2 118    25    1  

Den store fjellborre tråden

 585     Bergen     1
Det har vært varrierende suksess med slike "den store" tråder, men jeg prøver i hvertfall. 

Det er flere gode tråder av personer som har fjernet større og mindre mengder fjell. 
Jeg skal selv igang med å fjerne enorme mengder fjell selv. Så jeg tenkte vi kunne lage en samletråd hvor dere som har flyttet fjell kan dele smarte triks og ting man ikke bør gjøre. Så kan vi som skal begynne, vurderer å begynne eller bare lurer stille spørsmål uten å starte en egen tråd eller kuppe andres tråder. 

Jeg kan begynne med de spørsmålene jeg har i hvertfall. 
Er luft veldig mye mer effektivt enn de største SDS MAX maskinene? 
Hvis man velger luft, må man/bør man ha skruekompressor? Eller går det med noen store stempelkompressorer og en tank? Luft mengde blir jo målt på litt forskjellige måter har jeg skjønt. Fritt levert og gjennomløpt. Hva er forskjellen?

Hvilke SDS Max maskiner er best? Er selv en Makita mann. 

Hvilke bor bør man velge? Dyre vs. Billige?

Kjøling av bor, ja nei? Noen har nevnt kjøling med isvann med stort hell andre sier det ødelegger borret.  En har festet en slange på maskinen slik at hullet blir rikelig forsynt med vann, det støver mindre da også.

Kan man bruke bensindrevet maskin innendørs? 
Svaret er sikkert nei, men noen har sikkert prøvd dette og har en løsning som funker. Med god utlufting, slange til eksos etc. 

Hvilke hulldiameter er mest effektiv? 

Hvilke kiler er best? 

Kiler vs trollkraft/fjellsprekk. 

Trollkraft vs fjellsprekk evt andre ekspanderende masser. 

Det kommer sikkert flere spørsmål etterhvert. I hvertfall fra meg og fra mange andre også.Signatur

   #1
 3 193     0
Luft er klart mest effektivt. Jeg har en 22J sds max og den er absolutt ikke håpløs, men luft er fortsatt bedre.

Med luft kjøles borret kontinuerlig. Luft drar 1cm/s også på diameter opp mot 40mm. Luften blåser også støvet ut av hullet slik at man sitter igjen med et tørt støvfritt hull, klart til kile eller fjellsprekk.

Problemet med luft er kompressor, man må ofte opp på diesel som leverer flere m2 per minutt - da er hobbykompressor nytteløst. Eneste som kan funke er flere kompressorer I parallell samt store buffertanker.

Kiler får noen andre uttale seg om, men min forståelse her er at det er enklere å få til med begrenset diameter på borret. For fjellsprekk etc bør man opp i 35-40mm for best effekt, da blir det ofte luft...

Et siste alternativ er simplex. Brunkrutt som kommer i patroner med 28mm diameter. Vanskelig å få tak i nå med nye strengere regler, men mer effekt enn fjellsprekk og kiler tilsammen Wink Fjellsprekk er jo også veldig effektivt, men virker på timer / dager og ikke tideler som simplex.

Jeg anbefaler fjellsprekk, rett og slett fordi trollkraft blir for dyrt i tilstrekkelig kvanta - stor diameter på hull krever mye masse. Vil også anbefale lunkent vann, iskaldt går for sakte for min smak og har ikke hatt problemer med utblåsning.
   #2
 666     0
Nå har jeg ikke veldig mye erfaring med dette, men det jeg har erfart er følgende: Det meste er gjerne almen kjent for de fleste.

Jula sine bor er bortkastet å bruke penger på. De klarer noen få hull før de er ødelagt. Biltema sine har jeg ikke ødelagt enda. www.forbruksimport.no får mye skryt for sine bor i tidligere tråder her på forumet.

Tykkere bor tar mye lengre tid enn bor med mindre dimensjon. For min del har jeg nå landet på 20 mm som en effektiv løsning der hullene bores opp i ok tempo. 25mm bor tok mer enn dobbelt så lang tid pr hull. Jeg har valgt å bruke vann som kjøling, både bor og maskin blir veldig varm om ikke. I tillegg så blir det mye mindre støv om en bruker vann.

Større kiler tåler selvsagt mer, men jeg har ikke ødelagt kiler på 20mm eller 24mm, begge har fungert helt supert selv om jeg har valgt kiler av den rimelige sorten. Husk å bruk fett på kilene. Kiler kjøpte jeg hos www.riktighandel.no

Kompressor, borestang og borekroner virker å være effektivt. Minste diameter på en borekrone er vel 32-34mm, så kiler i den dimensjonen er jo langt mer kostbar. Det hele kommer vel an på hvor mye fjell som skal vekk, hvor mye tid en vil bruke på det og ikke minst hvor mye penger en ønsker å legge i det. Leie for en helg varierer fra 2000-4000 her i Bergen. Har ikke prøvd trykkluft selv, men ser for meg at det vil gå mye raskere med mindre slitasje på armer og fingre.

Å bore er fryktelig kjedelig, men å bruke kiler synes jeg er kjekt. Mye krefter i sving, og en herlig lyd når en har slått ned kilene og fjellet begynner å sprekke.

Skal jeg noen gang fjerne mye fjell vil jeg nok begynne med trykkluft og trollkraft. Bare bore opp så mye som mulig igjennom en helg. 60 cm dype hull, fylle på med trollkraft søndagen og la det gjøre jobben sin igjennom uken. Rydde vekk å se an behovet videre. Kanskje en har fått vekk så mye at en nå klarer seg med kiler og sds-max maskin, eller så kan en ta en ny runde med trykkluft og trollkraft.

En annen ting som sjeldent blir nevnt er å få vekk steinen i ettertid. Det blir mye stein av det, og prisen på å få dette vekk varier fra 600-1300 pr tonn + levering, avhenting og døgnleie av container.

Uansett hva en velger så er det mye arbeid. Husk verneutstyr Smile
   #3
 3 193     0
Et tips ved borring er å tenke utslag - uansett hva man bruker for å sprekke fjellet.

Nybegynnertabben er å borre 60cm rett ned og tro fjellet skal sprekke oppover - det skjer neppe uten dynamitt og selv da er jeg skeptisk. Ergo man må borre slik at fjellet kan ekspandere fritt til minst en side, ofte må man da begynne med veldig skrå hull. Dette er særlig viktig med fjellsprekk etc der man ikke ser resultater før det har gått timer / dager - med simplex lærer man dette på å minutter.
  (trådstarter)
   #4
 585     Bergen     0
Vil jo bruke minst mulig tid og minst mulig penger. Hehe.
Har sett at det er noen skrukrompressorer til en billig peng på finn, men noen er veldig gamle og noen har defekter.


Planen er å kjøpe en kompressor uansett, til annet arbeid.
Ser jula har noen dobbeltstempelkompressorer som kan levere over 400 l/min. Kanskje to slike og en tank.
Men ser nå at luftbehovet er for høyt. Selv de "billige" skruekompressorene blir også for små.
I følge Uco.no så må selv en liten maskin på 11 kg ha 1,3m3 med luft. Så får bare skrinlegge det evt leie en helg eller 3 for å få unna det værste.

Det blir nok den største sds maskinene fra makita.
Får håpe det blir noen tilbud på black friday.

Har en del fjell som skal vekk. Er i en kjeller så simplex er nok ikke aktuelt uansett. Kjapt regnet uten at jeg har målt eller fått utforsket alt så er det i hvertfall 2.5 kubikk som skal ut av kjelleren. Må åpne noen vegger før jeg får full oversikt. Og det blir helt sikkert en del ute når jeg skal drenere huset også.

Så et tips om å ta bilde fra samme vinkel så man faktisk ser hvor mye som faktisk skjer i rommet da man ikke ser så lett hvor mye som blir gjort når man står i driten.

Det er gjerne en fordel med henger og en plass man kan dumpe stein gratis til de prisene. Har en kompis med 40 måls tomt som har snakket om å etablere parkering. Vinn vinn hvis jeg får dumpe gratis hos han.

Signatur
   #6
 646     Trondheim     0

Hei,

Mine erfaringer / valg:

Jeg bor i byggefelt så borrer ikke i helger eller kvelder, har en travel kontorjobb + familie så sier seg selv at det går smått her.  Liker å drive selv, så enn så lenge pusler jeg på selv. Pga av dette liker jeg ikke så godt å leie utstyr så har skaffe meg en Avant 520 for å kjøre stein med og kjøpt mitt eget borreustyr med 3.6m3 Atlas Copco XAS60 + tilhørende bormaskin etc. Kan gjøre både våt- og tørrborring men har kun prøvd tørrborring til nå.

Har prøvd kraftige elektriske maskiner også. De gjør jo jobben men jeg er livredd for å slå av meg lemmene når jeg står med den for kiler seg letter + det går for sakte når man skal ha vekk mye fjell.

Etterhvert har jeg gått fra 2-skjærs klassiske fjellbor og over til borekroner og har 2 gode erfaringer med det. 1) Det går kjappere og 2) det kiler seg ikke like lett. Et klassisk bor som begynner å bli litt slitt kan fort kile seg om man får for mye jord etc i hullet slik at man ikke får blåst rent underveis. Med borekroner synes jeg dette er mye bedre.


Her er noe bilder jeg fant fra i vår da jeg leide utstyr en dag ( hadde ikke kjøpt noe enda). Litt kraftigere kompressor enn min + ca 25kg borhammer + 20kg lodd (45 kilo totalt da). Nå har jeg 20kg + 20kg så ikke så kraftigere men litt lettere å jobbe med. Maskina gjør jobben så det er bare å holde den stødig og passe på litt underveis.

Under har jeg borret 60cm dype hull med 38mm diameter på borr. Jeg tror jeg borra ca 60 hull på en dag. Det er tungt utstyr og litt trøblete terreng her så mer er mulig om man orker tror jeg. Brukte en 38mm borekrone til 350kr og den er OK fortsatt.

Jeg har brukt Sino Crack, rett og slett fordi det er det billigste jeg har funnet (slike midler koster mye synes jeg). Det funker bra synes jeg så lenge det ikke er for langt mellom hullene og er det kjølig går det veldig sakte. Har ikke erfaring med andre midler så ikke noe å sammenligne med.

Denne dagen med borring + Sino Crack resulterte i ca 10m3 med løs stein så var fornøyd med det:


Den store fjellborre tråden - sinocrack.jpg - mckaos86


Har prøvd litt kiler og men fjellet mitt skaler av lett av i lag så det funker ikke alltid så bra og det er slitsomt så jeg orker ikke mer tror jeg. Tar tid og.


For meg kunne det vært interessant med erfaringer fra Sino Crack sammenlignet med andre midler.


Har forresten prøvd noen skudd med Rock Cracker også en gang selv om det er litt på grenen da og jeg ble veldig skuffet over effekten sammenlignet med pris. Hadde håpet å å løs mye fjell med ett skudd men det er ikke kraftig nok sprengladning.


Konklusjon: Fortetter med luft og har en del 34-38 mm borekroner. Ekspandere middel koster mer enn kiler men sparer tid og krefter. Ikke testa våtborring enda men skal etterhvert borre i kjeller så prøver kanskje litt da for å spare seg for litt støv for luft støver ja Smile


Mvh,
Kristian   #7
 666     0
Dere som bruker trollkraft og tilsvarende, hva er minste omkrets og dybde på hullene før en fyller i med ekspanderende middel? Vil det fungere med 20mm bor og 25 cm i dybde? Skjønner det ikke er like effektivt som 34mm og 60 cm dybde.

HSt
   #8
 23 093     Lillestrøm kommune     0
32-35mm diameter er vel absolutt minimum og så bør det vel bores dypt
   #9
 666     0
Ja jeg var redd for det. Planen var å la trollkraft virke i de områdene jeg ikke jobber aktivt med kiler, men da får jeg bare slå fra meg den tanken.
   #10
 3 193     0
Dere som bruker trollkraft og tilsvarende, hva er minste omkrets og dybde på hullene før en fyller i med ekspanderende middel? Vil det fungere med 20mm bor og 25 cm i dybde? Skjønner det ikke er like effektivt som 34mm og 60 cm dybde.


Diameter er nok viktigere enn dybde. Problemet med liten diameter er at man må ha veldig kort avstand mellom hullene for å få effekt. Tror derfor at det ikke er noe særlig å spare på å borre med for liten dimensjon når man må borre mange flere hull.