#31
 745     Sponvika     0
Hvis jeg forstår deg rett, så gnager de seg igjennom fugemassen? Finnes det fugemasse de ikke gnager seg igjennom?

Bygde opp en skråkant av flisefug, rottene til dattern herpa det og, men så fikk de jo tak i det med tenna. Dytt inn litt stålull og ev. silikon/acryl på toppen så er det mindre muligheter for at de prøver seg.

   #32
 752     0
Den beste måten å unngå mus og rotter på, er å sikre boligen. Museband for nye boliger, og kartlegging av mulige innganger for de eldre. Som nevnt tidligere er fugeskum ingen hindring for gnagere, iallefall ikke på lang sikt. Rottegift bør unngås og bør være siste utvei. Katt fungerer dårlig dersom boligen ikke er sikret. Høyfrekvent lyd (ultrasoniske produkter) vil i beste fall forstyrre mus og neppe fjerne dem fra en bolig. Tror noen nevnte ordet svindel her? Tradisjonelle klappfeller fungerer, selv om vi har dårlig erfaring med dem. Elektronisk rottefelle har imidlertid fungert bra for oss, men alle disse metodene forutsetter sikring av boligen. En mus trenger bare noen millimeter for å komme inn (5-6mm) og er de først inne etablerer de seg fort. Med tilgang på mat blir det flere kull i året. Rotter trenger heller ikke stor åpning, i overkant av 1 cm. Dersom det er mistanke om rotter bør eiendommen sjekkes (er det egenkompost feks?), kommunen bør varsles og boligen må sikres.
   #33
 52     0
Mus gnager fugeskum som om det skulle vært chips. Jeg har brukt en del fugeskum i forbindelse med midlertidige løsninger (noen som kjenner seg igjen?), og musene har konsekvent gnagd seg gjennom.

Det er stor forskjell på fugeskum og fugemasse (f.eks. akryl e.l.). Fugemasse herder og får en helt annen konsistens og hardhet som virker mindre sårbar og tiltrekkende på de sjarmerende krekene.
   #34
 2     Oslo     0
Hei!

Litt oppklaring om mus.
Det finnes flere ulike musearter i Norge.
De vanligste artene som søker innomhus i den kalde årstiden er husmus - Mus musculus, liten skogmus - Apodemus sylvaticus eller stor skogmus - Apodemus flavicollis.

Litt avhengig av hvor man bor i landet, men fra ca midten av august begynner husmusa å søke inn i husene, og den største invasjonen skjer gjerne i midten av september. Kun enkelte husmus forsøker å overvintre utendørs. Husmus inne i bygninger kan formere seg hele året rundt.

De fleste skogmus holder til ute hele året, men de som invaderer hus gjør det normalt senere enn husmusene, nærmere november. Skogmusa kan godt lage seg et rede innomhus til å hvile i, men den yngler først i ”utesesongen”.

Det er viktig å sikre hytter og hus mot mus.
Både husmus og skogmus er altetende, selv om de foretrekker frø og kornprodukter. I vanlige boliger lager musene seg reder i isoleringen i vegg, på loft og under gulv. De foretrekker ofte lett tilgang til husets kjøkken. I tomme sommerhus kan de ta til takke med så forskjellige ”matvarer” som såpe, stearinlys, kitt og liknende!

I hytter kan det gå hardt ut over sengetøy, gardiner, møbler og treverk m.m., som gnages i stykker og blant annet benyttes som redemateriale.
  (trådstarter)
   #35
 168     0
Til petter`n:

Bygde opp en skråkant av flisefug, rottene til dattern herpa det og, men så fikk de jo tak i det med tenna.


Hva er flisefug? Er det fugemasse blandet med flis? Vanlig treflis? :-\

Dytt inn litt stålull og ev. silikon/acryl på toppen så er det mindre muligheter for at de prøver seg.


Mener du da vanlig stålull som man kan kjøpe i matbutikken? Slik til å rengjøre kjeler med f.eks...Til voyler:

Høyfrekvent lyd (ultrasoniske produkter) vil i beste fall forstyrre mus og neppe fjerne dem fra en bolig.


Ja, jeg vet. Både mus og rotter vender seg til denne lyden over tid, derfor bryr de seg etterhvert ikke om lyden. Men select hadde en slik dings som skiftet lyder, så musa ikke ble vant til den. Tror du/dere den vil være verdt å prøve?

Dersom det er mistanke om rotter bør eiendommen sjekkes (er det egenkompost feks?)


Ja, vi skal ta en nøye sjekk rundt hytta og eiendommen ellers til våren og sommeren. Det er bare en fordel å holde gress og annet kort inntil hytteveggen? Slik at ikke f.eks. mus kan gjemme seg inni der.Til boleole:

Det er stor forskjell på fugeskum og fugemasse (f.eks. akryl e.l.). Fugemasse herder og får en helt annen konsistens og hardhet som virker mindre sårbar og tiltrekkende på de sjarmerende krekene.


Kan du anbefale en bra fugemasse? Den skal brukes på: tregolv, gulvbelegg av vinyl og mur (som er ildstedet).Til Victoria:

I hytter kan det gå hardt ut over sengetøy, gardiner, møbler og treverk m.m., som gnages i stykker og blant annet benyttes som redemateriale.


Uff, for noen skadedyr !!  Shocked Dog ikke overraskende. Jeg regner med at det ikke er et annet syn som møter oss neste gang vi skal opp dit, men vi kan aldri være sikre. Dog tar jeg ikke sorgen på forskudd.

Ellers takk for fakta og gode råd. Wink
   #36
 745     Sponvika     0
Flisefug er det man fuger mellom vegg/gulvfliser.

Vanlig stålull eller gjerne den grove utgaven funker

   #38
 752     0

Til voyler:

Men select hadde en slik dings som skiftet lyder, så musa ikke ble vant til den. Tror du/dere den vil være verdt å prøve?

Det er bare en fordel å holde gress og annet kort inntil hytteveggen? Slik at ikke f.eks. mus kan gjemme seg inni der.


Ja, det er vel alltid verdt å prøve, og jeg har lest tilbakemeldinger fra brukere (ebay f.eks) som har blitt kvitt smågnagere ved hjelp av disse produktene. Men mange har blitt skuffet og kaller dette for svindel. Jeg har forresten selv et sånt produkt liggende, men har aldri prøvd det ut. Tror forresten det egner seg bedre mot flaggermus, som vi har på loftet..

Mus er flink til å klatre, så om det er gjenstander eller store steiner som gjør klatreturen lettere er det best å fjerne dem fra husveggen. Sjekk under ytterkledningen, kan de krype inn under der? Er det sprekker i overgangen mellom grunnmur og resten av bygget? Vinterstid er det lett å finne sporene deres, de går ofte inn og ut av bygningen. Vi har nettopp tettet en inngang (under en dørstokk) med opprullet fluenett (av metall). Etterpå fant vi sporene etter mus som hadde gått frem og tilbake foran døren, uten muligheten til å komme inn. En annen ting du bør sjekke er overgangen mellom vegg og tak, er det lufting der, kan musene ha inngang. De er dyktig til å klatre. Har de mulighet til å trenge inn i bygget fra kjeller/kryprom? Når bygget er sikret er det på tide å sette ut feller for mus/rotter som eventuelt måtte være på innsiden.
   #39
 401     0

Jeg håper IKKE å kunne delta i gode erfaringer her Sad Oppdager jeg mus, flytter jeg! Er ikke tvil..Grr!


Det minner meg om då eg jobba på bilverksted. Ei ung dame klagde på at sentrallåsen på den nesten nye bilen ikkje funka. På denne modellen låg vakumslangane til låsane under isolasjonsmatta i golvet, og når vi løfta på matta for å sjekke slangane fann vi eit musebol Smile Musa hadde komt seg inn gjennom ei øydelagt propp i eit dreneringshol i golvet og etablert seg i isolasjonen, der den hadde gnagd på ledningsnett og vakumslangar.

Dama vart hysterisk då eg ringte ho og forklarte problemet. Ho kom aldri og henta bilen, ho kjøpte ein ny av oss og vi tok den gamle i innbytte  Grin
   #40
 141     0
Hvor høyt over bakken er det fare for at mus kommer seg inn?

Har mus på loftet, og har tatt 4 så langt.
Hadde meg en runde rundt huset idag og det er stort sett 30 -40 cm eller mer fra bakken og opp til bunnen på kledningen... dette bortsett fra ved baktrappen.

Mvh

Narve
Signatur