pwb
   #11
 2,284     Ski     0
Angående deformerte panner: En fordel med gass er at flammene tilpasser seg bunnen på panna. En panne som har slått seg eller blitt bulkete fungerer dårligere på plan elektrisk plate eller koketopp.


Fungerer på induksjon.

   #12
 125     0
Hvor stor er diameteren på blusset "i den tropiske del av verden"? De jeg har vært borte i i Norge har gjerne ganske små bluss som sprer seg utover tilpasset størrelse på panne eller gryte når den settes på.

Angående deformerte panner: En fordel med gass er at flammene tilpasser seg bunnen på panna. En panne som har slått seg eller blitt bulkete fungerer dårligere på plan elektrisk plate eller koketopp.

Diameteren er vel den samme som alle andre steder, men viss en skal kjøre på med litt guffe på små panner (under 2L typisk) blir det mye mer varme oppover sidene enn i bunnen. Sidene er tynner enn bunnen, og ting svir seg fast. En kan jo bare dorge avgårde med lav effekt, men da er jo vitsen med gassbluss vekke. Buede panner funker fint på gass, men for eksempel steikesmør og olje samler seg jo der det er lavest.
  (trådstarter)
   #13
 3,588     0
Når du etterspør andre motforestillinger så er det litt underlig at du bruker første anledning til å økse de ned...

Jeg er ikke utmeldt av diskusjonen selv om jeg ber om motforestillinger. Det er ikke slik at jeg må stå med bøyet hode til alt som kommer, og mumle: Ja, dere har rett...
For det første spør jeg ut fra min spesifikke situasjon, som påvirker gyldigheten av de enkelte motforestillinger, og da "økser jeg ned" (for å bruke dine ord) det som ikke er relevant for min situasjon, eller som jeg har tatt inn i vurderingen for lenge siden. Jeg ser det relevant for å få den informasjonen jeg er på jakt etter at jeg utdyper med slike detaljer. En (i min situasjon) ikke relevant motforestiling er en ikke relevant motforestilling, i denne settingen. Om noen ikke tåler å bli gjort oppmerksom på det: Synd.
Det andre er at noen motforestillinger er skjønnsmessig synsing, basert på grunnlag som det står debatt om, og særlig om hvor allmenngyldig en vurdering/konklusjon er. Å påpeke at en konklusjonen kanskje ikke gjeler i dette tilfellet (selv om den kan gjelde i andre situasjoner), er det å "økse ned" noe? Eksempelvis: I mitt barndomshjem, på denne tiden av året, etterfylte vi vannforstøveren daglig - vinterstid var lufta så knusktørr at det det var helseskadelig. Hvor relevant er bekymring for øket luftfuktighet fra propanblussene i en slik kontekst?
Og til slutt: Det virker som en del av motforestillingene er basert på noe sviktende kjennskap moderne, faste gass-installasjoner og sikkerhetsreglene rundt dem. Tilgangen på sensorer med alarm. Automatisk stenging av gasstilførselen ved lekkasje eller for lavt O2-innhold, osv. Selvsagt kan jeg i all stillhet ignorere, filtrere bort, alt som indikrerer manglende kunnskap, men det er litt mer ærlig å gjøre oppmerksom på at "Det er ikke slik det fungrer i en moderne fast installasjon der det er lagt vekt på sikkerhet".
  (trådstarter)
   #14
 3,588     0
Avstand til overskap : Du får lett for liten avstand over et gassbluss. Hvis en kjeller ikke har åpen sokkel ville jeg vært enda mer tvilende til gass der. Og hybelen ville jeg definitivt ikke hatt gassbluss i. (16A hybelkomfyr overleve vi med)

Det skal være 65 cm fritt rom, og jeg vil gjerne ha benken 10 cm høyere enn standardhøyde, så ja, det var et problem der jeg først hadde tegnet inn koketoppen; jeg kunne ikke bruke et standard ventilatorskap, det ville bli for lavt.

Men jeg omstokket planene, og der jeg skal ha det plassert er det høyloftet, med god plass til en skikkelig hette. Og dessuten behøver jeg ikke være redd for at vind gjennom åpent vindu skal vifte gardinger bort til gassblusset (slik det var i den første løsningen jeg hadde).

I en kjeller under jordnivå har du ikke lov til å oppbevare gass. Skal du ha noe som helst gassdrevet utstyr under bakkenivå må det være fast opplegg med automatisk stenging og sensor/alarm av godkjent type. Det er uansett ikke aktuelt for meg.
  (trådstarter)
   #16
 3,588     0
Ad kvelning, vi har nettopp mistet 6 flotte ten-åringer i Tyskland, trolig pga kvelning, om enn ikke av et gassbluss. Vi har i Norge en rekke eksempler på folk som er omkommet i campingvogner og hytter og militære i telt.

Er vi litt på skrekkpropaganda-nivå her? De seks tyske ungdommene var i narkotikarus, og var inne på ei lita hytte som var varmet av en gassovn uten noen form for automatisk slukking, som stod og brente kontinuerlig natta gjennom.

Det er liksom en litt annen situasjon enn når du står ved komfyren og steker og braser, med avtrekksvifte som gir undertrykk så det hele tiden suges inn ny luft fra naborommene (eller utenfra). Det er en svært tidsbegrenset aktivitet, med ganske kontrollert forbrenning, og utstyret stenges automatisk både ved for lite O2 og dersom flammen slukke slukke. Det er ikke så mye annet enn "gass" som er felles for de to situasjonene!

Sett opp gjennom historien har det nok vært folk som er kvalt av oksygenmangel i en pottetett campingvogn; det kreves ikke noe gassbluss for at det skal skje: Skalk alle luker og la seks voksne sove hele natta der, det er nok. Men det er mange år siden sist jeg hørte det skje her i landet. Der har vært et par tilfeller på hytter gjennom de siste årene; de fleste tilfellene har vært selvmord eller mord(-forsøk), ikke rene ulykker.

Hvis du dør av oksygenmangel i et telt, da er du nok i en ganske spesiell situasjon, for å si det forsiktig. Hvis det skal være begrunnelse for å ikke koke maten på et gassbluss, da er det mye annet vi også burde frykte.
  (trådstarter)
   #17
 3,588     0
Finner mangen argument mot gass viss jeg kunne velge. Det blir ekstremt varmt på kjøkkenet ved mye aktivitet på komfyren.

Blir det noe varmere med gass enn med tradisjonell komfyr? Du skrur på gassen akkurat idet du skal til å koke noe opp, ingen oppvarmingstid. Du skrur av med en gang du er ferdig, og det er fint lite ettervarme. Skulle ikke tro det ble så fryktelig mye mer varme på kjøkkenet av det - ikke på grunn av at du bruker gassbluss istedetfor elektrisk.

Hvis det derimot er noen som står med en rykende varm oppvaskkum og skrubber rent utstyret etter at det har vært brukt, og det står rader med nyvaskede, glovarme redskaper til tørk, da blir det raskt både varmt og dampfylt på kjøkkenet.

   #19
 5,337     Tromsø     0
Det bør bli ca 1,6 kg dersom jeg husker støkiometriske beregninger fra kjemien på gymnaset rett.

Og dette har jeg erfart er et problem med propanovn i anneks. Mye dugg på vinduene, rå luft. Men ved koking og woking under avtrekk et det neppe noe reelt problem?
Signatur
   #20
 3,210     Vestlandet     0
En fordel med gass er også at man får lavere effekttopper når effekttariffene på nettleia kommer.