371    15    3  

"Lekeplass" i nyere byggefelt med selveier eneboliger: Har jeg noe ansvar til å bidra med vedlikehold?

 141     0
Det ble i 2009 bygget 3 eneboliger + 1 tomannsbolig i et område, og om jeg forstår rett, var det lovkrav at deler av arealet skulle settes av til "lekeplass" for å få tillatelse til å bygge.

Dette området er på tomten til tomannsboligen, men selve området er like ved siden av min enebolig.

Det er ikke noe sameie.

Da husene ble bygget, bidro alle med noen tusen hver til et lekestativ. For noen år siden knakk Huske-delen tvers av pga pill råttent tre, så den har jeg flyttet vekk. Seilebane-delen står der fortsatt, og virker tilsynelatende "OK", men det er jo en del av samme konstruksjon, så vil bli overasket om det ikke er råte inni der også. Alle som var med å spleise på dette har flyttet, bortsett fra meg.

De siste 10 årene har ingen bidrat med noe som helst, området er nesten aldri brukt, og hadde det ikke vært for at jeg klippet gresset én gang hver sommer ville det vært helt gjengrodd.


Spørsmålene mine er:

1) Har jeg noen som helst forpliktesler til denne "lekeplassen"? Kan jeg nekte å bidra med å holde den ved like og kjøpe nytt lekeutstyr? I følge loven står det vel bare at et område skal settes av tli dette formålet, men det er vel ingen forpliktelser? Vi har ikke inngått noen spesielle avtaler oss naboer imellom. 

2) Kan jeg fjerne hele lekestativet? Som nevnt er det kun jeg som bor der nå som har vært med på å betale for det. Det kan vel også ganske greit argumenteres med "av årsak til sikkerhet" dersom noen skulle spørre? (jeg kan ta bilde av råttent tre)

HSt
   #1
 37,594     Lillestrøm kommune     0
Vi betaler en god sum hvert år til lekeplasser men spørsmål hvordan juridisk dette er løst hos oss er det tinglyst

Men mulig rekkefølge kravet er nok til å utløse dette kravet

Hos oss er det velforening som står for arbeidet og mottager av pengene
   #2
 269     Asker     0
Hvis det ikke er noe tinglyst fra kommunens side, så er det vel opp til eierne av tomannsboligene, ettersom det ligger på deres tomt?
   #3
 25,073     Akershus     0
Egentlig et pussig opplegg. Tomannsboligen blir pålagt å gi ifra seg råderetten over deler av sin tomt for å betjene fellesskapet. De bryr seg ikke med å slå gresset på egen tomt, forståelig nok. Utstyret forfaller slik at det er bruksfarlig. Om noe skjer er «ingen" ansvarlig? Ev er det de som i sin tid ble pålagt å avsette plass ril lekeareal? Ble de pålagt også å opparbeide plass og utstyr?

Hvis det ikke finnes noen tinglysning som heftelse på tomannsboligen, så eksiterer vel ikke denne lekeplassen?
Dersom utstyret er farlig, så kan en innkalle til felles ryddedugnad. Da vil det naturlig også bli en diskusjon om veien videre.

Signatur
  (trådstarter)
   #4
 141     0
Ev er det de som i sin tid ble pålagt å avsette plass ril lekeareal? Ble de pålagt også å opparbeide plass og utstyr?


Jeg var av oppfatting av at dersom en entreprenør bygger flere enn x boliger, er det i følge loven krav at det skal settes av areal til lekeplass.

Er det noen som kjenner til den spesifikke loven her? Eller kan det ha vært kommunen som stilte kravet?

Den sier vel kanskje noe om hvorvidt det bare skal være et areal tilgjengelig, eller om det faktisk er noen forpliktelser til å opprettholde en lekeplass.


Får eier av tomt vite dersom jeg søker opp tinglyste dokumenter?
   #5
 840     Oslo     1
Har litt erfaring med dette og loven er mye strengere enn folk flest er klar over. Vi endte opp med å rive hele dritten (gammel lekeplass fra 90-tallet), siden ingen lengre gadd å bidra til vedlikehold. Det finnes en egen forskrift for lekeplasser. § 16 angir at det er den som anskaffer eller eier lekeplassen som er ansvarlig for sikkerhet og vedlikehold. Det ingenting å si om det er privat eller ikke. Så lenge lekeplassen er tilgjengelig for andre barn (§ 4) så er dere ansvarlig. I ytterste konsekvens er du også ansvarlig for utstyr på din egen eiendom, hvis den ikke er tilstrekkelig sikret med gjerder eller lignende.

Hvem som er "eier" rent juridisk kan ofte være en gråsone i diverse grendelag og vel rundt om kring, men i deres tilfelle vil jeg anta at det er de som betalte. Om dette går på person eller eiendom, når ingenting er tinglyst, er jeg litt usikker på men jeg kan ikke tenke meg man blir holdt ansvarlig for en forfalt lekeplass man flyttet fra for 20 år siden så det er mest sannsynlig husstandene. Kommunen har i hvert fall ingenting med dette å gjøre, selv om det var de som stilte rekkefølgekrav for dette i arealplanen.

Så ja, det dere som er ansvarlig. Hvis ingen andre gidder å bidra må dere fjerne lekeplassen, med mindre dere vil ha denne risikoen. Det sagt så er ikke akkurat dette USA, så jeg tviler på noen blir saksøkt om et barn skulle bli skadet, med tanke på hvor mange "eierløse" lekeplasser som står rundt om kring i landet. Jeg vil anta man blir krevd å enten oppgradere, eller fjerne lekeplassen, hvis noe slikt skulle skje.

Det er for øvrig ingen som får vite om du søker opp tinglyste dokumenter. Verken i den åpent tilgjengelige matrikkelen eller om du betaler for å få tilsendt fra kartverket.
   #6
 335     0
Dersom den står tilgjengelig slik til at den kan tenkes å benyttes av andre enn grunneier så ville jeg kvittet meg med den i kveld. Hvis noe kollapser eller en unge hekter seg fast og kveles så er det eier som er ansvarlig. Alle offentlige lekeplasser skal ha tilsyn, denne lekeplassen er vel muligens ikke direkte offentlig men det at den var bygd for flere hus gjør den vel til et slags tvilstilfelle, spesielt hvis den ikke er inngjerdet. Hvis ingen av eierne bruker den så hadde jeg tatt den vekk med en gang (etter å ha varslet de andre eierne).

Dette er i likhet med feil på privat vei noe som en kan få problemer med hvis noen skader seg.
   #7
 840     Oslo     2
Det er akkurat samme krav til private lekeplasser som offentlige. Det er heller ikke noe krav om at offentlige lekeplasser skal ha eksternt tilsyn. Dette er bare en enkel måte for eier å i praksis ha ryggen fri. Men det finnes ikke noen formell godkjenningsordning så om en kontrollør "godkjenner" en lekeplass så er det uansett eier som til syvende og sist står som ansvarlig hvis det allikevel skulle skje noe.

I tillegg er det krav om at eier skal ha internkontroll, dvs KS-systemer som følges opp systematisk og revideres med jevne mellomrom. Dette er nok også grunnen til at alle offentlige instanser setter dette bort, siden kontrollørene allerede har dette på plass. Her vil jeg tro at 99 % av alle private eiere ikke en gang har hørt om internkontrollforskriften.

   #9
 5,729     0
Interkontrollforskrift gjelder kun for virksomheter.
Ref: https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/1996-12-06-1127

§ 2.Virkeområde

Forskriften gjelder for virksomhet



Men at ein kan bli ansvarlig for feil på leikeplasser er korrekt.

https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/1996-07-19-703

§ 16.Ettersyn og vedlikehold

Den som anskaffer eller eier lekeplassutstyr er ansvarlig for jevnlig ettersyn og nødvendig vedlikehold, slik at utstyrets sikkerhetsegenskaper opprettholdes.


HSt
   #10
 37,594     Lillestrøm kommune     0
Velforening vår leier inn lekeplass-kontroll firma vet jeg

Jeg var redd for at et rekkefølge vedtak (opparbeide lekeplass) kunne være bindende selv uten tinglysing av krav til vel medlemskap som hos oss.