2 706    53    2  

Vanninntrengning i hus

 10     0
Hei

Jeg vet at det er en del tråder om dette, men jeg har ikke funnet et lignende tilfelle.
Det er en del å pløye seg gjennom og jeg beklager dette, men jeg er rett og slett rådvill. Takk på forhånd om dere orker å lese dette.

Vi kjøpte hus for ca. 2 år siden. Huset er fra 1984 og bygd inn i terrenget, altså slik at underetasjen er under jord på langsiden og 1. etasje på linje med hagen.
Vi tok over huset med viten om at det det trengte ny drenering, nettopp pga fukt i underetasjen. Tre uker etter overtakelsen ble huset drenert av et stort og seriøst firma, som tok mange bilder og som har forklart hva de gjør og hvorfor underveis i prosessen.

Noen måneder senere, etter kraftig regn i noen dager, kom det ganske mye vann i huset. Vi kontaktet dreneringsfirmaet, men de hadde ingen umiddelbar forklaring på dette og ba oss om å vente til en eventuell ny vannintrengning.
Siden vi syntes at det var en nokså lettvint løsning, tok vi kontakt med et annet firma, gjennom forsikringen. Også de hadde ikke noe godt svar på dette. Vi tok da kontakt med en takstmann som var på befaring og han mente det var overvannet som var problemet, som gjør at dreneringa blir "overbelastet". Han anbefalte oss å grave en grøft ca. 1 m fra huset. Også dette hørtes mer ut som noe han trakk ut av hatten.

Uansett, det gikk litt tid frem til utekrana vår plutselig slo lekk og pumpet ut en del liter med vann rett ved husveggen. Dette førte til at vi hadde vann helt under soveromsgulvet.
Det ble forsikringssak, men bare for skaden som følge av dette. Jeg syntes at det var noe rart at så mye vann kommer inn, selv om det er flere 100 liter med vann som kommer ut, om det nå i det hele tatt var det.

Jeg var litt rådvill om hvem jeg skulle kontakte og skrev til en bygningsingeniør, han kom med en del teorier om at det ligger et slags basseng under gulvet, at det er en slags leirpropp. Han så forresten også på bildene av dreneringa og mente at det var fagmessig og riktig utført. Han anbefalte å bore i gulvet for å se om det kommer opp vann ved større nedbør. Dette ble gjort. To 200mm store hull i gulvet der det pleide å komme først.
Her om dagen, etter mye regn, kom det vann inn igjen, men ikke i hullene, men gjennom veggen. Vannet kommer forresten gjennom antakeligvis i overgangen fra ringmuren/grunnmuren og betonggulvet.

Nå står vi litt på bar bakke. Ingeniøren foreslår å pigge opp en større flate for å, egentlig, gjøre det samme som med hullene.
Det hele har forresten gått til forsikringa/advokat, men de vil ikke gjøre noe som helst før de vet hva som er årsaken. De skylder på dreneringa, selv om de har fått beskjed fra en fagperson om at dette er blitt utført korrekt.

Jeg er interessert i å høre hva dere tenker og om dere har lign. erfaring. sånn som det virker, så må gulvet pigges opp for å finne årsaken. Jeg mener jo at problemet ligger under gulvet, men har gitt litt opp å spekulere.

Rasmus

   #1
 86     0
Kan det rett og slett være hull i grunnmuren?

Hos min onkel og tante ble det etter mange år plutselig basseng i kjelleren ved snøsmelting.

Det viste seg at en plankebit som lå mellom forskalingene da de støpte grunnmuren, omsider hadde sagt takk for seg, og råtnet vekk. Med det følget at det da rant inn gjennom muren og utover gulvet.

Jeg har funnet lignende plankebiter i min grunnmur, som også hadde råtnet vekk, men heldigvis så langt opp på veggen at det ikke var noen fare for at vannet skulle komme seg opp dit.
   #2
 197     0
Kan det rett og slett være hull i grunnmuren?

Hos min onkel og tante ble det etter mange år plutselig basseng i kjelleren ved snøsmelting.

Det viste seg at en plankebit som lå mellom forskalingene da de støpte grunnmuren, omsider hadde sagt takk for seg, og råtnet vekk. Med det følget at det da rant inn gjennom muren og utover gulvet.

Jeg har funnet lignende plankebiter i min grunnmur, som også hadde råtnet vekk, men heldigvis så langt opp på veggen at det ikke var noen fare for at vannet skulle komme seg opp dit.


I og med dreneringen er tatt igjen (og den er korrekt utført) er det vel naturlig å tro at også grunnmuren har blitt fuktsikret. Da skal jo i teorien ikke et slikt eventuelt hull ha noe å si?
Signatur
HSt
   #3
 23 093     Lillestrøm kommune     0
Var borti hus som fikk basseng bak seg det vsr kun en gang men vi senket fjellet på hjørne.

Det virker som drenering ligger grunt eller at vann slår tilbake inn avløp på drensledning.
TSt
   #4
 6 349     0
Men er fallet mot husveggen oppå bakken.  Kan høres ut som det.  Nabo hadde blyant stråle med vann inn i kjeller under garasje for mange år siden.  Her var det vann bak grunnmursplasten som var problemet og dette skapte vanntrykk.  Det hadde vært en tynn isopor isolering langs veggen utenpå grunnmursplasten og over tid gikk vann rett gjennom denne.  Frossen mark gjorde at vannet kom helt inn til veggen.   Ny grunnmurplast som skjøter på gamle (utenfor den gamle)  har løst problemet her.  Omlegg på mist 1/2 m.
Kan selvfølgelig være vann oppkomme under huset.  Uten drenering innenforgrunnmur  og kanskje uten noe sjikt som bryter får en vann inn.  

Et hus i nabolaget hadde brudd på vannledningen under huset som årsak.  
   #5
 197     0
Men er fallet mot husveggen oppå bakken. Kan høres ut som det. Nabo hadde blyant stråle med vann inn i kjeller under garasje for mange år siden. Her var det vann bak grunnmursplasten som var problemet og dette skapte vanntrykk. Det hadde vært en tynn isopor isolering langs veggen utenpå grunnmursplasten og over tid gikk vann rett gjennom denne. Frossen mark gjorde at vannet kom helt inn til veggen. Ny grunnmurplast som skjøter på gamle (utenfor den gamle) har løst problemet her. Omlegg på mist 1/2 m.
Kan selvfølgelig være vann oppkomme under huset. Uten drenering innenforgrunnmur og kanskje uten noe sjikt som bryter får en vann inn.

Et hus i nabolaget hadde brudd på vannledningen under huset som årsak.

Dersom det er fall mot husvegg bør kanskje et areal lenger ut fra huset også dreneres, slik at det tar av litt for dreneringen rundt huset.
Signatur
TSt
   #6
 6 349     0
Det også men det trenger ikke på noen måte å være nok. Hos meg økte jeg fallet fra huset og laget denne dreneringen på det punktet der falle snudde men måtte drenere på vanlig måte etterpå også. Her var den nye drensgrøften til og med renne i fjellet under bakken og fylt med løs leca tilnærmet helt opp.
  (trådstarter)
   #7
 10     0
Takk for svar så langt.

Til dreneringen:
Det ble brukt grunnmursplast og tillegg ble huset isolert med 5cm perimate, så det bør ikke komme noe gjennom selv ved stort trykk. Selve muren har vært ganske tørr, selv før den nye dreneringen.
De gravde også lenger ned enn der den gamle dreneringen lå. Jeg husker at han snakket med meg og sa at de gikk helt ned til sålen. Så den ligger nok ikke for grunt. Der nede var det for øvrig ganske fuktig.

Det er litt fall mot huset, noe som også ble nevnt i tilstandsrapporten. Da de gravde, jobbet han med terrenget for å forringe fallet mot huset, det ble bedre, men optimalt er det ikke. Planen er å drenere hagen, både fordi den er bløt nesten året rundt og for husets skyld. Det er tjukt med leire her, så det er lite vann som renner fort vekk.
Kan tenke meg at det ikke akkurat bidrar til et tørt hus, men kan ikke tenke meg at det har så mye å si, særlig med tanke på at dreneringen er såpass ny.

HSt
   #8
 23 093     Lillestrøm kommune     0
Siden vannet renner inn så må det trenge vann inn et sted, la de isolasjon foran eller innenfor knotteplast ?
HSt
   #10
 23 093     Lillestrøm kommune     0
Hvordan festet de isolasjonen, renner det ikke vann over toppen på grunnmursplast så må vannet komme opp bak/evt gjennom spikerhull som fester isolasjonen