#11
 2,984     Vestlandet     0
Må det vera pukk i botnen av grøfta før ein legg røyr?
Signatur

   #12
 1,062     Lindesnes     0

he he, da syns jeg du skal fortsette med det ;)

Jeg har og vært med å lagt en del meter med drensrør opp igjennom og alle plasser jeg har vært med å hjulpet med dette så har vi alltid lagt rørene med slissene opp.
Og alle fagfolk jeg har sett som har lagt dette har gjort det på dette viset, så de som ønsker å legge den på annen måte må gjerne det for min del, jeg lever greit med at andre har feil ;)


Denne linken forklarer enkelt og greit hvordan drenering skal legges.

Sitat fra link over:
Den typen drensrør som brukes i dag er laget av korrugert plast med slisser eller små hull i rørenes øvre del. Åpningene sørger for at grunnvann kommer inn i drensrørene, som fører til en husdrenskum.

Her er en annen link om drenering.

Sitat fra linken over:
Drensrørene skal legges med perforeringen opp.

Så må jo de som ønsker å mene noe annet en ekspertene få lov til å mene det, men det blir jo feil å annbefale feil leggemåte til andre som ønsker å gjøre det på den rette måten.

Hele poenget med disse slissene er å samle opp grunnvannet som befinner seg i grunnen over rørene, så skal røret føre vannet videre bort fra grunnmur og bort til en dreneringskum.
Dersom dreneringsrørene legges med slissene ned, så vil en slippe ut vannet i grunnen der en skal forsøke å drenere vannet bor fra og da er jo hele poenget borte Wink
Signatur
   #14
 71     Opaker     0
har lagt drensrør med sliss opp siden de er på 180 grader av røret og vannet har da en bane å renne i nederst. min 2o c, under sålen. det tar tid før dere ser virkning på mur pga oppsug.
lykke til.
   #15
 92     1
Dersom noen har kjøpt drensrør på byggmax før så ser man at disse faktisk har slisser helt rundt med 90 grader mellom. Helt ærlig så tror jeg ikke det har særlig betydning.
   #16
 2,413     Ønsker ikke besøk av deg     0
Jeg liker de fra byggmax best.

Rørene er 110mm og kan bøyes litt ved å presse rillene lett sammen

Med 110mm diameter så kan du bruke standard, billige koblingsstykker

Rørene er stive og lett å jobbe med

De er slisset hele veien rundt. Ser ikke "problemet" med det. Det betyr at vann har et fritt sted å renne hele tiden (det trenger ikke stige opp til overkant av røret for så renne ned og vekk)

Rørene skal ligge i grus og være beskyttet med duk mot finmasser uansett.
   #17
 923     0
Ikke legg rørene rett i finmasser, og bruk duk mellom finmasser og singel.
Alt du kan hindre avfinmasser som kommer inn i rørene, og pukken, forlenger levetiden.

Ser noen nevner grøft fra septik også, der skal det ikke brukes korrugerte rør, for å ha nevnt det.

Når jeg la ny drenering/spredegrøft fra septiken her, så kryssa jeg ei 50 år gammel steingrøft, Vi la dreneringsrør på tvers av denne for å sikre funksjon etter fylling. Det røret renner det nesten full mnegde fra kontinuerlig, så gamle steingrøfter uten rør i det hele skal man ikke kjimse av i det hele tatt, det er holdbare greier. Bare litt sli for moro skyld.

TSt
   #18
 14,509     0
Det har vært mange tråder med diskusjon rundt opp eller ned tidligere.  Vet ikke om noen har funnet konklusjonen.  Vil alt "stå" i vann til tider er det kanskje like lurt med ned siden vannet tidligere kommer inn i et åpent rør men jeg har alltid lagt opp (og til siden, er ofte hull i tre retninger) slik at evt. vann som kommer inn i røret også kommer seg helt bort fra huset / tomten  når det først har kommet inn i røret.  Kommer en til et tørrere parti med hull ned vil vannet renne ut igjen her og gjøre dette området våtere.

Men TS forsøker å få svar på hvor en handler billig.  Felleskjøpet har hatt 6 m rør (litt vanskelige å frakte uten lang henger)  som har vært billige, da sparer en også en del skjøtemuffer.
   #19
 1,463     Harstad     2
Hensikten med drenering er å regulere vannspeilet på grunnvannet, og hindre at det når opp til bygningsdelen, vegoverbygningen eller tilsvarende. Ved bygning skal topp drens ligge minst 20cm under innegulvet som en tommelfingerregel. Dreneringen skal i utgangspunktet bare fange opp grunnvann, siden overflatevann skal ledes bort fra bygget på overflaten eller i tette rør til et sandfang. Målet for dreneringen vil være å fange opp overflødig vann og lede det bort fra bygningen, via et sandfang og til et utløp.

Utløpet kan være kommunal overvannsledning, ut i terreng eller via infiltrasjon i grunnen. (Ved infiltrasjon kan man benytte rør som er slissede hele vegen rundt, dette fordi man da får et stort tverrsnitt som slipper ut vann.)

Når man har gravd grøften legger man fiberduk for å holde sand, leire og andre tette masser unna dreneringen, dette sikrer lengre levetid og bedre funksjon, samtidig som sandfanget ikke fylles med smuss. Av praktiske årsaker legges det singel under røret for å lettere kunne rette av og få riktig fall på drensen, før ledningen legges, omfylles med singel, duken brettes rundt og det fylles opp med stedlige masser.

Drensen legges med slisser OPP, dette fordi vannet som kommer inn i røret renner med fallet og ledes vekk. I motsatt tilfelle vil vannet komme inn i røret, men ikke renne vekk med fallet på røret. Dersom det benyttes rør som er slisset helt rundt vil heller ikke dette lede vannet bort like godt som med slisser opp. Dersom rør med slisser helt rundt benyttes ville man trolig hatt samme effekt som om man ikke benyttet rør i det hele tatt, siden mesteparten av vannet renner i singelen.

Vil anbefale å montere stake/spylekum på høyeste punkt for vedlikehold. Takvann må for all del ikke kobles på drens da dette tilfører vann til grunnen som man prøver å drenere ut. Takvann kan derimot legges i tette rør sammen med drens frem til sandfang. Videre vil jeg også anbefale stive dobbeltveggede rør som er glatte inni, dette sikrer to ting: enklere å opprettholde fall ved legging og bedre avrenning.

Dette ble litt kort, kan supplere om noe er uklart.

Med vennlig hilsen
Rådgivende ingeniør vann og avløp.
Signatur
   #20
 627     Bærum     1

Hensikten med drenering er å regulere vannspeilet på grunnvannet, og hindre at det når opp til bygningsdelen, vegoverbygningen eller tilsvarende.
...
Målet for dreneringen vil være å fange opp overflødig vann og lede det bort fra bygningen, via et sandfang og til et utløp.
...
Drensen legges med slisser OPP, dette fordi vannet som kommer inn i røret renner med fallet og ledes vekk.
...
Rådgivende ingeniør vann og avløp.

Et par enkle spørsmål til deg som er ingeniør og greier:
Hvis drensrøret har slissene opp fordi det skal fange vann som renner ned i grunnen, mener du da at det er tørt under røret?
Hva med vannet som renner noen cm til siden for røret, hvordan skal det da fanges opp?