15,912    22    1  

Tips ønskes ved forskaling av vegg

 11     0
Hei,

Skal til med med å bygge garasje som skal ligge helt inntil eksisterende husvegg. På toppen av garasjen skal det være betongdekket som skal brukes til terasse. Vedlagt ligger bilde som viser en grov skisse av bygget. Blå vegg er mot eksisterende husvegg, mens mot rød vegg skal det fylles inntil. I denne forbindelse har jeg noen spørsmål:

  • Hadde tenkt å støype en 15cm vegg rundt hele garasjen (eksisterende husvegg er gammel og ønsker å forsterke denne, i tillegg til at den skal støtte under dekket.) Er dette tilstrekkeligt? eller bør jeg øke til 20cm

  • Tenkte jeg skulle benytte kamjern som armering, hvor tykk og tett bør den horrisontale armeringen være. Tilsvarende for den vertikale armeringen. Noen som vet hva som anbefales i hht NS

  • Ser det referes til korrosjon i armering, hvilke "tiltak" bør en gjør for å ikke trakk i salaten?

  • Bør den vertikale armeringen gå opp i dekket (mot husveggen) slik at man kan feste denne til selve dekket. Benytter man fri opplagring av dekket, dvs kun innfestning av jern inn mot husveggen (i mitt tilfelle)?

  • Skal det armering fra vegg ned i gulv, eller skal disse "flyte" uavhengig av hverandre?

  • Tenkte jeg skulle binde eksisterende husvegg med "ny vegg" gjennom 12mm kamjern som bores gjennom eksisterende vegg for å så låses disse(blir armering i ny vegg). Noen andre ting jeg bør tenke på når jeg støyper på eksisterende mur?

  • Er det nok med å bøye armeringsjernet i hjørnene, eller er det andre triks som benyttes for å hindre at det sprikker i hjørnene?

Tips ønskes ved forskaling av vegg - garasje.jpg - jjjj

   #1
 270     Østlandet     1
Hva er veggen i huset i satt opp av?
Hvor tykk er den?
Hvor dårlig er den?
Kan du bore gjennom den og komme til på innsiden?
Hvordan er grunnen der du skal bygge?

Sort strek til høyre for dør i bakkant??
  (trådstarter)
   #2
 11     0
Hei,

Huset er satt opp på en blanding av betong og sten (ca 1930- tallet).
Kvaliteten er grei nok, men finnes ikke armering i muren (ca 35-40cm tykke).

Kommer til fra innsiden, tenkte å bore 12mm jern inn i muren for å så låse disse av. Dette for å binde ny og gammel mur i sammen.

Grunnen er stein masse på berg hvor jeg skal ha garasje, mens jord/leire på deler av huset.

Den sorte streken i bakkant er garasje- vegg som ikke går mot husvegg eller som skal etterfylles.
   #3
 270     Østlandet     0
Uten bilder og uten å se prosjektet "live", er det vanskelig å komme med eksakt løsning, men lurer litt på om den gamle muren din er så dårlig som du tror.
Om en bred steinmur står på et godt fundament, er ikke muren avhengig av armering for å fungere optimalt, om betongfyllingene i den ikke løsner eller smuldrer vekk. 
Antagelig er den gamle muren god nok til å bære det den gjør i dag, om du ikke belaster den mer. Om muren er fyllt inntil i dag, svekker du den neppe om du fjerner disse massene.

Å støpe en mur mot en annen mur er utfordrende, spesielt om det er vanskelig å få stag gjennom muren eller muren ikke er egnet for å ta opp stort sidetrykk.

Uten å utrede problemer og løsninger ved å forskale ensidig og støpe mot gammel mur, anbefaler jeg deg å sette opp muren mot huset i Leca. Resten av veggene der du kommer til på begge sider kan du jo forskale og støpe på vanlig måte.

Er du usikker på grunnforholdene inntil den gamle muren kan du forsterke plata under veggen og litt innover i garasjegulvet så trykket blir fordelt på et større område.




  (trådstarter)
   #4
 11     0
Takk for svar, forstår at det er vanskelig å komme med noen fasit svar akkurat i dette tilfellet. Tanken med den ekstra veggen var at den skulle være en støtte mur for det overliggende dekket samt gi en ekstra støtte til eksisterende husvegg.

Hvor mye armering er normalt å benytte i husvegger i dag, synest jeg leste i en tråd at man benyttet 8mm vertikale jern per 30cm, mens 10mm horrisontale jern per 25cm. Stemmer dette? Legges det to parallelle jern vertikalt da (per 30cm)? Høyden på murene mine vil bli ca 2,3m.
   #5
 270     Østlandet     0
Hvor høyt skal du fylle inntil murene, og evt. med hva?
Skal du isolere garasjen?
Anbefaler i det minste å isolere taket pga. kondensdrypp.
Se:"Støpe garasjetak og isolere med rockwool?"
Rekkverkstolper?
  (trådstarter)
   #6
 11     0
Blir fylling med pukk på ca 2m høyde på den ene veggen. Isolerer ikke i vegger, men kjører på med litt isolering i taket (som du anbefaler).

Kommer til å benytte rekkverkstolper rundt på tre av sidene.



  (trådstarter)
   #9
 11     0
Takk for forslaget hoha.

Er ikke noen dreven betong arbeider, men skal prøve å sette meg inn forslaget ditt, kommer nok noen spørsmål etter hvert  Smile

Før jeg såg forslaget ditt har jeg boret inn 12mm jern i eksisterende vegg, har lagt ved et bilde hvor jeg har prøvd å illustrere hva som er gjort. Jerna er låst ved plater som er sveist i begge ender av eksisterende husvegg. (ca 40cm cc i både horrisontal og  vertikal retning mellom hvert jern)
Ser du har foreslått å benytte leca blokker på denne veggen (mot eksisterende husvegg), er det et problem å benytte en slik løsning som jeg har begynnt på med å binde murene sammen med  12mmjern som vist på vedlagt illustrasjon? (i tillegg til å benytte armering tilsvarende som du har foreslått for de andre garasje veggene)
Siste redigering: Saturday, August 4, 2012 9:11:20 PM av jjjj
Tips ønskes ved forskaling av vegg - eksisterende vegg.jpg - jjjj
   #10
 270     Østlandet     0
Skjønner du har gjort en formidabel jobb med å bore i gamleveggen, så nå er det vel  ikke godt å få deg på andre tanker  :)

Problemet med å støpe mot en eksisterende vegg, og spesiellt når en er usikker på hvor sterk den er, er at den kan gi etter eller knekke når du fyller betong mot den.
Når du støper og vibrerer en vegg på 2,5 m høyde blir betongtrykket på 5-6 tonn pr. m2 nederst mot muren du støper imot - og selvf. mot forskalingen på andre siden.

Når vi skal støpe mot dårlig vegg, borer vi hull for Dywidagstag/AZ-stag (15 mm stålstenger med grove gjenger), låser stagene til strekkfisker på baksiden av muren for å holde muren sammen med forskalingen på andre siden av betongveggen som skal støpes.

Nå når du så iherdig har boret, staget og satt plater så tett på innsiden av muren, er det fristende å bruke disse som forskalingsstag - hvis det går..

Problemet er at du på siden mot forskaligen som kommer inn mot garasjen, må ha stag som veggtykkelsen kan justeres på. Slik at du får den nye betongveggen rett og i lodd.

Hvis du kan sveise, og da mener jeg så det holder, kan du sveise muttre til armeringsjernet du har satt gjennom muren, og skru AZ-stag i disse mutrene.

Hvor store er platene du har sveiset kamjernet til, på innsiden av muren? Tykkelse, lengde og bredde?
Hvor mye tåler sveisen? 
Tåler hvert armeringsjern, stålplate og området av muren (0,4 m x 0,4 m) rundt stålplata  1000 kg's strekk/trykk?
Står armeringsjernene dine på rekke horisontalt eller vertikalt?
Hvor høyt over gulvet i garasjen kommer den nederste rekka med armeringsjern du har boret?