405    9    0  

Smarte triks for støpe til fjell og jord ?

 153     0
Hei,
Ytterveggen går ned 12cm utenfor fjellet.. og innerveggen går kant med fjellet.
Er det noen triks til hvordan og støpe med jern og pilarblokker?


Smarte triks for støpe til fjell og jord ?  - IMG_20200328_142540.jpg - stighenning

Smarte triks for støpe til fjell og jord ?  - IMG_20200328_142546.jpg - stighenning

jaf
   #1
 5 100     tromsø     0
Støp den 12cm skeiv fra topp til bunn.Bor ned 4 ekspansjonsbolter. Blås rent / vask fjellet. Bruk et bord for å finne rett vinkel, fest det oppe og nede. Støp en tørr blanding på fjellet, en trekant. Mur opp med pilarblokker. Støp den 12cm skeiv fra bunn til topp. Puss i oppe , slik at toppen blir horisontal. Det er like sterkt, selv. om det ikke er helt vater.
Siste redigering: 28. mars 2020 18:49:53 av jaf
  (trådstarter)
   #3
 153     0
Ah, tips - prøv og grave enda 30 cm ned for sikre deg om at det er fjell....
Det var en stor stein.. så da ble den fjernet, og jeg må nok belage meg på bruke

støpeform og støpe på pilarer
300 XPS (legge dobbelt?)
10cm pukk
duk
jaf
   #4
 5 100     tromsø     0
Hvis det er en stor stein, og det er hard sand under ? Da har den ligget i 1 million år og er sikkert god nok til å støpe på ?
   #5
 730     0
Nei, sannsynligvis har den bare ligget der ca. 10 000 år, fra isen trakk seg tilbake etter siste istid. Om dette er i en dalbunn med nærliggende bratte fjellsider (vestlandet), kan den være yngre, fra siste store steinras.
jaf
   #6
 5 100     tromsø     0
Men om en tar bort steinen og eventuelt tilfører masser. Da får en dårligere løsere masser en det som var utgangspunkt. Masser under steiner pleier å være like harde som Leca = Godt nok.
HSt
   #7
 28 165     Lillestrøm kommune     0
På hytta var det masser under stein og hele hyttegulv var en hengekøye, men ja det avhenger av hva som er under Sand med mye vann og høy belastning er ikke nødvendigvis stabilt. Men er det lav belastning så går det bra

  (trådstarter)
   #8
 153     0
Det var jord og endel leire.. Steinen "lå godt", men jeg tenkte det var best og få den fjernet nå som jeg allerede har gravd det opp på sidene..
Føler at det er tryggere og få lagt XPS plater og støpe en boks med pilarer oppe på...
Lagene i jorda ser slik ut.. og det var våt leire det på midten av bilde;
https://byggebolig.no/grunnarbeider-mur-og-betong/hvor-gar-de-farlige-taele-lagene-i-jorda
Den steinen lå i skiktet/undersiden av den våte leira på bilde.


Men det kommere flere hjørner som jeg må grave opp, hvor hjørnene av hytta det står på stein idag, og jeg faktisk lurer på om jeg skal bare støpe på steinen som er der idag, eller om jeg skal grave det bort for hånd... puh.. men det føles bedre at det tar tid, men at man er mere sikker på bli kvitt på tæle problemene. For bare på 1 døgn, men +8 til -2.5 på natta... så ser jeg det har blitt iskrystall-tæle-heving... dvs små små jord klumper løftes ca 2-3 cm på istupper. Men dette er jo oppe på bakkenivå.. men det sier kanskje noe om fuktighet i bakken, hmm...

Smarte triks for støpe til fjell og jord ?  - IMG_20200314_101607.jpg - stighenning

TSt
   #9
 9 152     0
Ja det er slik ting løfter på seg når det kommer lenger ned i bakken. Isolere rundt fundamenter er lurt, pass barep å at det må være isolert rundt hele fundamentet hvis isolasjonen ikke legges nederst, hvis ikke vil tele dras ned via fundamentet.