pwb
   #21
 2,283     Ski     1
Angående deformerte panner: En fordel med gass er at flammene tilpasser seg bunnen på panna. En panne som har slått seg eller blitt bulkete fungerer dårligere på plan elektrisk plate eller koketopp.

Fungerer på induksjon.

Ikke deformerte aluminiumskjeler.


Jo, en bulket aluminiumskjele virker akkurat like godt som en flat aluminiumskjele, eller som andre ville sagt, akkurat like dårlig.

   #22
 125     1
Finner mangen argument mot gass viss jeg kunne velge. Det blir ekstremt varmt på kjøkkenet ved mye aktivitet på komfyren.

Blir det noe varmere med gass enn med tradisjonell komfyr?

Svaret er fremdeles ja. Står akkurat på kjøkkenet mitt i Norge med en gryte på induksjonstoppen, og der kan jeg holde hånden nedpå toppen, 5mm fra pannen uten problemer. Det ville jeg ikke prøvd på gasskomfyren min. Mye mer av varmen fra induksjonen ender i gryta enn ved gass. Du må putte inn mer effekt for å få like mye varme i gryta = varmere kjøkken. Jeg har og bruker begge deler, til litt mer enn en toro pose på hyttetur, det er forsjell.
  (trådstarter)
   #23
 3,587     0
Jeg skrev helt bevisst "tradisjonell komfyr". Tapene i en induksjonstopp er mindre, det er jeg klar over.
   #24
 1,884     Sandefjord     5
Jeg er fagutdannet kokk, og ville i dag valgt induksjon fremfor gass.
Hovedårsaken er mindre fare for å brenne seg, smelte plastsleiver og plastemballasje, grytekluter som tar fyr, med induksjon enn med gass.
Og MYE enklere renhold med en induksjon enn med brennere og rister i tungt støpejern som man har på gass. Det hender jo at ting koker over...
Og sist men ikke minst, mindre varme i rommet fra induksjon enn med gass. Jeg snakker av erfaring. Du må velge om du tror meg eller ikke. Jobbet på slutten av 90'tallet på en kjent restaurant i Oslo. Der ble induksjon installert for å bedre det fysiske arb.miljøet (senke temperaturen....).

Når det gjelder å lage mat på induksjon vs gass, så vinner induksjon igjen. Mest fordi det er lettere å justere temperaturen på et digitalt panel med 1-9 trinn. Gass har typisk 1/2 eller 1/1 styrke og vanskelig å justere noe særlig mer nøyaktig en det. Dermed vanskelig å koke forsiktig over svak varme i lang tid uten at det brenner seg. Med andre ord: gass gir ikke noe mer enn det induksjon også tilbyr.


Har man ikke tilstrekkelig strøm til induksjon, kan man vurdere en kombinasjon av tradisjonelle plater + gass. Da har man mulighet for høy varme, raskt. Og vanlige plater til grøt, hvit saus etc.

Men er det mulig, så hadde jeg valgt induksjon. Og kun det. Sorry om du egentlig håpet å høre noe annet.
  (trådstarter)
   #25
 3,587     0
Har man ikke tilstrekkelig strøm til induksjon, kan man vurdere en kombinasjon av tradisjonelle plater + gass. Da har man mulighet for høy varme, raskt. Og vanlige plater til grøt, hvit saus etc.

Som jeg forteller i første innlegg i tråden er det kombinasjon av to gassbluss og to elektriske plater jeg planlegger. Hadde den serien jeg vurderer hatt et induksjons-alternativ, ville jeg valgt det - om ikke for annet, så for å være moteriktig og slippe å forklare for samtlige kollegaer, venner og kjente hvorfor jeg ikke har gjort slik det er riktig å gjøre nå for tiden. Hvis jeg ender opp med dette valget, er jeg forberedt på å måtte svare ganske mange ganger at "Jeg har ikke induksjonsplater fordi det ikke finnes i den serien".

Hvis noen har et forslag til alternativ utstyrsleverandør som leverer to gassbluss pluss to induksjonsplater, tar jeg gjerne imot tips. Før jeg oppdaget disse jeg ser på nå vurderte jeg to helt uavhengige løsninger, side om side: En standard 4-soners indusjonstopp, og to gassbluss fra vilkårlig leverandør, ikke som en enhetlig løsning. Men det virket så voldsomt... Dessuten fant jeg ikke noe gassbluss-alternativ som jeg hadde mye sans for, verken i utforming eller betjening. Det Pratika tibyr gir en helhetlig, skikkelig løsning med det jeg ønsker meg på 80 cm bredde - men jeg må ta til takke med klassisk keramisk koketopp. De leverer også indusjonsplate, men ikke i denne serien. De tilbyr en frittstående induksjonplate som kan stå oppå kjøkkenbenken - jeg får kjøpe en slik i tillegg for å kunne svare alle de som insisterer på at induksjonstopp er det eneste som er brukbart i dag Smile

En fordel ved gass som enda ikke er nevnt: De fungerer også ved strømbrudd.

Jeg har gjennom årene kokt endel mat på ordinært campingbluss, og der sitter jeg absolutt ikke med noen følelse av at det bare er full kraft, halv eller ingenting. Jeg opplever det som trinnløst regulerbart over et ganske stort område, og er litt forbauset om profesjonelt utstyr skulle ha mindre styring på effekten enn "billig", folkelig utstyr.

Har forøvrig sjekket "selkapsgrytene" mine, i blankpolert kobber: De har rett nok et lag stål på innsiden, men det er ikke tykt nok til at jeg merker noe som helst vedheng med en magnet. Da er de vel i praksis ubrukelige på en induksjonstopp. Men de ser så flotte ut på bordet at jeg blir nok å helle maten over fra stålkjelene til kobberkjelene når jeg dekker på til litt finere selskap, om jeg ender opp med ren induksjon. Må bytte ut en del andre kokekar, også - store aluminiumsgryter til saftkoking og syltetøy-koking, eller når jeg koker 20-30 porsjoner bønnegryte eller ertesuppe under ett, til fryseren. (Sånt skjer ganske ofte her!) Så noen praktiske følger vil det få om jeg "må" skifte fullstendig over til induksjon. Men det oppveies vel av den sosiale gevinsten ved å velge den "riktige" typen koketopp.
   #26
 5,336     Tromsø     0
Hvis noen har et forslag til alternativ utstyrsleverandør som leverer to gassbluss pluss to induksjonsplater, tar jeg gjerne imot tips.

http://www.kitchenline.no/ilve/platetopper/domino-serien
http://www.gaggenau.com/no/category/cooking
Ingen erfaring med disse selv, men Google viste meg disse som ser ut til å ha 'domino-brikke-topper' med både gass og induksjon i noenlunde matchende design.
Signatur
  (trådstarter)
   #27
 3,587     0
Takk for tips.

Den ILVE-serien har bare ett eneste "halv-bredde" induksjons-alternativ, med 1400W effekt på platene. Det synes meg noe svakt... Det er ingen informason om effekten på 2-bluss gasstoppen. Uansett er PDF-katalogen som de linker til fem år gammel, så man kan aldri vite hva som finnes i dag.

Gaggenau kan jo tilby både dobbelt gasstopp og dobbel induksjon - men til hvilken pris! En koketopp til femti tusen kroner! Det er det dobbelte av det alternativet jeg vurderer med gass + keramisk, og jeg trodde det var spinndyrt. Legge på tjuefem tusen kroner bare for å få induksjonsplater istedetfor tradisjonelle keramiske? Jeg tror det kommer til å sitte veldig langt inne. hardt er ikke det soslale presset for induksjonstopp (og jeg kan kjøpe en separat og sette på benken, https://gastro-line.no/produkter/koke-og-steke-utstyr/koketopp/induksjonsplate-3500-w-2/ for bruk for gjestende som har vanskeligheter med å forholde seg til mer tradisjonell koke-teknologi).

pwb
   #28
 2,283     Ski     2
Jeg skrev helt bevisst "tradisjonell komfyr". Tapene i en induksjonstopp er mindre, det er jeg klar over.

Men finnes det virkelig eller mer korrekt, kjøper folk virkelig noe annet enn induskjon i dag? Induksjon er vel i dag en tradisjonell komfyr?
   #29
 5,336     Tromsø     0
Jada, noen av oss er konservative, så keramiske komfyrer og topper selges og selger fortsatt. Jeg har nettopp kjøpt keramisk topp til kjøkkenet i utleieleiligheten. Sparte et par tusen kroner på det, og ser det som en fordel at det belaster strømnettet mindre, kan bruke alle gryter, er velprøvd teknologi.
Signatur
  (trådstarter)
   #30
 3,587     1
Men finnes det virkelig eller mer korrekt, kjøper folk virkelig noe annet enn induskjon i dag? Induksjon er vel i dag en tradisjonell komfyr?

I så fall brenner f.eks. Elkjøp inne med store lagre...

Går du på nettsidene deres og velger hvitevarer/komfyr er det 22 modeller med keramisk topp, 4 modeller gass, 1 gass topp og stekeovn, 5 støpejern og 5 hybelkomfyr med støpejern - til sammen 37 modeller som ikke er induksjon, mot 31 induksjons-modeller.

For koketopper, i motsetning til komplette komfyrer, er andelen induksjon betydelig høyere: Der er det 8 modeller med gass, 8 med keramisk topp, 4 med støpejern, tilsammen 20, mens antallet induksjonsmodeller er 66. Av de 38 som koster over 8.000 kr, er 33 induksjonstopper (dvs. halvdelen av alle induksjonstoppene). Generelt finner du induksjonstopper i den øverste del av prissegmentet, så omsetning i antall enheter er neppe direkte proporsjonalt med antall ulike modeller. (Men kanskje omsetningen målt i kroner!)

Snakk med en elbil-eier: Det er vel ingen som kjøper noe annet enn elbil i dag? Spør en med LL-VP i huset: Det er jo LL-VP man kjøper, alt annet er gammeldags (eller en investering som aldri vil betale seg). Spør en fjortis om han har mange DVD/BD-filmer i hylla, og han ler av deg: Ingen kjøper vel film og musikk på fysiske lagringsmedier i dag! For belysning er det LED som ruler - ingen kjøper halogenpærer og sparepærer og lysrør i dag.

Bortsett fra at salgstallene faktisk sier noe annet. Selv om det har kommet inn nye alternativer, som kan ha tatt en (iblant vesentlig) del av markedet, betyr ikke det at det kan fortsatt være et betydelig maked for eldre (eller konkurrerende nye) teknologier.