(trådstarter)
   #31
 932     Bergen     0
Ok, jeg skal lese nøye igjennom dem og tenke litt over natten;) Takk for det, men lurer på en ting:

Du sier man ikke kan få forhåndsgodkjenning. Hva betyr det? At jeg ikke kan få en godkjenning med et lavere beløp i motsetning til et høyere beløp? Jeg går utifra jeg kan få godkjent bygget uten å ha en tomt? ,,eller må godkjenningen skje samtidig med byggemeldingen?

I så tilfelle kan man jo ikke planlegge tomtebehov utifra det man ender opp med som behov etter en eventuell godkjenning.

HSt
   #32
 37,749     Lillestrøm kommune     0
Jeg ser jeg begynte å svare igjen på denne tråden uten å se at jeg hadde vært skeptisk til at du strekker strikken langt tidligere.

Jeg ser jeg har svart angående min bekjente, han har en enhet selvstendig med egen inngang og en som har inngang fra bunn av trapp opp til hans etasje, med dør på topp av trapperom.  Del av egen boenhet er da rimelig greit for han går ned trappen og inn på et soverom (han har alternativ innngang i etasjen over). Dine lange korridorer o.l. for å nyttegjøre deg arealet i din boenhet kan bli ansett som rart. Og du ser de foreslår at rommene bygges med din bruk på tegningen og så setter en inn hybelkjøkken på fellesrom i kjellerleiligheten etterpå.
Ebe
   #33
 4,452     Vestlandet     0
Ok, jeg skal lese nøye igjennom dem og tenke litt over natten;) Takk for det, men lurer på en ting:

Du sier man ikke kan få forhåndsgodkjenning. Hva betyr det? At jeg ikke kan få en godkjenning med et lavere beløp i motsetning til et høyere beløp? Jeg går utifra jeg kan få godkjent bygget uten å ha en tomt? ,,eller må godkjenningen skje samtidig med byggemeldingen?

I så tilfelle kan man jo ikke planlegge tomtebehov utifra det man ender opp med som behov etter en eventuell godkjenning.

Hvilken godkjenning snakker du egentlig om her?

Plan- og bygningsloven styrer hva du får bygge, altså byggesøknad og byggetillatelse. For å få byggetillatelse må du søke om ett bestemt bygg på en bestemt eiendom. Dette lovverket styrer derimot ikke utleiereglene, det er det skattereglene som gjør. Og så vidt jeg vet er det ingen godkjennelser her, bare utregningsmetoder for forskjellige bygg og situasjoner.
Signatur
  (trådstarter)
   #34
 932     Bergen     0
Jeg ble litt satt ut av denne fra Skatteetaten:

"En selvstendig hybelleilighet er en boenhet som har egen inngang og eget toalett. Det er ikke krav om at boenheten har egen inngang til selve bygningen. Har den felles trappeoppgang eller lignende med de andre boenhetene, er den likevel en selvstendig boenhet dersom det er egen låsbar dør til boenheten. Det er ikke noe krav at hybelleiligheten har eget kjøkken, soverom eller dusjmuligheter."

ref: https://www.skatteetaten.no/person/skatt/hjelp-til-riktig-skatt/bolig-og-eiendeler/bolig-eiendom-tomt/utleie/utleie-av-del-av-egen-bolig/skatteregler/

Denne faller under seksjonerte bygg og flermannsboliger, men kan ikke si at jeg skjønner den.

Det er altså mye mindre krav til en selvstendig boenhet hvis den er i et seksjonert bygg eller flermannsbolig?

Jeg har nå utvidet mitt bygg til å være 5 boenheter, med 2 selvstendige boenheter og 3 uselvstendige boenheter. Den ene selvstendige boenheten vil måtte være et anneks på festet grunn for å unngå å utløse skatteetatens definisjon av flermannsbolig (det er 2 boenheter som vil kunne klassifiseres som leiligheter).

Den andre selvstendige boenheten er den jeg selv bor i, med 3 uselvstendige boenheter for utleie.
Utleieleilighet og Utleiehybel (Legalese) - 2019-06-11_16-28.png - famadorian
HSt
   #35
 37,749     Lillestrøm kommune     1
Jeg er som sagt før redd for at du strekker strikken for langt, Skatteetatens beskrivelse var den som gjaldt før presiseringen om døren kom så nå er det at er arealet en del av din egen boenhet så kan en anse dette som en uselvstendig enhet.

En må legge veldig godvilje til for å si at dette er tilfelle på noen av dine tegninger så jeg vil ikke bli overrasket om du får problemer med kommunen når du sender søknad.

Min bekjente har en selvstendig og en uselvstendig boenhet i sokkel, med riktig tilpasning er dette helt innenfor.
  (trådstarter)
   #36
 932     Bergen     0
Skjønte ikke helt første setningen din. Nå er det at arealet er..?
HSt
   #37
 37,749     Lillestrøm kommune     1
Litt klønete setningsopbygging for å si det forsiktig :

MED «døren»  : Når arealet kan anses å være en del av din boenhet så er det ikke en selvstendig boenhet.

Hvis en av ungdommene i familien kan disponere dette arealet og samtidig ha en normal tilknytning til resten av familien bør dette kravet være oppfylt. Da er ikke adkomst via ute ok og jeg er redd for dine lange smale adkomster gjennom mange rom

  (trådstarter)
   #38
 932     Bergen     0
Ja, jeg har satt eiendomsadvokat på denne saken nå, slik at jeg får dette bekreftet så langt som mulig.

Uansett, så lurer jeg på dette nye jeg nettopp skrev om selvstendig hybel i flermannsboliger. Jeg skjønte ikke hva jeg leste her.
TSt
   #39
 15,080     1
TS ser at reglene ikke er 100% klare her. Derfor må alt en har kunne være en naturlig del av huset hvis en ikke skal ha selvstendige enheter. Du vil jo aldri få godkjent noe på en forehåndskonferanse siden du jo bygger bare en boenhet på tegninger men med mange rom. Som andre også skriver kan det ikke være tre kjøkken i et nybygg men det kan du sette inn senere. Du må derfor finne frem tegnebrettet og lage en ny layout der alle rom kan være en naturlig del av ditt hus men hvor det er mulig å stenge av. I løsningen du viser kan en si at alt er selvstendig men at de har tilgang til felles teknisk rom via bodene noe som jo er det som også er reelt her.

En kan også få flere tilknytningsavgifter når en har flere enheter samt at dette også utløser krav om uteareal og egen parkering. Dette er engangs kostnadene, så kommer de løpende kostnadene i tillegg. Det er tilnærmet umulig å få godkjent å slå sammen etterpå mange steder.
TDJ
   #40
 1,649     Asker      0
Usikker på hva TS ønsker å oppnå...

a) få godkjent et nybygg (byggesøknad) hvor en senere har MULIGHET til å leie ut deler og utnytte skattemessige fordeler, eller
b) få godkjent et nybygg hvor det skal registreres flere boenheter.

Såvidt jeg forstår handler da a) i hovedsak om å få definert de rommene man senere tenker å leie ut som rom for "varig opphold". Man trenger IKKE å si noe om HVEM som skal oppholde seg der, ei heller ikke at man tenker å leie ut i framtiden. Dersom dette gjøres litt "smart" så slipper man å søke kommunen om bruksendring senere. Tror denne tilnærmingen er nevnt i flere kommentarer over.

I tilfelle b) så gjelder det tydeligvis en gode del andre regler som også er belyst i mange kommentarer over.

Skal byggesøknaden i prinsipp være for en "flermannsbolig" eller for en enmannsbolig ?!

Signatur