#11
 8,022     Bærum     0

Varmen nedenfra er neglisjerbar. Tenk bare på hvordan det ser ut under flere meter med snø midt på vinteren: det er frost helt ned på lyngen.

Det er nen punkter i denne tråden jeg ikke helt forstår:

- enkelte isolerer oppunder krypkjellerhimlingen med isopor - er det lov uten branndekking?

- enkelte ønseke å fylle igjen krypkjelleren med løsleca, kan en ikke da begynne med å mure igjen alle ventiler og ser om dette er nok?


Ettersom jeg har etasje-skille av betong gikk jeg for isopor fordi det var lettvint. Hadde jeg hatt etasjeskiller av tre hadde jeg nok tenkt meg grundig om......

Mure igjen ventiler? Det er jo galskap. Hele forutsetningen for at et kryperom skal kunne holde en ikke for høy relativ luftfuktighet er ventileringen. Det stiger masse fukt opp fra grunnen. Dette må luftes ut for å unngå sopp, råte og skadedyr.

De fleste med krypkjeller bør nok heller vurdere FLERE ventiler om noe.

   #12
 24,673     Akershus     0


Mure igjen ventiler? Det er jo galskap. Hele forutsetningen for at et kryperom skal kunne holde en ikke for høy relativ luftfuktighet er ventileringen. Det stiger masse fukt opp fra grunnen. Dette må luftes ut for å unngå sopp, råte og skadedyr.

De fleste med krypkjeller bør nok heller vurdere FLERE ventiler om noe.


Ja, alt dette er kjente argumenter og i tråd med byggedetaljbladene. (Forøvrig med det tillegg at en skal dekke grunnen med plast for å redusere avdunstingen)

Det jeg ikke forstår i denne modellen er følgende:
Et gulv på grunnen bygges ved at det avrettes med løsleca/grus, legges maur/radonduk, 20cm isopor, støpes gulv, ev med oppforing i tre oppå. Her er ingen lufting, masse fukt, skadeyr, mugg osv  ;D

Gitt at en har ringmur med støpt dekke eller trebjekelag: en isolerer dette fra undersiden med 20 cm isopor eller glava, en dekker det hele med plast fra undersiden, en fyller hulrommet under med løsleca (eller murer ingen ventilene). Nå har en bygget et "gulv på grunnen" ovenfra og ned ikke nedenfra og opp.

Hvorfor der en ene OK, den andre fy-fy? Jeg ser ikke forskjellen.

Signatur
   #13
 8,022     Bærum     0
I tilfellet med støpt plate på kultet grunn så er jo alt under betongen en kompakt masse med svært få hulrom hvor luft og skadedyr vil kunne komme til.

Problemet i en krypkjeller er jo at det er rom og luft hvor eddkopper så store som hender, og små monstre med 3 hoder vil klekkes i store mengder slim og konkonger  ;)

Men klart - klarer du å få dekket undersiden av isolasjonen med plast og deretter få fylt opp hele hulrommet med masser, da burde det ikke være noen stor forskjell fra en plate-konstruksjon.

Problemet er at du klarer ikke å få fyllt hulrommet helt tett med masser. Avhengig av konstruksjonen vil det bli luftlommer her og der. Men kanskje det er godt nok?

For min del når jeg først har det derre kryperommet endte jeg opp med å isolere det, og skal heller gjøre meg nytten av det til å trekke nye RIR til bad og kabler til diverse greier.

   #14
 130     Oslo     0

Problemet i en krypkjeller er jo at det er rom og luft hvor eddkopper så store som hender, og små monstre med 3 hoder vil klekkes i store mengder slim og konkonger


som om ikke jeg hadde nok aversjoner fra før når det gjelder å gå ned i krypkjelleren...  Shocked
   #15
 8,022     Bærum     0
Tok over et halvt år før jeg mannet meg opp til å gå ned i min egen. Stakk først hodet ned i luka og lyste rundt for å sikre meg mot at eventuelle eddisser skulle jumpe ned i skallen min.

Hadde med meg fyrstikker og en liten blåselampe. De stedene det hang sånne "konkonger" ned fra taket torcha jeg bare hele driten. Samme med de store edderkoppene som satt noen steder - brente av en god salve.

Etter det hadde jeg edderkoppfritt der nede en ukes tid før jeg igjen så noen av de større igjen. Det var påfallende oppsamling av eddisser under der hvor vi har et bad i kjelleren med varmekabler på i gulvet.
   #17
 24,673     Akershus     0
Tull og tøys - det er jentene som er redd for edderkopper ikke vi "Store sterke karer, som vår lille land forsvarer". Edderkopper er greie, holder en masse annet utøy bokstavelig i garnet.  ;D

Eneste ulempe er om en selv setter fjeset rett i nettet!
Signatur

   #18
 130     Oslo     1

Tull og tøys - det er jentene som er redd for edderkopper ikke vi "Store sterke karer, som vår lille land forsvarer".


De som føler seg truffet her er hjertelig velkomne til å hjelpe til i krypkjelleren min  ;D
  (trådstarter)
   #19
 5     Ringerike     0
Takk for interessant diskusjon. Også lenke til den andre tråden. Her er valget jeg har falt på:

1. Rydder ut alt av trevirke innenfor ringmuren.
2. Fyller opp med pukk. Bruker så en hoppetusse for å komprimere massen.
3. Fyller opp et lite lag med løs leca. Alternativt to lag isopor
4. Legger på vannbåren varme
5. Støper 10cm betong

Jeg fikk et meget godt tilbud fra Unicon på betong og pukk som de transporterer inn for meg. Løs leca koster ca 500 kr per kubikk.

Så angående krypkjeller.

Min var det ingen råte eller fukt i. Når jeg nå river ut alt av trevirke var det ingen tegn på dette. Likevel velger jeg å bli kvitt hele skiten. I dag har den ingen funksjon, og en skal også være forsiktig med å bruke dette som lagringsplass. Å bygge med krypkjeller i dag er kun for å spare en del kroner, men kan gi store utfordringer senere. En kan jo fint bruke en avfukter, men med dagens strømpriser er jo det 3-400 kroner i måneden i kostnader.

   #20
 24,673     Akershus     0
Siden du støper igjen, pass på å legg trekkerør for alt mulig: el, antenner, avløp, vann osv. Både for nå og for ev senere ombygging. Mål opp hvor stussene er slik at de kan finnes igjen.

Signatur