13,205    16    2  

Drenering av hus fra -49. Er dette riktig?

 1,731     Trondheim     0
Hei!
Har nå startet drenering av hus, ikke så mye grunnet store fuktproblemer, men grunnet rotteganger lengs grunnmur og gammel drenering. Det er leirgrunn, og neppe mye drenerende under huset. Bestilte jobben isolert helt opp til kledning, spesifisert med knotteplast, isolasjon og masseskifte. Nå har de jobbet 4 dager og det ser slik ut som vist på bilde.
Jeg trudde knotteplast skulle innerst uansett, med kantlist og eventuell isolasjon utenpå og over bakke lagt fra kantlist og opp.
Enterprenør mener at når mann isolererer helt opp så skall det gjøres som vist.
Da grunnen er leire og det er sikkert en del problem med kapillærsug opp til grunnmur/plate, derfor tenkte jeg at det var riktig å legge knottepalsten mot grunnmuren slik at fukten kan kondensere på plasten og renne ned i dreneringen???
SKALL jeg kreve annen løsning eller er dette greit som det er ??? Skall tillegge at det er gravd godt ned under gulvnivå.

MVH
Sakke



Drenering av hus fra -49. Er dette riktig? - IMG_2983.JPG - DrSakke

   #1
 6,426     tromsø     0
Ser ok ut det, vann trykk blir stoppet utenfor isopor. Fukt innenfor isopor i mur som nå blir "varm" skal kunne vandre inn og ut ventilasjonsanlegg. Derfor skal innvendig kledning være uten plast (knapt isolert)og maling på innvendig panel skal kunne "puste"... Smile Skal du ikke ha 10cm....Ved bru av Wedi, leca med isopor i mitten og andre isopor produkter for kjellervegg får en knotteplast utenfor isopor..
  (trådstarter)
   #3
 1,731     Trondheim     0
Jaf: Riktig at grunnmuren blir "varm" dog er det en gradient-varmest inne og kaldest ut. Fukten vandrer vel mot det kalde dvs gjennom grunnmuren og ut hvis det ikke er isolert mye på innsiden og det er normal romtemp inne i kjelleren???

MVH
Sakke
   #4
 6,426     tromsø     0
Både knotteplast og isopor er potte tett (muren får ikke puste lengre når det legges på). Plastikk begge deler(sjekk dampmotstand på produktark). Kondens som dråper på kald side vil i praksis renne tilbake/bli trukket inn i mur igjen. For å få fukten til å gå ut må en ha på litt varme og tilluft (tørr) og brukt luft (fuktig ut).... Smile når en skrur varmen av kondenserer det mot kald side, det samme skjer med trehus om en er for gjerrig med varmen og tørker klær inne... Smile fuktinnhold i jord er alltid 100%, så fukt er det mye av...Luftingen knotteplasten gir fungerer best i reklamen. Lufta i knotten står stille (det er tett nede og oppe mot list) og fukten kommer ikke noen vei og kan reflekteres mot mur. Skal lufting fungerer så må det sirkulere som på kledning med luftespalte oppe og nede og trekk...
   #5
 858     Bærum     0
Poenget med knottene på plasten er ikke å lufte men å hindre kapilært oppsug inntil veggen. Legger man isolajonen rett på veggen kan denne i teorien medføre kapilært oppsug mellom isolasjon og betong.
Signatur
  (trådstarter)
   #6
 1,731     Trondheim     1
Jaf: helt enig begge er pottetett. Dog som det var sagt av olechr så er ponget kapillærbrytende skikt. Det jeg tenkte i tillegg (og som finnes i tekniske beskrivelser) er at da jeg skall ha varme i kjelleren hele tiden + balansert vent. så skjer fuktvandringen utover, og da knotteplasten er kaldere en veggen så kondenseres fukt på plasten og renner ned o i drensrør....
Er dette bare ønsketenking?
Dog er jeg mest urolig for denne kapillærbrytende funksjonen da det ikke finnes drenrende lag under kjelleren.

MVH
Sakke
   #7
 38,260     Lillestrøm kommune     1
Vi prøvde oss med isolasjon innefor i Trøndelag men det var massivt vått på mur når vi tok opp dette i forbindelse med garasjebygging.  Det var mye kapilær sug her i dette tilfellet, så mye at leca muren ikke ble tørr hele veien.
For oss så det ut som fukt kondenserte på veggen når det kom et stykke opp og så randt ned igjen for "nytt forsøk" og at fukten gikk i evig runddans opp som damp og ned som vann, vi lurte på om det ble for kaldt øverst i forhold til dypt nede i grunnen.

Siden garasjen står nær problemområdet har jeg ikke løst kapilærsuget enda.  Har dere sett på Isodren sin løsning ?

  (trådstarter)
   #8
 1,731     Trondheim     0
Jeg har sett det , og det er dette som stort sett brukes til drenering av eksisterende grunnmur både i Finland og Sverige. Knotteplast er helt ute. Dog er det ingen som er kjent med dette i Norge, og jeg orker ikke å skaffe ting selv bare for at en enteprenør ikke vet hva de skall gjøre med materialet. Alle sverger til knotteplast. Meget konservativt.

MVH
Sakke
   #9
 38,260     Lillestrøm kommune     0
Takk for tilbakemeldingen, det er mulig det går bedre når du har isolasjon helt opp, hos oss var det kald leca mur øverst på vinteren, kanskje dette var det som kjølte ned så mye at dampen aldri slapp ut ?  (det var også noe innvendig isolasjon her, ca 8-10cm, og tanken min var at kulden fulgte blokkene nedover)
   #10
 813     Østfold     0
vi legger alltid knotteplas innerst og så isolasjonen, uavhengig av om det skal helt opp eller ei.
Signatur