#21
 167     2
Jeg hadde en kjellerleilighet med tilsvarende yttervegg som hadde litt innsig av vann, samt kondensering. Brukte tetti våtromsplater som ble punktfestet med flislim (da kan du også avrette vegg. Jeg brukte de også på gulv) Smøremembran og bånd i skjøter. Og fiberpuss til slutt.   De isolerer godt, mus og rotter hater dem og de er diffusjonsåpne. Fungerte i alle fall veldig bra. Supert inneklima både sommer og vinter. Ventilasjon kan også være smart.

Mvh Calle 
Signatur

   #22
 895     0
Jeg hadde en kjellerleilighet med tilsvarende yttervegg som hadde litt innsig av vann, samt kondensering. Brukte tetti våtromsplater som ble punktfestet med flislim (da kan du også avrette vegg. Jeg brukte de også på gulv) Smøremembran og bånd i skjøter. Og fiberpuss til slutt. De isolerer godt, mus og rotter hater dem og de er diffusjonsåpne. Fungerte i alle fall veldig bra. Supert inneklima både sommer og vinter. Ventilasjon kan også være smart.

Mvh Calle

Med unntak av smøremembran og bånd i skjøter har jeg gjort det samme på badet i kjelleren. Om det fungerer finner jeg vell egentlig ikke ut før om 20 år når det pusses opp igjen...
  (trådstarter)
   #23
 1,076     1484     0
Rehab-blokkene, eller fasadeblokker som det også kalles,er kjøpt og til det meste montert. Syns det ble innmari fint før, fra å ha en vegg som helte 15cm i alle retninger, har vi nå en isolert vegg som ser vettug ut. Slemmet den 2 strøk med vanlig sementslemming, og tenkte ta et strøk eller to til, og male greiene hvitt eller iaf lyst. Det får duge...
Signatur
   #24
 2,044     1
Den konstruksjonen jeg valgte å gå etter, som er isolasjon bak stenderverk, måtte være lufttett. Ellers vil fuktig inneluft suges inn og etterhvert kondensere.


Nei, sålenge det er luftet, vil ikke fuktigheten kondensere. Samtidig er det ikke rommets fuktighet som er problemet, men fuktighet som trykkes fra utsiden og inn i muren...

Hvis fuktighet innefra ikke er et problem, da er det jo helt bortkasta å bruke dampsperre i hus...

Det at konstruksjonen skal være lufttett, har jeg hentet ut fra SINTEF Byggforsk sin publikasjon: "Unngå fuktskader, Fuktskader i kjellere og yttervegger mot terreng"

"Sørg for god lufttetting. Mange fuktskader i innvendig isolerte vegger skyldes at fuktig luft trekkes inn fra grunnen, enten i overgangen mellom gulv og vegg eller i andre utettheter i veggen. Overgangen mellom gulv og vegg kan for eksempel tettes med et butyl tettebånd, fugemasse eller med polyuretanskum som vist i figur 2. Det skal også være lufttett mot innemiljøet, for varm inneluft kan kondensere på en kald betongoverflate. Hvis ventilasjonsanlegget i huset skaper undertrykk i kjelleren, kan en lufttett innvendig kledning også redusere inntrengning av luft gjennom eventuelle utettheter i veggen. Vegger i lettklinkerblokker bør lufttettes (slemmes) på begge sider."

   #25
 52     1
Hei!

Nå som vinteren har både kommet og snart forlatt oss. Er du fornøyd med valgt metode?

Har selv en støpt vegg som "suger vann" og skaper problemer mtp kondens/vann i isolasjon. Har derfor begynt å se på løsninger og har sirklet meg inn på samme som deg.

Undersøkte du noe rundt vanntett slemming (diffusjonsåpen) når du holdt på med prosjektet ditt?
   #26
 2,044     0
Vi har for tiden et kjellerom som har stått 1 1/2 - 2 mnd. ferdig isolert, men ikke platekledd. Det har til nå ikke vært noe tegn til kondensering mot muren. Veggene er over terreng. Vi sløyfer dampsperre.

Konstruksjonen er følgende:
2 strøk med HEY'DI K11 XTRA
2 cm isopor montert med byggskum, ikke kant i kant men med plass til fugeskum langs alle sider.
Stenderverk ca 2 cm fra isoporen.
5 cm rockwool mellom stender (og direkte mot isoporen) + isolasjon bak stenderverket.

   #28
 52     0
Du sier at veggen er over terreng. Hvordan er den på utsiden? Ubehandlet, knottplast, isolering etc?
   #29
 2,044     0
Utsiden av veggen er uisolert, kun malt med vanlig murmaling. Det er hullblokker av sement som er pusset innvendig og utvendig. Helt nederst er det en slags sokkel på innsiden av muren som er behandlet med et asfaltstoff, 15-20 cm opp på veggen og 10 cm innover gulvet. Dette var noe avslitt, så jeg smørte på nytt med asfaltstoff fra Biltema. Om det er bra eller ikke å behandle muren slik, vet jeg ikke, men satser på at eventuell fuktighet som kan samles nederst i muren ledes ned i undergulvet og ikke trekker ut mot treverk. Skal se om jeg får tatt noen bilder til kvelden.
   #30
 2,044     2
Da har jeg fått tatt noen bilder.

Jeg har til dels gått for for Sintef Byggforsk sin løsning, men med litt modifisering. Sintef viser en konstruksjon hvor isolasjonen er bak stenderverket og har byggskum i bunnen. Så er det en dobbel bunnsvill plassert på tynne plastklosser og med mineralull under. Veggplatene går da helt ned til undergulvet. Den konstruksjonen er jeg litt uenig i.

Det jeg gjorde var å kappe opp et 50 mm tykt avløpsrør i 6 cm lange biter og fylle dem opp med byggskum. De plasserte jeg så under en enkel bunnsvill og rett over der stenderne skulle stå. Bunnsvilla er ikke spikret/skrudd til undergulvet (med unntak ved døråpning). Under bunnsvilla limte jeg 50 mm EPS fast med byggskum, og skummet så under og bak EPS'en og bunnsvilla. Dermed kommer treverket lenger opp i konstruksjonen og har større sjans for både å holde seg tørr og eventuelt tørke opp ved nedfukting. Men det går en del skum og er litt tidkrevende.

Isolere kjellervegg innvendig - WP_20170305_08_55_27_Pro.jpg - Utsikten
Jeg har brukt 2 cm EPS og 5 cm Rockwool på yttervegger, 5 cm Glava på innervegger. (Jeg har egentlig litt større avstand en 2 cm fra murveggen på yttervegg som jeg skreiv tidligere, for å få plass til isolasjon utenpå den sokkelen som er i våre kjellerom, men regner med det ikke er en problemstilling andre har.) Gulvet er byggd opp med 3+5 cm EPS, plast og så flytende gulv av sponplater.

Isolere kjellervegg innvendig - WP_20170305_08_56_44_Pro.jpg - Utsikten
Har sjekka bak Rockwool'en noen ganger i vinter, det har alltid vært tørt. Eventuell fukt i murvegg håper og tror jeg vil holde seg i muren og trekke ned under undergulvet eller tørke opp i tørre perioder. Jeg velger å ikke bruke dampsperre, selv om dette er vegger over terreng.

Isolere kjellervegg innvendig - WP_20170305_08_56_20_Pro.jpg - Utsikten
I bunnen ser en byggskum bakerst, og så et spikerslag mellom stenderne til veggplatene. Har med vilje ribbet ned dimensjonen for at trekonstruksjonen ikke skal bli så kompakt.

Isolere kjellervegg innvendig - WP_20170305_08_57_09_Pro.jpg - Utsikten
Stenderverket er nesten tomt, på det første rommet jeg innredet la jeg all isolasjon bak, men syns det gikk vel mye areal vekk.

Isolere kjellervegg innvendig - WP_20170305_08_59_36_Pro.jpg - Utsikten
Dette er fra neste rom jeg skal innrede. Her har jeg kostet på 2 strøk med Hey'di K11 Xtra. Vet ikke om det har pleid å være synlig fukt på veggen før, da arbeidet ble gjort i en tørr periode, men vi har hatt en fuktig vinter her og det ser tørt ut. I fra hjørnet av vinduet var det en sprekk i muren. Den brukte jeg Hey'di Spesial på først. Nederst kan en se den sokkelen jeg snakka om tidligere i innlegget.