7,377    13    1  

Tele - kan den krype oppover igjen?

 122     1
Vi har i år blitt med i "inntaksledningen har frøset"-klubben. Hos oss er det vel kanskje 20-30 cm snø og telen har tydeligvis gått dypere enn vanlig i år.
Nå har det vært mildt (opp mot 5 varmegrader) og det er meldt betydelig mildere uken fremover med ca 3-10 kuldegrader, på det verste var det vel ned mot -22 grader.

Er det noen sjanse for at telen kan krype oppover igjen eller har den nå "satt seg" dypere enn vanlig?

   #1
 24,669     Akershus     0
Nevøen min fikk tint opp et stekk på ca 18m med steam. Hvis du har metallrør kan de kanskje også tines elektrisk.

Ellers hvis det er over et kjent kort område: varmekabler og vintermatter over?

Noen firma bruker også halvtunneller med ei byggtørke i enden for å tine før grøftegraving.
Signatur
   #2
 496     Stavanger     0
Telen går oppover med mildværet, men det går sent.
Hvis du ser på istykkelsen på de forskjellige vannene i f.eks Stavanger så har de bare  blitt ca 3 cm tynnere etter at mildværet kom.

Når røret først har fryst kan det være at telen går mye dypere, fordi at røret har laget en "tunell" med + grader før det frøs til.
Men du kan jo være heldig også, og få vannet tilbake hvis de har meldt om +grader de neste dagene.
  (trådstarter)
   #3
 122     0
Beklager - jeg ser at min beskrivelse ikke var dekkende. Jeg fikk etter veldig mye styr og særdeles mange timers jobb tint opp, men jeg får ikke lagt varmekabel gjennom hele røret, det er tydeligvis et bend jeg støter mot. Skal prøve å få lagt en annen varmekabel fra motsatt ende.

Derfor lurte jeg på om det var noen sjanse for at telen kan krype oppover igjen nå som det er blitt mildere vær eller om jeg må belage meg på at det kan fryse igjen nede i dybden.

Jordvarmen er kanskje ikke sterk nok til å jobbe mot telen som kryper nedover?




Nevøen min fikk tint opp et stekk på ca 18m med steam. Hvis du har metallrør kan de kanskje også tines elektrisk.
   #4
 47     buskerud     0
Bygde nytt hus i 04, og den første vinteren var passe kald og da frøs vannledn først i mars, i og med at jeg er el montør så la jeg varme kabel i røret, så bare å slå på og tinte fort  da, men jeg husker at jeg slo den av i April og tenkte at, Nå er det sikkert greit, med da frøs det faktisk til igjen!! så Det tar lang tid før telen går nede i jorda, har jeg erfart i hvertfall. Så nå så slår jeg på varmekabel  i november og så står den på til mai ca. Bruker jo ikke så mye strøm da.

Så det hjelper nok ingenting med noen få dager med mildvær hvis det først har frosset.

Er nok lurt å legge en varmekabel fra motsatt ende også ja, for ingenting er så ergelig som frosne vannrør Sad
  (trådstarter)
   #5
 122     0

Er nok lurt å legge en varmekabel fra motsatt ende også ja, for ingenting er så ergelig som frosne vannrør Sad


Det kan jeg skrive under på - brukte vel 12-16 timer i forsøket på å tine med alt fra trykkluft med varme til varmtvann gjennom slange. Enden på visen ble å få Tankrenovasjon til å spyle gjennom med lang og tynn trykkvannslange med godt trykk.
Den drives jo fremover av en dyse og  klarte uten problemer 35 meter, men jeg får ikke dyttet mer enn ca 14 meter før det stopper opp.

Håper altså at jeg får kjørt gjennom nok varmekabel fra andre veien og at det ikke fryser i mellomtiden. Kan tydeligvis altså ikke ha særlig forhåpning om å få hjelp av jordvarmen med det første Smile
   #6
 997     0
Isolasjon er tingen Smile kan godt legge vannledningen høyt oppe i grunnen bar du har tilstrekkelig isolasjon, da varmer jordvarmen tilstrekkelig. Det er ofte når været slår over fra kaldt til mildere at vannet fryser. Vet ikke hvorfor men sånn er det Smile Du kan også la vannet renne litt hele tiden, da rennende vann har vanskelig for å fryse. (ikke en permanent løsning...)
Signatur
   #7
 24,669     Akershus     0
Siden det er åpent nå: sørg for at det renner litt hele tiden. Forsøk å få inn varmekabel eller grav dypere til sommeren.
Signatur

   #10
 24,669     Akershus     0
Stusser over det den rørleggeren sier.

På et gårdsbruk der jeg engang var på ferie: vannrøret fra bekken gikk i loop innom kjøkkenet og ut i bekken igjen. På kjøkkenet sto en 3-veiskran: Ved kran "stengt" gikk vannet fra bekken via kjøkkenet og ut igjen. Ved kran "åpen" stengte en mot bekken og åpnet mot vasken. Dette fungerte i mange 10-år med svært dårlig isolerte rør, på Rørosvidda!

At avløpet skulle fryse er også mindre sannsynlig, så lenge det renner så tilføres det varme til avløpet, men det er selvfølgelig en fare her dersom vannmengden bli liten.
Signatur