24,511    109    36  

Utgraving av kjeller

TDJ
 1,627     Asker      0
Har ca 55 m2 (10 x 5,5 m) med krypkjeller med jordgulv innenfor en 20 cm tykk ringmur utført i armert betong. Mur/hus bygget i 1972. Har planer om å senke gulvet fra ca dagens 1,7m stå-høyde til ca 2,4-5 brutto-høyde for deretter å bygge / støpe fullt gulv med en netto-høyde på ca 2,2m. Tror (håper) ringmuren stort sett er fundamentert på fjell. Ser ut til at mesteparten av krypkjeller er fyllt opp med løsmasser. Er imidlertid en "fjellrygg" midt kjelleren som må sprenges (ekspaderende sement) / pigges ut. Har "spettet" meg ned til grunnfjell på 10-15 plasser for å få oversikt over dybde og fukt-forhold. Ser ut til at jeg kan kunne få til en brutto-høyde etter utgraving på minimum 2,4m. Har også "spettet" helt inntil den lengste veggen (10m) uten å bli noe klokere om bunnen av muren er støpt rett på fjellet eller ligger på en såle av løsmasse. Høydevariasjonen ned til grunnfjellet over disse 10m er mer enn 1 m (største brutto-høyde ser ut til å være > 3,15m). Utvendig er det relativt løse masser mot 10m lengden, antagelig en eller annen drenering der nede. Umulig å grave opp; må rive garasjen i så fall...
Ønsker å ta all "engineeringen" av dette selv og prøve å sette ut det meste av grov-arbeidet (dårlig rygg)

Har bestilt diger vakum-suger til uka som skal greie å suge det meste av løsmassene (håper jeg), antagelig opp mot 30m3. Deponering etc er avtalt.
Har for øyeblikket 2 "bekymringer" (blir nok flere...);
1) Hvor mye "tåler" en 20 cm armert betongvegg som er 10m lang og (ca) 2,5 høy av trykk ?!
Er det fare for at hele greia kollapser inn når jeg fjerner massene på innsiden ??
2) Det er fukt i grunnen, et sted (på ca 2,60 dybde) er det vann. Noen der ute som gjort en full innvendig drenering med kum, pumpe etc ?

Sorry for lang tekst, men alt er relevant.
Smile
Signatur

   #1
 164     Bergen     0
Hvis veggen er delvis fast i fjell er det i alle fall ingen fare med trykk. Ikke ellers heller tror jeg.

Så et slikt prosjekt utført av profesjonelle nylig. De grov seg ned, tror det var minst 60cm under gulvnivå. De grov seg under hele grunnmuren i ca 2 meter lange seksjoner om gangen og støpte ny mur. De la i x centimeter pukk under hele huset, inkl under mye av grunnmuren. Da kunne vann renne under huset slik at dreneringen var perfekt. Det meste av fjell som stakk opp måtte vekk både inne og utenfor. Så grovstøpte de gulv, la isolasjon og finstøp med varmekabler på standard måte. Fikk full takhøyde i et over 100 år gammelt hus og full drenering i moderne standard. Det var helt utrolig å følge med på.

   #2
 2,413     Ønsker ikke besøk av deg     0
De grovstøpte gulvet, så isolasjon?

Hvorfor ikke gjøre det etter boken, legge isolasjon på grus, dampsperre, armering og støp?

Er tydligvis mange kreative løsninger der ute som er "bedre" enn sintef byggforsk sine anbefalinger.
TDJ
  (trådstarter)
   #3
 1,627     Asker      0
Med litt "flaks" håper jeg å kunne legge et drenerende lag (pukk, leca ell lign) som bunn, deretter de "vanlige" lagene oppover til avrettingen på toppen. Men selv om vannet kan flyte fritt i pukklaget, så flyter det jo ikke vekk. Er det noen som har erfaring med installasjon / bruk av en slik innvendig "drenerings-brønn" m/pumpe etc ?
Signatur
TDJ
  (trådstarter)
   #4
 1,627     Asker      1
Da er det aller meste av løsmasser fjernet; ble ca 80m3 tilsammen. Benyttet vakum-graver, men veldig mye manuelt arbeid for å få fram massene til slangen.

Hele grunnmuren hviler på grunnfjell (granitt). Langs hele muren heller fjellet INNOVER mot kjelleren (uflaks !); det dypeste punktet i terrenget er altså inne i kjelleren og ligger ca 4m under taket og fjellet er VELDIG kupert. Det renner vann inn kontinuerlig, ser ut til å stabilisere seg på ca 2,80 - 3,00m under taket (dvs 1,00 - 1,20 m dypt eller deromkring). Ingen / lite hensikt i å drenere utvendig.

Neste skritt i "prosjektet" er å borre/kile/"trollkrafte" ut ca 20-25m3 med granitt. Vil bli brukt til å fylle ut "dyphullene, dvs erstatte løsmassen som lå der. Regner med få til en jevn overflate på ca 2,60m hvor alt under består av små og store stein (dvs vann kan flyte fritt). Planlegger å sette av plass til en framtidig pumpekum et eller annet sted.

Fra 2,60 og opp til 2,20 (ønsket høyde i kjellerrom) tenker jeg noe a la følgende:
- 10 cm pukk (for å få et jevnt underlag, må komprimeres); dvs til 2,50m
- 10 cm isolasjon, dvs til 2,40m
- Fukt-/radon-sperre (må trekkes oppetter veggene helt til topp av grunnmuren)
- 10 cm armert grovstøp, dvs til 2,30m
- ca 5-7 cm "finstøp" med armering/varmekabler etc. Dvs til 2,27m
(Skal ha et par våtrom hernede, må støpe dette gulvet med fall etc, tror det blir enklest med 2 omganger)
- De siste 3 cm går så med til fliser/belegg.

(Usikker på hvor tykt gulvet bør være, i de fleste beskrivelsene jeg ser er hele gulvet ca 7-8 cm; her blir det i "verste" fall 17 cm. Med en samlet flate på 50m2 blir dette 5m3 "ekstra" betong å betale for...)

Har pt 2 tekniske "bekymringer";
1) Hvor gjøre av drensvann fra pumpekum (og hva slags pumpe skal man benytte) ?
(Har snakket med kommunen; de liker dårlig å kjøre dette i kloakken... Wink - og de "vet ikke" hvor overvann etc går.. )
2) Grunnmuren står rett på fjellet; det vil allid være vann der med oppsug (kapilært) i muren. Hvordan bygge inner-vegg i kjeller slik at en fuktig mur IKKE spiller noen rolle ?

Takknemlig for råd / innspill / synspunkter på det meste over; er helt ufaglært innen temaet, men leser blogger OG kjøper bøkene fra Sintef/Byggforsk. Det meste jeg leser handler om å hindre vannet å komme INN i kjelleren. Her handler det altså om å håndtere vannet INNE i kjelleren.. Smile

Utgraving av kjeller -  - TDJ
Signatur
   #5
 450     Søgne     2
Har du lavere tereng i nærheten, ville jeg vurdert å bore ut drenering fra laveste punkt. 65 eller 90mm hull feks med fall ut til passende terreng. Da slipper du pumpe som må driftes og vedlikeholdes resten av husets levetid..
Slike hull kan bores enten innenfra, eller utenfra. Noen firmaer kan også bore gjennom områder med løsmasse også, og trekke med seg rør, men det er noe dyrere..
Pris for slike hull varierer fra ca 500-2000 kr/m.
Signatur
HSt
   #6
 36,582     Lillestrøm kommune     1
Hvorfor ikke legge forskriftsmessig isolasjonsmengde i gulv? Har du grove fjellmasser under trenger du ikke 10cm pukk. Evt legg et lag Isodren
TDJ
  (trådstarter)
   #7
 1,627     Asker      0
Har du lavere tereng i nærheten, ville jeg vurdert å bore ut drenering fra laveste punkt. 65 eller 90mm hull feks med fall ut til passende terreng. Da slipper du pumpe som må driftes og vedlikeholdes resten av husets levetid..
Slike hull kan bores enten innenfra, eller utenfra. Noen firmaer kan også bore gjennom områder med løsmasse også, og trekke med seg rør, men det er noe dyrere..
Pris for slike hull varierer fra ca 500-2000 kr/m.


Smått med "passende terreng" i nærheten; kanskje naboen tar i mot vannet mitt Wink
Signatur

   #9
 456     Asker     0
Hei,
Hva endte du opp med i denne saken? Jeg har nøyaktig samme problemstilling. Vann inne, liten eller ingen mulighet til å stoppe vannet uten å sprenge vekk hele fjellet for så å legge drenering, mur, osv osv..
jeg vurderer det samme som deg, pumpeløsning inne i huset.
Utgraving av kjeller - IMG_2501.JPG - Stantonsen
TDJ
  (trådstarter)
   #10
 1,627     Asker      0
Hei,
endte opp med et 1,70m langt pvc rør (400mm diam) på "høykant" ned i grunnen. Toppen flukter med kjellergulvet - skal ha et gasstett alu-lokk her.

Et 110mm vanlig avløpsrør ble lagt i pukken fra pvc-røret og ut til avløp. Lempet en billig Gardena lensepumpe (1600.- hos Bauhaus) ned i røret og dro både avløps-slange og 220V tilførsel gjennom 110mm-røret.
Kjellergulv ++ er ferdig og jeg driver nå med innredning av rom.

Opplegget har fungert knirkefritt siden ca Juli 2015, under de verste skybruddene kommer det opp til 7-800 l/time inn i kjelleren, men pumpen har en max kapasitet på 8500 l/time så driftstiden er kort.

Driver nå å ser etter en enkel nivå-overvåkning med GSM-varsling e.l.; Gardena-pumpen har vel ikke evig levetid og det er greit med tidlig varsling når den ryker. (Kjøpte 2 pumper med det samme; unsett veldig mye billigere enn de 20 000.- rørleggeren ville ha for sin "profesjonelle" løsning) .

Lykke til !
Signatur