(trådstarter)
   #231
 2,426     0
Lite spørsmål siden jeg nå endelig! skal få støpt og få satt opp innerveggen.

En tanke som slo meg:
Jeg får jo en liten luftespalte mellom grunnmur og innervegg. Vil det å tilføre luft her via ventilasjonsanlegget hjelpe på for å sirkulere luften her bedre, eller vil den varme luften som kommer fra ventilasjonen gjøre mer skade enn nytte? Bare å slå det fra seg med en gang eller kan noe slikt virke?:))

TSt
   #232
 14,771     0
En må ha tørr luft her hvis det skal være noe vits. Elllers får en bare masse deilig kondens som fukter det ned.
  (trådstarter)
   #233
 2,426     0
Det gir jo mening.

Finnes der noe aggregat som kan brukes til begge deler eller må jeg i så fall inn med en avfukter i tillegg?
TSt
   #234
 14,771     0
Utvendig isolasjon er det en skal ha og evt noe inne.  Da trenger en ingen spalte etc.  Lime isolasjonen på veggen inne og pusse denne.  Spalte gir bare opphav til kondens på kald murflate.  Hvis en skal ha varm tørr luft her så er jo all isolasjon i veggen innenfor helt bortkastet siden det er varmet opp på yttersiden.  I så fall kan en pusse og male eksisterende inne vegg og vil få minst like bra energi regnskap.  Det er bare hvis en må innrede noe som egentlig er helt umulig å gjøre noe med en bør prøve disse lufte ut spaltene. Men da må det være forsert i disse spaltene og passe på at det sprer  seg over hele flaten. 
  (trådstarter)
   #235
 2,426     0
Utvendig isolasjon er ikke noe alternativ for min del. Grunnmur står på fjell med synlig fjell og rennende vann langs fjellet enkelte områder. Dette er nå dekket med knotteplast langs vegg og ned et stykke under et lag med pukk. Pukk og dreneringsrør er lagt på innsiden.

Mulig jeg en gang i fremtiden velger å rive opp det som er av steinheller i hagen og masse under for å se hva som kreves for å isolere grunnmur fra yttersiden, men jeg kommer uansett ikke unna at deler av veggen er med synlig fjell.

Så jeg er ute etter en god løsning som lar meg få inn disse 16 kvm til uinredet kjeller som nå skal ordnes til. Mye som må gjøres i huset, så viktig at det ikke koster en formue eller er langt utenfor hva jeg kan få til selv.

Av løsningene jeg sitter igjen med så er det rom i rom der vegg bygges med stender i stål, vindsperre, isolasjon og så innvendig kledning i form av plater, gips eller panel. Begrenset hva størrelse jeg kan få på spalten mellom vegg og yttervegg her uten at det blir lite poeng i å gå videre med dette prosjektet. Det andre alternativet jeg vet om er å bygge opp veggen med tetti plater, ytong eller tilsvarende så på med murpuss.

Tetti og Ytong vil fort bli dyrt om en ønsker 50 mm tykkelse, så det tror jeg utgår. Da sitter jeg igjen med rom i rom. Jeg trodde at ved å bruke materiale som er "åpent" så vil eventuell fukt i området mellom veggene trekke inn i rommet innenfor og fordampe, og herfra bli dratt ut med ventilasjonsanlegget?
  (trådstarter)
   #236
 2,426     0
Da har jeg endelig, men god hjelp herfra fått avklart at veggen jeg skal rive ikke er bærende. Dette har vært min unnskyldning til å utsette videre jobbing i kjelleren i lang tid, men nå er det bare å gi gass videre og det begynner å haste litt for å få laget plass til aggregat og varmtvannsbereder.

Jeg er fortsatt ikke 100% sikker på hva jeg skal gjøre med den uisolerte ytterveggen.

En rask oppfriskning av dagens løsning:

Grunnmur uten utvendig isolasjon, hele vegg under bakkenivå. Synlig fjell under grunnmur med vanninntrenging langs fjellet når det regner ute. Er lagt grunnmursplast/knotteplast 30 cm langs bakken og ca 110 cm opp langs grunnmuren for å skjule fjellet. Er videre fylt på med pukk på bakken. Vann kommer fortsatt inn under grunnmur, men er nå skjult bak knotteplasten og forsvinner i pukk og under huset slik det har gjort siden 70-tallet.

For at det skal være noe poeng i å fortsette med dette prosjektet så vil jeg ikke få en luftespalte på mer enn ca 20-25 cm mellom grunnmur og ny vegg ved en rom i rom løsning. Som flere har nevnt her blir dette kanskje i minste laget med tanke på lufting i spalten mellom veggene.

Så da trenger jeg en annen løsning for å få gjort dette, samtidig som et trangt budsjett ikke sprekker.

I sinteff "lag rom i kjelleren" så legger de 50 mm isolasjon direkte på yttervegg, kler så opp stendere på innsiden av isolasjonen og bruker en dampåpen kledning på innsiden.

Innsiden av denne veggen vil være del av tre ulike rom. Kjellerstue, forlengelse av entre og teknisk rom. Kjellerstue vil bli ventilert via balansert ventilasjon, entre går mot soverom, vaskerom og bad med tilhørende avtrekk/tilluft.

Vil dette være en løsning som kan fungere, eller må jeg gjøre andre tiltak?
HSt
   #237
 37,125     Lillestrøm kommune     0
Så lenge det er tidvis ordentlig vått på innsiden så er ikke standard løsningene ok.


  (trådstarter)
   #238
 2,426     0
Direkte vått er det i overgang grunnmur/fjell, men dette området er jo dekket med knotteplast og alt av vann som kommer renner naturlig ned i pukk og videre til grunn. Blir det oppsamling så ligger det også et drensrør her som går mot avløp.

Hvilke løsninger er da god nok uten at jeg må bruke isoblokk og murpuss på ny innervegg eller investere i avfukter til 10-15 000?

Så en annen her på forumet hadde limt xps direkte på mur, kan jeg gjøre noe slikt utenpå knotteplast eller vil det skape problemer med luft som kan ferdes mellom grunnmur og xps? Mener å huske at det var en problemstilling i den andre tråden dersom xps ikke var limt direkte mot mur og en fikk åpning til luft her.
  (trådstarter)
   #239
 2,426     0
Lite tilleggsspørsmål. Jeg prøver å forstå hva risikoen med de ulike konstruksjonene er.

Jeg skjønner at en ikke ønsker fukt som trekker inn i materiale der det kan oppstå råte, sopp og andre ting.

Kan en ikke da få opp vegg med stålstendere litt innenfor yttermure, så kle disse med vindsperre etterfulgt av xps? Om det da er fuktig i mellomsiktet mellom yttervegg og ny vegg av xps så gjør vel ikke det noe da xps ikke er utsatt for råte og sopp?
  (trådstarter)
   #240
 2,426     0
Liten oppdatering på prosjekt kjeller Smile

Planen var å få samme høyde på blindkjeller og kjellergulv, men nå er det blitt endring i planene og jeg hadde derfor lagt rundt 10 cm for mye med pukk. Så ettermiddagen gikk med til å få ut overskuddet av pukk. Dårlig planlegging og mangel på erfaring får en skylde påLaughing

En ting jeg stusser litt på i måten jeg har valgt å gjøre ting på.

Jeg har lagt knotteplast langs grunnmuren innvendig for å dekke synlig fjell. Muren virket å være tørr, men innsiden av knotteplasten det mye fukt på.

Bør jeg fjerne knotteplasten helt her inne?