(trådstarter)
   #41
 2,404     0
I det jeg trodde vi nærmet oss en løsning så tok det hele en ny vending. De som utførte jobben ønsker å trekke seg ut i fra hele jobben. Jeg blir ikke fakturert for det som er gjort (rottestøp og skjev mur) og de slipper å høre snakk om muren igjen i ettertid.

Vanskelig å se hvordan jeg skal komme godt ut av en slik løsning.

- Rive muren å bygge ny
Store kostnader med å få fjernet muren, og må i tillegg ut med opprinnelig beløp for å få opp ny mur. Jeg sitter igjen med stort tap

- Multipor
Rundt 15 000 for 30 kvm med 100mm multipor. Så skal jobben utføres i tillegg. Jeg har aldri før prøvd meg på murpuss, så er ikke veldig giret på å prøve første gang med en missformet murvegg

- Forskale og støpe tykkere mur
Ender med 33 cm vegg fremfor 10 cm. 1,7 kvm gulvareal tapt

- Ny innervegg
Får uønsket luftespalte med den risiko det gir

- Lime xps + ny innervegg
Får uønsket luftespalte med den risiko det gir

- Overleve en mur som ser helt merkelig ut og takke for at fjell er muret inne og rottestøp er lagt, så gamble med en av løsningene med luftespalte og inspeksjonsluke i vegg.

   #42
 4,722     Sørlandet     0
Multipor. Sikker på at du får det til. Hadde vært mitt førstevalg. Her snakker vi om å hule/sage de ut i bakkant slik at muren blir rett og du får ett fint isolasjonsjikt

Jeg tror ikke du skal støpe på dette. Du er på en måte like langt og din første forskaling bør ikke være en ensidig en....

Alternativt. Rett dette med treverk. Altså stenderverk i forskjellige tykkelse. Bruk bordsag eller noe. Justerbare skruer for dører kan brukes for å rette. Legg glava/rockwool helt inntil mur men ikke bruk mer enn 50mm. Ingen luftespalte! Men trevrket skal ha klaring til betongen. Se glava.no for veiledning


De to andre alternativene syns jeg er dårlige. Alt 1.:Xps pluss ny innervegg gir xps som ikke er tildekket og det er vel ikke greit brannmessig tror jeg. Ser heller ikke helt gevinsten og ville heller gått for xps med fiberpuss isåfall. 

Alt 2: Ny innervegg med luftespalte. Det er noe man gjorde før. Ny innervegg uten luftespalte derimot er en mulighet (det er det jeg snakker om lenger opp). Ulempen er organisk materiell men det trenger jo ikke å bli ett problem.
  (trådstarter)
   #43
 2,404     0
Med 13 cm avvik i muren blir det vanskelig å ikke få et hulrom et sted med 50mm isolasjon. Men det gjør kanskje ikke noe å få hulrom der så lenge det er tett mot mur?

Fikk tilbud i dag fra Monter og Maxbo, men om jeg husker rett så var disse prisene langt dyrere enn et tilbud jeg fikk for 1 år siden.

Skal høre med en forhandler til i morgen hva det koster hos dem.

To ting jeg lurer litt på.

Gulvet skal jo isoleres og støpes her i kjelleren. Bør dette gjøres før eller etter at veggen skal avrettes, uavhengig av løsning en ender på med veggen?

Firmaet som utførte jobben er jo til syvende og sist ansvarlig for å levere avtalt produkt, altså en slett mur 10 cm tykk. Når de nå var uheldig, hva bør jeg egentlig gjøre med dette videre?

- Stå på mitt og la de ta alt av kostnader med riving og ny mur?
- La de stikke av uten utgifter for meg for utført jobb, så gå løs på problemet selv? Kjipt at de var uheldig og får ekstra utgifter, men det skal vel strengt tatt ikke gå utover meg og eventuelt gi meg ekstra utgifter at de var uheldig.

   #44
 4,722     Sørlandet     0
Det vil jo ligge 50mm isolasjon mot betongen. At det er hulrom mellom glava og gips(?)/spon(?)/panel(?)platene betyr ikke noe.

Er nok mange som kan skaffe multipor men er nok ett vidt sprik i prisene vil jeg tippe.

Om firmaet ønsker å dra uten at det koster deg noe hadde jeg latt de gjøre det. Da har du allikevel fått ganske mye jobb gratis. Men så ser ikke jeg mørkt på å rette opp i det. For pengen du sparer kan du jo leie inn en murer?:)
  (trådstarter)
   #45
 2,404     0
Aner ikke hva en murer tar for å rette opp muren med multipor.

Jeg får tenke litt på det. Kjenner jeg er klar for å komme videre i kjelleren, og nå som alt er et stort rot så får hverken rørlegger eller elektriker gjort noe før de har ryddet etter seg nede.

Men angående isolering og støping av kjellergulv. Er det greit å gjøre det nå før muren rettes av, eller bør det gjøres etter eventuelt multipor er lagt på?
  (trådstarter)
   #47
 2,404     0
Da ble det til at jeg tok tilbudet de kom med. Ingen faktura for materiale/arbeidstimer og de fraskriver seg videre arbeid med å avrette muren.

En del gode forslag som er kommet her som jeg vurderer nå.

Multipor virker å være det beste materialet å bruke med tanke på kjellerens utfordringer. Eneste stedet jeg har funnet som lagerfører multipor i Bergen skal ha 100 kroner platen for 60mm. Tilbudet jeg fikk fra en av de andre kjedene var for 100mm plater, totalt 128 stk inkludert 7 sekker mørtel og frakt til 15 000. Utfordringen her er utførelse, og tiden det vil ta å tilpasse hver enkelt plate for å få vegg i lodd. Blir en bratt lærekurve å skulle gå løs på murpuss osv.

Til sammenligning koster samme kvm med xps 100mm rundt 5500 og samme mengde med glava 70mm rundt 1200 kroner.

Men slik veggen nå er bygget opp så er jeg ikke bekymret for vanninnsig via mur. Nye del av muren er av vannbestandig betong og øvre del har alltid vært tørr. så det som er av eventuell utfordring på denne veggen nå er kondens når varmt inneluft treffer kald mur.

Det er veldig fristende å velge en av to løsninger for å ha et håp om å bli ferdig her i år.

- Legge glava direkte på mur, lekte ut for å få en vegg i lodd å kle den med panel eller tilsvarende. Avslutte med maling. Raskt og relativt rimelig.
- Lime/plugge xps direkte på mur. Lekte ut å kle mur med panel eller tilsvarende. Avslutte med maling. Xps må kanskje pusses først med tanke på brannkrav før en kan få opp en vegg på innsiden?

Hva med området der det blir vaskerom? Kan en legge feks tettiplater utenpå xps?

Av nysgjerrighet så har jeg litt lyst å kjøpe inn to plater med multipro for å teste hvordan det er å jobbe med. Kanskje tilpassing ikke er så vanskelig som jeg frykter.



TDJ
   #48
 1,635     Asker      0
Hva med området der det blir vaskerom? Kan en legge feks tettiplater utenpå xps?

Av nysgjerrighet så har jeg litt lyst å kjøpe inn to plater med multipro for å teste hvordan det er å jobbe med. Kanskje tilpassing ikke er så vanskelig som jeg frykter

Alle våtromsplater, også Tetti, består av en XPS kjerne med noe forskjellig beskyttelse på overflaten. Det vanligste er tynne plater (noen millimeter) med fiberarmert sement. Gir mekanisk beskyttelse. Så Tetti utenpå XPS blir litt smør på flesk, bedre å gå for en tykkere Tetti da.

For å komme litt på "innsiden" vedrørende Multipor anbefales en telefon til Xella i Drammen (som har alt fra Ytong) https://www.ytongsiporex.no/1894.php.  Produktet selges i hovedsak til store prosjekter og i mindre grad via mindre byggvarehus og de har tekniske prosjektledere som ihvertfall hjalp meg (mener å huske at bla  Kenneth Gregersen (prosjektutvikler) var svært hjelpsom).

Signatur
  (trådstarter)
   #49
 2,404     0
Tanken med Tetti utenpå xps var å bruke xps som isolasjon festet til mur. Men kan vel like gjerne bruke glava da.

Har tatt litt mål nede nå. Der det blir vaskerom er avviket på 6 cm dersom jeg kun ser på mur i dette området. Kanskje dette er et fint rom å prøve seg frem med multipor. Blir i så fall å kjøpe platene som er lagervare, 60mm. To lag der avvik er størst og et lag der avvik er minst så tilpasse plater underveis. Hadde faktisk vært enklere om forskalingen ga etter likt hele veien slik at muren var likt ute av lodd langs hele. Da hadde jeg sluppet at hver plate må skråskjæres både i høyden og i bredden.
TDJ
   #50
 1,635     Asker      0
Kanskje dette er et fint rom å prøve seg frem med multipor. Blir i så fall å kjøpe platene som er lagervare, 60mm.

Anbefaler sterkt at du skaffer deg noen plater og får en touch og feel av de !!
Er ekstremt porøse og skjøre !
En ulempe når de skal transporteres/håndteres, men en fordel dersom noe skal formes/tilpasses.
Liming av plater til underlaget med spesial-mørtel er ikke vanskelig; kan man benytte en tannsparkel får man det til.
Mer utfordrende med det ytterste laget med fiberarmering og greier; spesielt om man vi ha overflaten helt glatt.

Her fra badstuvegg som ligger mot yttermuren; la 2 x 60 mm plater her.
Ujevn mur etter forskaling røk - IMG_0689.JPG - ProphetSe7en


Men å lime plater på flatt/rett vegg går greit. Min plass-støpte grunnmur var ca 3 cm ute av lodd topp til bunn - hellet utover på toppen. Rettet av en god del vedl å legge tykkere lag med lim høyere opp.
Ujevn mur etter forskaling røk - IMG_0698.JPG - ProphetSe7en


Signatur