13,934    14    0  

Ringmur - L-elementer

 557     Fetsund     0
Det står lite om bruk av L-elementer til ringmur på enebolig her på forumet.

Ser at det er mange produsenter hvor de fleste skriver at dette er egnet for mindre bygg, mens noen selger de til enebolig (f.eks www.energijegerne.no).

Har noen her inne bygget med L-elementer på en normalt stor enebolig?
Har L-elementer noen ulemper?
Isoleringsevnen er jo gitt av hvor mye plater man legger i bunn innenfor elementene, skulle jeg tro...?

Synes at L-elementer er spennende, da jeg savner en fullgod løsning for 198mm bunnsville i vanlige ringmurselementer..

   #1
 32     Vestfold     0
Hei !

I Sverige benytter man seg av dette L- elementet til og med i passivhus da med 30 cm isolosjon og med 10 cm betong gjerne med gulvvarme i plata. Det må være en grunn til at man ikke leverer med en 10 meter ringmur til Sverige i året det er jo stort sett de samme selskapene som har dette markedet, men selger tusenvis av lm med L-elementet. Her tenker de på styrke og isolasjon ikke motsatt. Det går ikke å lage elementer for grunn uten å tenke styrke!. Det er jo denne som bærer hele huset. På syttitallet begynte vi å prosjektere takstoler i Norge, dette for at man med 100 % sikkerhet skulle vite at de tåler den belastningen de utsettes for i hvert tillfelle, dette ble så et krav . Takstolleverandøren har alltid disse data på ditt hus selv om husleverandøren sjelden leverer dette videre til sluttbruker.
Når det gjelder ringmuren så blir dette innkjøpt og montert i løpemeter uten at denne er beregnet for laster eller for jordtrykk helt uten prosjektering, men som en preakseptert løsning dette er for å si det mildt uforsvarlig. Denne bør også prosjekteres slik at man vet at den tåler de laster den utsettes for. Denne bør inneholde Trykkfasthet isolering spesiellt under berevegger og en armeringsprosjektering etter husets laster! Det står å lese på forumet at flislagte gulv sprekker ved uttervegg og at ringmuren beveger seg, det er kanskje ikke så rart med tanke på hva den egentlig tåler av last før den settes i uønsket bevegelse. Nei krev en dokumentasjon for prosjektering også for Plata/ringmuren  da vet man at denne tåler det den utsettes for!! Og vi slipper skader for store beløp.

   #2
 54     Fosen     0
Brukte l-element 30 cm på mitt hus som er ca 200 kvm, legger inn forsterkning i runden rundt med ekstra armering.. fordeler som jeg mener er: lett å montere, billigere og man trenger bare ein støyp
   #3
 70     Tromsø     0
Kan man støpe plata med L-elementer, og så gå videre opp med feks KUB for å bygge grunnmur i full høyde? Ser fordelen med at man får et flott underlag å legge an med KUB'en på, men lurer litt på skjøten mellom plata og muren? Bruker jo selvfølgelig plenty med skjøtearmering, så jeg er ikke redd for at muren kommer inn, men blir det tett i skjøtenmot vanninntrenging?
Hade vært supert å fått innspill på dette fra noen som har peiling :)

Signatur
   #4
 107     Vest-Agder     0
eriksu2 har du byggeblogg? hadde vært moro å sett :)
har du mer enn 2x12 mm jern i "ringmuren"? hvordan har du plassert plast?, har du trukket den helt ut til ytterkant?
Siste redigering: Friday, January 21, 2011 4:35:12 PM av inthe
  (trådstarter)
   #5
 557     Fetsund     0
Så langt er jeg fristet til å si at L-elementer har fordeler framfor vanlige ringmurselementer. Vartal og Energijegerne er to produsenter som selger L-elementer til eneboliger.

A. Man får ikke mer varmetap enn med vanlige ringmurselementer
B. De er billigere i innkjøp
C. Man trenger kun én runde med støp
D. Mer solid enn eksentriske ringmurselementer? Dette er noe jeg forestiller meg..

   #6
 526     0
Vi har brukt sundolitt sine L-elementer...

se bloggen for fremgangsmåte og vurderinger...


http://lisneshaugen.blogspot.com/2008_06_01_archive.html


Still gjerne spørsmål om du lurer på noe.

Ang prosjektering som er nevnt lenger oppe er jo dette etter min mening en selvfølge. Om du vil gjøre dette selv bør du få verifisert dine planer/løsninger av en fagmann.

Signatur
   #7
 70     Tromsø     0
Sammyboy, jeg var innom byggebloggen din og jeg må si meg dypt imponert over det huset dere har bygget og graden av egeninnsats dere har lagt ned. Jeg må bare gratulere med et praktfullt hus på en nydelig tomt.

Det så ut som det var svært enkelt å bruke L-element, så såfremt det kan kombineres med KUB oppå det, så kommer jeg definitivt til å gå for den løsningen. Er jo vedlig lettvint å planere hele byggegrunnen i samme nivå med engang.
Skal ta med en telefon til Sundolitt og snakke med dem om dette.

Kjenner det klør i nevene med å komme igang når jeg kikket på bloggen din  ;D
Signatur

   #8
 526     0
Takk for fine ord.

Hvorfor skal du ha KUB oppå? Du skal ha kjelleretasje i KUB?

Da ville eg snakket med Sundolitt om en slik løsning, er usikker på om det lar seg gjøre...
Signatur
   #9
 70     Tromsø     0
Jeg skal ha bakveggen og 2 meter frem på hver av sideveggene i KUB , resten av kjelleren skal være i vanlig bindingsverk.
¨Må nok ta meg en telefon til Sunde ja.......
Signatur
  (trådstarter)
   #10
 557     Fetsund     0
Sammyboy: Hvorfor støpte du en tynn plate først?