2,429    34    15  

Gassbluss - motforestillinger?

 3,587     0
Har alltid hatt ønske om gassbluss, både for den umiddelbare effekten og for den totale effekten. Det jeg fant i første runde ble liksom litt "snekret sammen" - halvvegs eller trekvartvegs. Så kom jeg over dsse mer proff-løsningene... https://gastro-line.no/produkter/koke-og-steke-utstyr/koketopp-gass/koketopp-2-bluss-92-kw-pratika-line-modular/ og https://gastro-line.no/produkter/koke-og-steke-utstyr/koketopp/keramisk-koketopp-2-plater-46-kwmodular-65-line/

Ikke se på pislappen - det klarer jeg selv. Hvis den er akseptabel, hvilke andre motforestillinger kan man ha mot å velge en slik løsning med to gassbluss og to el-kokesoner?

   #1
 5,336     Tromsø     0
Fare for brann, forbrenning av hud, gasslekkasje, eksplosjon. Tungvint og dyrt med gassflasker. Kan ha max to i huset, må for all del ikke lagres i kjeller. Rør/slanger/koblinger/regulator må ettersees og vedlikeholdes og byttes. Større tanker kan gi kjempeproblemer...

Når det er sagt: Jeg har bare gode erfaringer med å koke på gass på hytta hvor det ikke er strøm. Der er gassdunkene i et godt luftet skap på utsiden av veggen ved koketoppen, og det går bra så lenge verken barn eller demente bruker utstyret, og man sørger for litt vedlikehold. Men hjemme synes jeg elektrisitet er tryggere.

Signatur
   #2
 24,668     Akershus     0
Fare for kvelning. Fukt inne.
Signatur
  (trådstarter)
   #3
 3,587     0
Flaskene blir stående på utsiden av veggen, med en snau meter kobberrør fram til brenneren - ikke gummislanger. Selvsagt vll jeg ha gass-sensor som varsler ved evnetuelle lekkasjer.

I øyebliket har jeg 22% RH. Tror ikke fuktighet er noe stort problem.

Kommentarene både fra KjellTS og KjellG går på gass generelt. at "Gass er fali', det!", enten det skyldes barn eller demente eller eksplosjonsfare eller luftfuktighet eller kvelningsfsare. Hvis disse risikoene er dominerenede, da bude jo ingen ha gassbluss! Er det noe som kan forsvares ut fra erfaringer i land der koking på gass er helt standard? Har de der store problemer med fuktighet forårsaket av gassblusset, mange som blir kvalt, mange eksplosjoner, mange branner forårsaket av gassblussnee, mange forbrenninger forsåsaket av gassen (i motsetning til forbrenning av det som blir kokt opp)? Viser statistikkene at det reelt er et problem - og at det det er problemer som ikke kan handteres ved å ta de nødvendige forholdsregler?

Eller er dette først og fremst hypotetiske problemer man kunne tenke seg at kanskje kunne skje, under uheldige sammentreff av omsttendigheter?
   #4
 1,519     Akershus     0
Satte in gassbluss i hybelen i huset. Vi slapp oppgradering av inntakssikringen siden spisslasten ble mindre. Å gå fra IT 3-fas 63 til 80 A ville gitt 25A som akkurat hadde vært det platetopp kan trekke. Det er plass til en 10kilos flaske i skapet ved gassblusset, men nå har det stått en 5 kilos der siden i sommer.. Angående pris, jeg betaler ca 1,5 per kW energi i propan, så dyrere enn strøm, men ikke mye.. Jeg kjøpte oppsettet av en fyr som hadde stor familie, de byttet etter noen mnd pga mye bruk og hyppige skifter av gassbeholder. Til enebolig hadde jeg fått satt opp utvendig skap med to beholdere og automatisk omskifting. Vi installerte ikke komfyrvakt og slapp ekstra sikring. Dette dekker merkostnadene.
   #5
 895     1
Når du etterspør andre motforestillinger så er det litt underlig at du bruker første anledning til å økse de ned... Det er mange ting som kan gjøres relativt trygge med riktige forhåndsregler, folk har laget mat innendørs med et bål på gulvet og hull i taket. Men det finnes jo tryggere alternativ selv om det ikke nødvendigvis foreligger statistikk på det. Trenger du statistikk for å se at et tørkehandklede på en gassbluss utgjør større brannfare enn på induksjon? En kan ha gode forhåndsregler 999 ganger, men hva med den ene gangen en ikke har det?

Når det er sagt så har jeg lenge hatt lyst på gassbluss selv, men har ikke funnet noen gode argumenter på å velge det etter at induksjon kom på markedet. Spesielt med tanke på at det er 2 barn under 3 år her i huset... Et annet ankepunkt et at det er litt stress å rengjøre en gassbluss dersom det koker over eller en søler litt.
HSt
   #6
 36,582     Lillestrøm kommune     1
Avstand til overskap : Du får lett for liten avstand over et gassbluss. Hvis en kjeller ikke har åpen sokkel ville jeg vært enda mer tvilende til gass der. Og hybelen ville jeg definitivt ikke hatt gassbluss i. (16A hybelkomfyr overleve vi med)
   #7
 24,668     Akershus     1
Nå ba TS utrykkelig om motforestillinger, det fikk han!

Ad kvelning, vi har nettopp mistet 6 flotte ten-åringer i Tyskland, trolig pga kvelning, om enn ikke av et gassbluss. Vi har i Norge en rekke eksempler på folk som er omkommet i campingvogner og hytter og militære i telt.

Kort sagt, det er en fare ved åpen, oksygenforbrukende ild. Dermed ikke sagt at faren er stor eller at den ikke kan minimeres.
Signatur

   #8
 2,984     Vestlandet     0
Forøvrig var forbrenning hyppig dødsårsak blant kvinner i Storbritannia før el. komfyr kom på marknaden. No var dette riktignok forårsaka av vedovnar, men likavel.
Signatur
   #9
 125     0
Jeg tenkte også før at gasskomfyr måtte være gode greier, sammenlignet med trege stålplate/keramisk komfyrer. Ønsket rask regulering og høy effekt. Etter at induksjonskomfyr ble standeren, ser jeg ingen grunn til å bruke gass, viss strøm er tilgjengelig. Har et hus i den tropiske delen av verden, og der er det selvfølgelig gass. Strøm er uaktuelt pga kapasitet og pris. Finner mangen argument mot gass viss jeg kunne velge. Det blir ekstremt varmt på kjøkkenet ved mye aktivitet på komfyren. Små panner fungerer dårlig, da diameteren på blusset er stor. Saus brenner ikke i bunnen av pannen, men derimot på de tynnere kantene, som blir godt varmet. Ujevn varme i steikepanne, varmere på kantene enn midten. Steikepanner blir lett deformert ved hard bruk. En kan ikke legge steikespade eller sleiver på kanten av lave panner, de blir glovarm, smelter eller tar fyr. Helling av ingredienser fra plastpose kan ende med smeltet plast på siden av pannen. Har også satt fyr på grytekluter og embalasje. Bortsett fra dette fungerer det like godt som induksjon med tanke på regulering og effekt.
   #10
 5,336     Tromsø     0
Hvor stor er diameteren på blusset "i den tropiske del av verden"? De jeg har vært borte i i Norge har gjerne ganske små bluss som sprer seg utover tilpasset størrelse på panne eller gryte når den settes på.

Angående deformerte panner: En fordel med gass er at flammene tilpasser seg bunnen på panna. En panne som har slått seg eller blitt bulkete fungerer dårligere på plan elektrisk plate eller koketopp.
Signatur