselig er det alt for mye vann Smile Jeg ble sterkt frarådet å bruke subbus, eller annen knust stein (pukk) i blandingen da det ikke funket mot sement av en eller annen grunn.. Om du googler så finner du sikker svar på hvorfor. Det skal brukes støpesand, 0-8 eller tilsvarende..

Her er et bilde fra da vi blandet 1,2 kubikk. Brukte 4,5 timer på det..
Blandeforhold for betong til forskalingsblokker - 20160924_133012_zpswbxt4txh.jpg - zyp
zyp
  (trådstarter)
   #2
 460     0
Ja, 1:3 er det jeg ser går igjen andre steder også.

Jeg forstår det imidlertid sånn at styrken på sluttresultatet henger tett sammen med vannmengden, så det å bare tilsette vann til den blir så tyntflytende som jeg vil ha den virker ikke nødvendigvis som en god idé. Smile
   #3
 325     Sørlandet     0
Litt kort og sikkert noe galt.

-Jo lavere vannmengde, jo større styrke, da det blir mindre porøsitet i ferdig produkt. Med det sagt så trenger enhver "miks" en viss minimum mengde vann for å kunne herde/hydratisere sementen. Noen tilsatser, eks silika og flyveaske reduserer behov for vann, da de har egne reaksjoner, s.k. pozzolaner.

-Grus/pukk/subbus (til ihvertfall størrelse rundt 2cm) er godt mulig å ha i en betongblanding, men skal man bruke grove fraksjoner så må man også ha korrekte mengder med små for å fylle tomrommen, i annet fall går det jo en stor mengde sement til det (hvilket er dyrt og gir økt behov for vann). Best er å få en ganske jevn fordeling av fraksjoner, eller s.k. siktkurve.
Skal man ennå mer på overkill så skal man også se på formen på steinene; runde/kantete etc. (eks. forskjeller mellom naturstein og knust stein) og velge siktkurve deretter.

Med det sagt så går det nok greit å bruke 1:3 sement/sand og det er klart lettere å få til en grei miks med det forholdet om man har noen hjemmeprosjekter. Tenker ikke gi noe bedre råd der.
   #4
 629     Bærum     0
Du har strengt tatt ikke noe mer kontroll på konsistens på å blande selv eller bruke tørrbetong. Hvis du vil må du gjerne ta i mer vann i en tørrbetong også. Hvor fast og bestandig betongen blir avhenger uansett av forholdet mellom sement og vann.
Til bruk i forskalingsblokk så er det vel så viktig å få god utfylling og utbredelse i hulrommene. Jeg ville da ikke vært så bekymret for å øke vannbehovet litt utover det som står på sekken, hvis du da oppnår dette. Fasthet vil uansett være mer enn god nok for denne bruken.
wazzza det du skriver om pukk er feil. Nesten all betong lages med pukk (altså knust stein). Men god betongpukk har nokså ensartet størrelse og helst litt avrundet form. Og lite eller ikke noe finstoff. Subbus inneholder alle størrelser, slik at du får for mye finstoff i betongen. Subbus er et produkt som først og fremst egner seg godt der masser skal sette seg godt, for eksempel i vei. God subbus-stein er derfor gjerne også mer flisete og kantete enn god betongpukk. Derfor er ikke subbus så egnet i betong.
Men, må du så klarer du å lage betong med subbus også. Den blir bare tyngre å blande og støpe ut.
   #5
 611     Bergen     0
Jeg kjøpte tørrbetong b35 på byggmax og det er utrolig lite som skal til for at blandingen ble tynnere enn jeg ville ha den. Hadde et merke på 5 liter for to sekker, alt som skulle til var at bøtten ikke sto helt i vater så ble blandingen tynn. For 250 liter hadde jeg ikke giddet å kjøpe sand og pukk. Det er ca 20 sekker.
Signatur
zyp
  (trådstarter)
   #6
 460     0
Støpte på søndag, brukte tommelfingerregelen én del sement til tre deler sand og så prøvde jeg meg frem med vannmengden til konsistensen ble sånn passe. Når det ble for bløtt så hev jeg bare inn litt mer sand og sement til det så bra ut.

Endte opp med en konsistens som var bløt nok til å tyte ut gjennom utsparingene for armering når jeg staket med kamstål innenfor, men fast nok til å ikke renne ut av seg selv. Staket godt i hvert hulrom, så jeg satser på at jeg fikk fylt ut greit. Håper jeg slipper å finne ut hvor bestandig den ble. Smile
zyp
  (trådstarter)
   #7
 460     0
For 250 liter hadde jeg ikke giddet å kjøpe sand og pukk. Det er ca 20 sekker.

Ja, det var derfor jeg gikk for tørrbetong på den forrige støpejobben jeg gjorde. Der brukte jeg 20 sekker.

Denne muren har jeg imidlertid planer om å utvide senere (både i lengden og i høyden), så jeg vil støpe i flere omganger. Denne omgangen støpte jeg bare 250 liter, men resten av sandhaugen får jeg bruk for senere.

   #8
 2,843     0
wazzza det du skriver om pukk er feil. Nesten all betong lages med pukk (altså knust stein).

"Nesten all" tror jeg nok er en STOR overdrivelse. Så fort har vi ikke tømt forekomstene av naturgrus. Kanskje i enkelte områder av landet...

https://www.tu.no/artikler/sjefingenior-norge-i-ferd-med-a-ga-tom-for-god-grus-og-pukk/232304

https://www.tu.no/artikler/norske-byer-er-snart-tomme-for-tilslag-til-asfalt-og-betong-knust-fjell-kan-bli-losningen/349306

Det er ikke uten grunn at f.eks. betongelementfabrikken Element NOR i Balsfjord etablerte seg på en grus-mo (Stormoen) i stedet for ved et fjell.
HSt
   #9
 37,810     Lillestrøm kommune     1
Når jeg var ute og kjøpte støpesand og singel så var det helt utelukket for leverandøren å levere noe annet enn nøttesingel, dvs siktet naturgrus