#11
 3,387     1
Jeg har plate på mark hvor grunnlaget er morene som i seg selv er god drenering. Så har jeg fått løftet tomta en snau meter med påkjørt grovpukk. Dreneringen av tomta ligger helt i bunnen av grovpukken og er slissede rør med slissene liggende nederst på røret. Så er drensrøret pakket inn i hvit duk sammen med en del ren grovpukk for å unngå at det legger seg "gjørme" i hullene/slissene i drensrøret. Så har jeg jukset litt og koblet drensrøret inn på en gammel kloakk overvannskum som leder vannet vekk.

Takvannet fra nedløpsrørene er uslissede rør som jeg har lagt inn i samme kum, ikke helt etter boka, men siden det ikke er noe separat anlegg for overflatevann her ble det løsningen.

Om en gjør det slik vil det være god drenering rundt/under sålen samt at dreneringen ikke går tett grunnet duken den er pakket inn i sammen med grovpukk. Overvannet blir borte uten å ødelegge noe for dreneringen.

Kjenner andre som har brukt samme oppskrift med godt resultat.

EDIT Kloakken og gråvannet fra boligen går gjennom pumpe/kvern og pumpes ut til det kommunale kloakkanlegget i en annen retning.

   #12
 1,062     Lindesnes     0
Kom over Denne artikkelen om drenering av bollig, der kan du se skisse på anbefalt drenering.
Signatur
   #13
 519     0
Hei.

Tar opp att denne da dette nå er aktuelt for meg.

MIn enterpenør anbefaler meg å legge taknedløp til drenering. Han mener at dette vil være gunstig da dette vil bidra til god "flushing" av drenering ved nedbør. Har noe leire i tomten, og evt leire som kommer inn i dreneringsrør vil ha godt av litt hjelp for utvasking til kum.

Bør jeg gå for denne løsningen?

mvh
HSt
   #14
 36,911     Lillestrøm kommune     0
innafor: Rørene vil gå helt fulle ved ekstrem nedbør så dette er og blir en dårlig løsning.  Slissene skal ligge opp/og til høyre og venstre slik at drensvann renner i bunnen uten å tette hullene.  Ligger hullene ned som hos Asg så renner vannet ut i byggegropen igjen. (Og løsningen med felles avløp og drenspumpe er veldig skummel, den vil fylle huset med kloakvann ved en feil, benytt i så fall separate pumper, da vil takvann flomme utover ute ved en feil). Entreprenøren din må også lære om fiberduk og pukk, gjenslamming skal ikke være noe problem. (Men installer en spyletilkobling så har du mulighet for dette, 20m spyleslange koster ikke mye på høytrykkspyleren)
   #15
 519     0
Takk for rask tilbakemelding. :)

Drenering som skal leggs er 160mm topslisset.  Fall fra egen kum til komunal tilkobling er på 1:5, og fallhøyd er på 20 meter.

Kloakk ligg i eget seperat avløp.

Skal ta en prat med entrepenør. Koster vel ikke så mye ekstar å legge 15 meter med rør til taknedløp. Har ca 205m2 takflate. Bør jeg legg 1 el 2 taknedløp til kum? (dim??)

mvh
   #16
 288     Ski     0
Om takvann og drenering kobles sammen så antar jeg at det beste bør være å legge helt separate rør helt frem til kummen. Da slipper man iallefall at takvannet går ned i dreneringen langs husveggen. Ganske sikker på at jeg har det slik rundt midt hus iallefall..
   #17
 145     Haugesund     0
Normen de fleste plasser mener jeg er at dette skal være separate systemer. Grunnen til dette er at man er redd for at takvann i kloakken vil føre til alt for store vassmengder som igjen kan føre til tilbakeslagsskader og at kloakken kommer inn i husene på de berørte annleggene.

Jeg også stusset litt på Aasg's løsning med å legge slissene ned.
Meningen med slissene er at de skal slippe vannet inn i røret i topp og at vannet blir ført bort da det er tett i bunn.

For å være sikker må man kontakte kommunene sin. I noen (alle?) kommuner så kan man søke avvik.

[spoiler]
BÆRUM KOMMUNE - Vann og avløp - Informasjonshefte Overvann
Sandnes kommune - Separering og tilknytning av private avløpsledninger - Veileder
Fredrikstad kommune Teknisk drift Overvannsrammeplan
Tiltak for håndtering av overvann - VA-yngre seminar - NVE

Nordisk försäkringstidskrift 4/2011 - Klimatilpasning av overvannog tilbakeslagsskader: - Behov for større investeringer og klarere ansvarsforhold
Huseiernes landsforbund - Overvann: Huseiernes forventninger, krav og egenansvar

Tiltak på private avløpsledninger i Nøtterøy kommune - Generell orientering
Retningslinjer for overvannshåndtering i Nøtterøy kommune


Lov om vassdrag og grunnvann - 22.5 Avløp for overvann
LOV 2000-11-24 nr 82: Lov om vassdrag og grunnvann (vannressursloven)
[/spoiler]
Signatur

   #18
 4,110     Akershus (Follo)     0
Separat rør ja.
En ting er at du ikke belaster dreneringen med takvannet som jo kan bli et vesentlig volum.
En annen er at du ikke får løv, barnåler og annet bøss ledet ned i dreneringen.
Signatur
   #19
 24,803     Akershus     0

Hei.

Tar opp att denne da dette nå er aktuelt for meg.

MIn enterpenør anbefaler meg å legge taknedløp til drenering. Han mener at dette vil være gunstig da dette vil bidra til god "flushing" av drenering ved nedbør. Har noe leire i tomten, og evt leire som kommer inn i dreneringsrør vil ha godt av litt hjelp for utvasking til kum.

Bør jeg gå for denne løsningen?

mvh



Har vært nede på dreneringen etter ca 30 år - i leire og separat rør for takvann. Det var ca 0,1mm leire i bunnen av drensrørene. Flushing? Har mest tro på separate rør.
Signatur
taz
   #20
 3,840     Haugesund     0
Jeg ville lagt separate rør. Flere og flere kommuner går nå for denne løsningen, etterhvert som de må bygge renseanlegg. Og derfor ikke vil ha så mye "rent vann" i ledningsanlegget.
Jo mer vann, jo større slitasje på pumpeanlegget.
Legg gjerne dreneringen i duk også, så vet du de ikke fylles opp med fin silt.
Signatur