11,644    18    1  

Radonduk vs. Radonfangst med rør

 15     Risør     0
Hei!

Det er minimalt med radon hos oss, men jeg ønsker likevel å legeg ned radonfelle, eller plastrør for radonfangst om du vill. Sikert ikke nødvendig, men greit å få den på plass først som sist.

- Disse plastrørene, er det helt standard slissede dreneringsrør? Eller er det "spesialrør" av noe slag?

- Hvor bør jeg i såfall legge disse? I pukklaget, under fuktsperren, under isolasjonen?? osv??

- Hvor bør disse rørene ende? Må de tilkoples vifte hvis de skal kunen klare å skape undertrykk i grunnen? Eller skal denne luftes over tak som kloakken?

Takker for svar  :)

Signatur

   #1
 22     0
Hei, jeg la ut dette for 4 uker siden. Skal ikke påstå at jeg er noen ekspert, men var i samme situasjon som deg. Tvilsomt om det er Radon i grunnen i det hele tatt, og ville derfor ikke spandere 30k på Radonduk eller hyre inn et firma til å gjøre jobben.

Sjekket litt rundt temaet på nettet, endte med følgende for mitt vedkommende:
Brukte slissede dresnledninger fra Wavin (110mm).
La disse i en S-form ca. midt i pukklaget slik at ca. 5 cm pukk ble liggende under og 5 cm over rørene. Pukktykkelsen over og under vil jo avhenge av hvor mye pukk du har utlagt. Men prinsippet er iallfall at ledningene skal ligge midt i pukklaget under isolasjonen. Ideelt sett skal det være 2 meter mellom rørene, men jeg tok ikke dette så nøye selv da jeg ville passe på å unngå å legge for mange krysninger under de bærende konstruksjonene. Du må også unngå å legge rørene for nært ytterveggene, tror det skal være minst 0,5 meter innenfor. Men dette tror jeg er relatert til faren ved bygging på telefarlig grunn og at du kan trekke inn kulda og risikere at jorda under huset fryser (men dette er jeg ikke sikker på, jeg sjekket ikke dette så nøye da jeg bygger på en steinfylling der tele ikke er noe tema...)
Ca. midt under sålen satte jeg inn et y-ledd, før jeg la ledningen videre. Prinsippet her er at for å få en mest mulig jevn trykkfordeling i grunnen så bør utsugingen skje midt under sålen.
Koblet videre til tett overvannsrør, også det fra Wavin, fra y-leddet midt under sålen og bort til der rørleggeren har lagt oppstikket på avløpsledningen opp til 2. etg. og surret disse til hverandre slik at de skulle ligge riktig under støpingen. Avtalte med rørleggeren og byggelederen at vi monterer takhatten rett over dette oppstikket og at Radon-røret kan trekkes opp ved siden av avløpsrøret og videre opp sammen med luftingen av avløpet. På denne måten fikk jeg ingen ekstrakostnad ved å føre radonrøret over tak da dette kommer opp sammen med luftingen til avløpet i samme takhatten.
Husk å isolere radonrøret du benytter over oppstikket i sålen for å hindre kondensering i røret (hvis du har kaldt loft), men også lurt ift. at luften i grunnen kan være meget kald om vinteren og derfor kan varm inneluft kondensere på røroverflaten og gi fuktighet i veggen der radonrøret går. (da skal du kanskje også plaste utenfor isolasjonen rundt røret også? Dette er jeg ikke sikker på om er nødvendig...) Har ikke kommet så langt selv enda.  :)

Ser for meg at naturlig trekk pga. skorsteinseffekten er nok til å lede Radon ut over taket. Skal gjøre målinger med sporfilm når vi flytter inn, dersom jeg måler et Radon-nivå som er for høyt, så setter jeg inne en vifte oppe på loftet til å lage mekanisk utsuging. Denne kan også snus og blåse luft ned under konstruksjonen, dette kan visstnok være en god løsning hvis du har godt med pukk rundt og under ringmuren da du "blåser" Radongassen ut fra sålen. Dette er ting jeg vil undersøke dersom jeg faktisk måler Radon i huset.

Uansett har jeg da lagt infrastrukturen for å løse et evt. Radonproblem siden, det var ideen min...

Lykke til da!

Jon

  (trådstarter)
   #2
 15     Risør     0

Tusen takk for et meget fyldig og ryddig svar!!!
Du har forstått akkurat hva jeg lurte på. Takk for svar midt i blinken!!

Tar gjerne flere innspill på samme tema  Wink
Signatur
   #3
 22     0
Bare hyggelig.

For ordens skyld kan jeg også legge til at drensrørene skal legges med slissene ned, altså motsatt av hva en villle gjort med vanlig drensledning....
   #4
 223     0
Jeg har også lagt rør i sålen, men jeg vil blåse luft ut i røret for å press evt. radon bort. 
Å suge vil skape undertrykk under hele boligen, og tiltrekke seg evt. radon fra et større område.  Dessuten vil kald luft trekkes inn under huset.  Jeg vil bruke "eksosen" på ventilasjonsanlegget slik at det blir varmluft under huset.
Signatur
   #5
 81     0

En veldig uheldig løsning. Du vil med dette skape et overtrykk under huset og om det skulle være noen lekkasje i plastfolie (damp eller radon) vil du mest sannsynlig "pumpe" dette inn i huset.

Ved å lage undertykk under huset ledes evt radongass inn mot dette og luftes vekk. man snakker ikke om et ventilasjonsanlegg!
   #6
 223     0
Jeg skjønner at du må sette "pumpe" i anførselstegn, SveinJ.  Du tror åpenbart ikke helt på ditt eget argument. :D

Med overtrykk under sålen vil radongass presses bort fra huset.  Med undertrykk vil radongass trekkes til huset.

...og ikke glem fordelen med å ha varmluft under huset, istedet for kald luft.
Signatur
   #7
 81     0
Det er overhode ingen fordeler med å tilføre varm fuktig luft under huset.Hvis det skulle bidra med varme til boligen har du så dårlig isolasjon i gulvet at du i tillegg vil få mange andre prpoblemer.

Men du bor i ett fritt land og du kan bare bryte så mange  forskrifter og retningslinjer som du bare orker, men kom ikke å klag etterpå Cool

   #9
 22     0
Hei, ser det foreslås å blåse luft ned i grunnen, dette er faktisk nevnt i et dokument jeg leste fra Byggforsk eller noe sånt... Dersom ikke naturlig trekk fungerer tilstrekkelig, så kan du sette inn en vifte og mekanisk trekke ut radon fra grunnen.
Dersom heller ikke dette gir ok resultat, så kunne du snu retningen på vifta og lage en radonfri pute under huset, altså overtrykk.

Uansett hva som velges så må du ha tilgang til ny luft under sålen, dvs. godt med grus under ringmuren.

Så, begge løsningene kan altså fungere.  :)

Hva angår dette med å suge Radon fra omgivelsene ved å bruke vifte på avsuget, så tror jeg at undertrykket nok blir for lite under sålen til at Radonen velger å trenge seg inn gjennom pukken under sålen til de trange drensrillene i rørene, når alternativet er at Radonen like godt kan "fly med vinden"....
Er Radonen allerede fanget under sålen blir derimot saken en annen, da vil Radon finne letteste veien og det blir til utsugingsrørene fremfor å tå gjennom isolasjon og plast og murgulv. Regner med at dette er teorien iallfall, så den støvsugereffekten som noen nevnte tror jeg lite på.

Jon