(trådstarter)
   #11
 21     0
Takk for tilbakemeldinger.

Ser med fordel at overskriften/innholdet på avsnittet nevnt tidligere kunne vært:

Forholdet mellom de selvstendige boligene

Den enkelte sameier rår som eier over sin selvstendige bolig, og er selv ansvarlig for vedlikehold og forsikring av denne. Den skal holdes forsvarlig vedlike, slik at det ikke oppstår skade eller ulempe for andre beboere.

Det oppfordres til årlig utvendig vask av boligene, samt at maling skjer etter maling leverandørens anbefaling for utførelse og frekvens. Det oppfordres også til at det benyttes samme fargekoder på fellesboder og de selvstendige boligene, for å sikre et enhetlig uttrykk. Pr. 2021 er det benyttet Jotun Optimal (1001 – Eggehvit, 9925 – Bergknatt og 3020 - Havbris) på fellesboder.

Fellesareal er tilknyttet g.nr/b.nr xx/xxx og eies av respektive grunneiere med ideel 1/6. Fellesareal består av plenareal, gjesteparkering, renovasjonsområde og tilhørende boder.

I og med at fellesarealet er et realsameie ideel 1/6, så har vi et sameie for fellesarealet. Dette utløser krav til styre og tilhørende vedtekter. Jeg tolker ikke eierseksjonsloven til å være aktuell her, i og med at dette er realsameie.
Vi er da et sameie i forbindelse med fellesarealet, og i forbindelse med dette er det tilknyttet 6 selvstendige enheter med egne gnr/bnr. Disse er ikke seksjonert ut i fra en stor bygning, men er å forstå som selvstendige boliger hvor en samtidig har en ideel andel i fellesarealet (1/6).

I og med at vi uansett må ha vedtekter for fellesarealet, var intensjonen å medta noen "kjøreregler/anbefalinger" for de selvstendige boligene "i samme slengen". Dagens beboere er omforent om dette, og ønsker alle et "homogent uttrykk" for området. Vedtekter vil bli fremlagt på årsmøte.

At dette kun vil være "kjøreregler/anbefalinger" får stå sin prøve, så får den enkelte eier selvfølgelig utøve sin selvstendige rett.

"Hele pakken" består av 7 grunnbøker. 1 for fellesareal, realsameie, 1/6. De resterende 6 er for de respektive eneboligene i kjede.

Til informasjon så vil vi be om juridisk vurdering, når vi er omforent om et utkast.

Takk for alle tilbakemeldinger.
Siste redigering: Tuesday, May 4, 2021 11:33:13 PM av mrmattis

   #12
 4,004     Asker     0
Hold alt ang boligene utenfor. Du bør informere veldig veldig tydelig om at dette er innskrenkning av den enkeltes rettigheter over egen eiendom. Dette er f.eks ikke noe et sameie kan pålegge en eier: og er selv ansvarlig for vedlikehold og forsikring av denne. Den skal holdes forsvarlig vedlike, slik at det ikke oppstår skade eller ulempe for andre beboere.
Signatur
  (trådstarter)
   #13
 21     0
Dette gir nok mer mening for oss som bor her, enn når det tatt ut av kontekst.
Vi har som tidligere nevnt vært et "sovende sameie", og når vi/noen har sett på temaet har vi fått for oss at vi måtte forholde oss til eierseksjonsloven. Nå viser det seg at eierseksjonsloven utgår med høye kneløft, og det er kun fellesarealet som utløser et realsameie (1/6)/lov om sameige.

At vi burde vært mer opplyste her er klart, men sånn er ståa. Vi har også uformelt diskutert oss i mellom "hva når vinduer/tak bør byttes om 10 - 20 år, hvordan gjør vi det? Hva er fellesansvar/mitt ansvar etc.

Heldigvis er det fredelige forhold i nabolaget, så dette ryddes opp når det er fredstid.

Når er det klart, "Mitt hus/mitt ansvar", fellesarealet er realsameie med tilhørende krav til styre og vedtekter.

Hensikten har vært å belyse "problemstillingen/uklarheten" via vedtekter for fellesarealet/sameiet, og jeg kan ikke se hvilken innskrenking en slik ordlyd gir, ref. "Den enkelte sameier rår som eier over sin selvstendige bolig, og er selv ansvarlig for vedlikehold og forsikring av denne. Den skal holdes forsvarlig vedlike, slik at det ikke oppstår skade eller ulempe for andre beboere".

Vi ønsker bare å belyse at andre ikke må gå i samme fellen som oss.

Sett fra utsiden virker det nok noe rart, men når en kjenner historikken så gir det mer mening. Det er i beste mening.
Vedtektene er for øvrig sendt til juridisk vurdering.
HSt
   #14
 37,810     Lillestrøm kommune     0
Du kommer stadig med sameie beskrivelse på selve huskroppen, er det riktig som du skriver er dere selv eier av hvert sitt bygg og vinduer er da ikke felles heller.

Men jeg vet om borettslag løsning der en da må søke om å få bytte en dårlig ytterdør i en enebolig, aldri mer var kommentaren fra en bekjent. (de var positive til løsningen når de kjøpte)
  (trådstarter)
   #15
 21     0
Jeg ser jeg må ha en liten språkvask. Vi er sameie(re) i forbindelse med fellesarealet, men ikke i forbindelse med eneboligene i kjede. Vi har ikke noe felles ansvar/forsikring tilknyttet bygningskroppen, heller ikke tak/vinduer/kledning etc.

"Mitt hus/mitt ansvar".

At det vil føles "unaturlig" å kun bytte en del av et tak som oppleves som sammenhengende er en annen ting, og det er noe av årsaken som har "lurt oss inn på feil tankesett".

   #16
 4,004     Asker     0
Poenget mitt over er at dere f.eks sier at den enkelte er ansvarlig for forsikring etc så betyr det at sameiet legger føringer. Det er jo state the obvious. Sameiet har ikke noe med det å gjøre. Vil en eier leve uten forsikring kan han eller hun velge det. Vil de la huset forfalle har de faktisk lov til det. Dersom det er skade på annen mans eiendom er det regulert av norsk lov, og potensielt straffbart deretter. Sameiet er ikke stedet.
Signatur
  (trådstarter)
   #17
 21     0
Takk for innspill. Får se om jeg blir anbefalt fra juridisk å fjerne/tone det ned, selv om jeg føler det er en oppkonstruert problemstilling. Men juridisk så har du nok rett vil jeg tro.
Som nevnt tidligere var intensjonen å minne den enkelte på at boligen ikke har noe å gjøre med sameie for fellesarealet å gjøre, og således er den enkelte sitt ansvar.

Ser min intensjon kan bomme på hoppkanten, om det er å forstå som føringer/begrensninger etc.

TSt
   #18
 15,113     0
Det kan være lurt å lage noe veiledning.   Har en tomannsbolig vertikalt delt som i tilfellet her i nabolaget som ikke har noe og hvor den ene byttet farge og den andre trengte sårt maling.  Vi hjalp til med litt dugnad for denne men så har andre delen skiftet eier og de har byttet panel.  Men her er ikke fargen lenger så hvit som den var så igjen har det blitt to farger men denne gangen ikke så stor forskjell som tidligere.  Hadde de her hatt noe skriftlig ville vel kanskje fargekodene blitt identiske.  
  (trådstarter)
   #19
 21     0
Det kan være lurt å lage noe veiledning.   Har en tomannsbolig vertikalt delt som i tilfellet her i nabolaget som ikke har noe og hvor den ene byttet farge og den andre trengte sårt maling.  Vi hjalp til med litt dugnad for denne men så har andre delen skiftet eier og de har byttet panel.  Men her er ikke fargen lenger så hvit som den var så igjen har det blitt to farger men denne gangen ikke så stor forskjell som tidligere.  Hadde de her hatt noe skriftlig ville vel kanskje fargekodene blitt identiske.  

Det er nettopp dette vi ønsker å unngå på sikt ("kråkeslott"), ved å veilede/anbefale i beste mening. Folk flest som bor slik vi bor, forholder seg seg ofte til slike anbefalinger vil jeg tro.
Ønsker en eventuell ny beboer å likevel å forsømme alt av vedlikehold samt male signalgrønn, så får vedkommende selvfølgelig gjøre det.
Siste redigering: Thursday, May 6, 2021 6:04:49 PM av mrmattis
kip
   #20
 484     Vestfold     0
Hei

Jeg bor i "enebolig i kjede", på en rekke med 6 enheter. Forskjøvet rekke, som henger delvis sammen med naboenheten. Hver enkelt enhet har eget gårds og bruksnummer.

Det er opprettet et realsameie for fellesareal, og dette fellesarealet har ett eget gårds og bruksnummer (plen, parkering, boder). Hver enkelt boligeier er tilknyttet fellesareal med ideel 1/6 ref. grunnbok.

Enhetene er bygget i 2013/2014, og vi har hatt "sovende vedtekter" basert på eierseksjonsloven, men de er ikke tilstrekkelig vedtatt/godkjent.

Vi ønsker nå å "rydde opp", samt gjøre det mest mulig korrekt, mens det fremdeles er "ro og orden" i naborekka.

Er dette å forstå som et sameie, eller er det kun fellesareal som er sameie? Om vi ønsker i felleskap å vedta nye vedtekter, hvilken lov skal disse bygges på? Eierseksjonsloven eller sameieloven?


Er gårdsnummerne unike eller like for disse enhetene?

Observerer at flere her mener dere ikke er et sameie, men det er ikke helt tydelig fra mitt ståsted.
Eier hver enkelt av dere tomta som deres egen bolig står oppført på?