(trådstarter)
   #11
 2,044     0
Vi har masse informasjon som støtter vår mening, uten at jeg vil utlevere det offentlig på forumet.

   #12
 25,175     Akershus     0
Hvis du har mye dokumentasjon, hvordan kan lengden av en grenselinje hjelpe deg?

Som nevnt, skal du kunne regne ut denne siden, må en vite noe mer.
Signatur
  (trådstarter)
   #13
 2,044     0
Det var i grunnen for å ha ett ekstra referansepunkt i letinga av grensemerker. Det er ikke alltid tegninger er målnøyaktig. Prosessen med grenseoppgang er forøvrig i gang.
   #14
 25,175     Akershus     0
Som nevnt, en trenger noe mer. F.eks. kan en med to sider og areal regne seg frem. Med kart fra Kartverket kan en regne. Ingenting av dette blir helt nøyaktig, men kan kanskje redusere letearealet.

(Fant et grensemerke da jeg dro opp en liten gresstust på fjellet, rota sto i grensehullet. Et annet sted var mosen i fjellveggen litt mer frodig. Et skjøte jeg har må leses på annenhver linje for å gi mening. (Tror en ovestrykning er blitt uleselig over tid). Et grensemerke var helt gjemt under en einer på kanten av stupet.)
Signatur
wth
   #15
 268     NA     0
Problemet er at tomta (etter vår mening) ikke er korrekt plassert på kartet av kommunen. Så matrikkel og seeiendom.no er til lite hjelp.


Av interesse, hva er saksgangen i å få korrigert noe sånn?
   #16
 5,111     Sørnorge     0
Man kan også tegne de linjene man kjenner i Sketchup og måle avstanden mellom to punkter på tegningen sin. Da slipper man unna all regning.

En grensepinne på min eiendom sto i en stein som har flyttet seg 8m siden den fikk pinne i seg. Utrolig nok har den flyttet seg i en retning som medfører at tomtearealet bare har endret seg med litt over 1m2.
   #17
 3,595     0
Hvis tomta er rimelig flat og du ikke hindres av noe bygg (det er vel kanskje litt optimistisk, men hvis):

Fest et langt snøre i det ene hjørnet. Strekk det litt forbi motstående kant. Hold snøret stramt, mens du går i en bue, dvs. du tegner et sirkelsegment som krysser den motstående kanten to steder. Midt mellom de krysningspunktene går normalen fra hjørnet ned på sidekanten. Mål avstanden fra dette midtpunktet til hjørnet (dvs. lengden på normalen), multipliser med lengden av kanten og del på to. Da har du arealet. (Normalen har delt tomta opp i to rettvinklede trekanter, som hver har areal gitt av katet1*katet2/2.)

Du trenger ingen vinkel, sinus eller cosinus - bare åpent rom mellom et hjørne og motstående kant slik at sirkelsegmentet krysser kanten to steder. (Men du har jo tre hjørner med motstående kanter å velge mellom, så det kan jo hende det går med ett av hjørnene!)

Har du et kart (i så stor målestokk at det blir nøyaktig nok) der de tre hjørnene er klart inntegnet, kan du alternativt bruke en god gammeldags passer med spissen i det ene hjørnet, og tegne buen som  krysser motstående kant to steder. Sett spissen i de to krysningspunktene etter tur og merk av et kryss motsatt av hjørnet - det er ikke så viktig hvor stor vinkel passeren har, men den må stå fast når du tegner de to buene til krysset. Trekk en strek fra hjørnet til dette krysset. Der har du normalen, som du kan måle lengden på, fra hjørne til motstående kant.

Det forutsetter at du har et kart der hjørnene er korrekt inntegnet, i så stor målestokk at nøyaktigheten blir god nok. Du antyder at det ikke nødvendigvis er tilfelle. Da fungerer ikke "kart-og-passer-metoden", og du må ut i marka med snøre og målebånd. Står det et hus i veien kan det hende at det er mulig å dele opp den store trekanten i flere mindre som du kan måle opp hver for seg med snor. (Oppdelingen skaper nye "hjørner" midt på en kant, plassert slik at du kan konstruere en normal ned på motstående kant uten å treffe huset.) Men det blir jo mye ståk, og det blir ikke alltid helt nøyaktig. Summerer du mange unøyaktige beregninger, blir ikke summen mye mer nøyaktig. Smile

   #18
 25,175     Akershus     2
Her henger jeg ikke med keal.

Fra et punkt utgår to linjer med kjent lengde. Vinkelen mellom linjene er fritt valg fra 0° til 180°.
Hva blir arealet mellom linjene?

(Du kan fritt bruke passer, snor, kalkulator, målebånd, tommestokk, teodolitt...)
Signatur
TDJ
   #19
 1,649     Asker      0
Det var i grunnen for å ha ett ekstra referansepunkt i letinga av grensemerker. Det er ikke alltid tegninger er målnøyaktig. Prosessen med grenseoppgang er forøvrig i gang.


Synes det prinsipielle er interessant her;
Er det noen som vet hvordan det "offentlige" vil håndtere et eventuelt avvik mellom grensemerke og koordinater i matrikkel ?! Hvordan avgjør man hvor grensemerke skal ligge ?

Forstår at man antagelig begynner med å se på hvordan koordinatene i matrikkelen er fremkommet; beregnet på kart, målt (med GPS) eller koordinater fra gamle målinger ("pre-GPS"). Vet at det kan forekommer tekst-beskrivelser av slike merker (f.eks fjellrabbe o.l.), men "hvem"  og hva er det som er "bestemmende" til syvende og sist ?!

Til TS; dersom det skal være et metall grensemerke kan man muligens leie / kjøpe en enkel metall-detektor ? Ble gjort i nabolaget hos oss, snøplogen (antagelig..) hadde kappet toppen av merket. Stammen satt igjen i bakken. (Men, kan jo være litt tve-egget dette..., man ønsker vel mest mulig fordelaktig tomtegrense. Dersom oppmåler ikke finner noe fysisk grensemerke vil vel koordinater, eventuell annen info fra matrikkel være avgjørende ?).  
Signatur
  (trådstarter)
   #20
 2,044     2
Problemet er at tomta (etter vår mening) ikke er korrekt plassert på kartet av kommunen. Så matrikkel og seeiendom.no er til lite hjelp.


Av interesse, hva er saksgangen i å få korrigert noe sånn?

Først kontaktes kommunens oppmålingskontor. Så søker en om grensejustering. Kommunens folk kommer da opp og leter etter grensemerker og hva eventuelle oppsatte murer kan fortelle om grenser. Grunnbok og matrikkel sjekkes. Byggemappe hos kommunen (det kan en gjøre selv også) blir sjekket for relevante opplysninger. Så blir det et utendørsmøte hvor en selv, berørte naboer og kommunens folk kommer med innspill. Det oppmålingskontoret mener grensene er må godtas av alle berørte parter før det fører til retting. Hvis en ikke oppnår enighet kan en reise privatrettslig sak i jordskifteretten, og det er da den som avgjør tvisten.