1,216    39    4  

redusere gjennomstrømmningshastighet på vann, Daikin Altherma LT splitt

 2,055     klippdalen     0
Hei.

noen her som har god kontroll på Daikin sine pumper?

jeg er strålende fornøyd med min Daikin pumpe, den fungerer som den skal og lager masse varme.

dog er det èn ting som er svært SVÆRT irriterende. det er gjennomstrømmingshastigheten på varme-vannet.

pumpa modulerer denne hastigheten etter eget forgodtbefinnende. og tidvis (ofte) så går gjennomstrømmningshastigheten opp til rundt 40L/min.

dette skaper utrolig mye støy fra radiatorene (vannsus).

veldig irriterende og høre på dette når man skal sove. høres ut som om det er storm utenfor soveromsvinduet.


finnes det noen måte å sette taket på vannpumpa til maks.. tja.. 20L/min (da er det mer eller mindre stille, hører litt sus, men ikke orkan)

har forøvrig byttet ut de gamle ventilene (både tur og retur) på de fleste radiatorer. uten at dette hjalp annet enn at jeg fikk bukt med 50 år gamle ventiler som lekker litt.

alle radiatorer ble da også demontert og gjennomspylt slik at jeg fikk ut det meste av magnetitten som hadde avleira seg. 

hjelper jo selvsagt ikke å lufte da det rett og slett er lyden av vann som går fort igjennom rør som er problemet.


finner ingenting i menyen som kan stilles for å sette max vannhastighet (installatørmeny)


jeg blir snart rusk i bøtta av å høre på dette levenet hver bidige kveld jeg skal sove

pumpa er som nevnt en Daikin Altherma LT splitt 16kw L/V pumpe

   #1
 4     0
Har du sjekket at det ikkje er luft i anlegget? er returventilene helt åpen? kan høres ut som at pumpen sliter med å få trykke vannet igjennom radiatorene. har vert borti en god del Altherma HT anlegg, og har aldri vert borti at støy er et problem.
   #2
 25,066     Akershus     0
Egentlig skal returventilene balanseres ved installasjon og deretter ikke røres. Å begynne å tukle med dem høres feil ut.
Signatur
   #3
 4     0
ja det stemmer, men spørsmålet er om dei er balansert. da må man vite hvilken vannmengde en skal ha i forhold til Delta t-en på anlegget for å oppnå ønsket effekt.  det skal vere veldig mange radiatorer i en enebolig før det blir et problem med manglende innregulering. på større bygg blir det fort et problem. erfaringen tillsier at om det er snakk om en 10-20 radiatorer så er det ingen problem, fordi sirk pumpen i varmepumpa er mer en stor nok til å levere .
   #4
 858     Bærum     0
Daikin Altherma regulerer flow slik at innstilt Delta-T oppnås. Default Delta T er 5 grader. Dersom du oppjusterer Delta T, til for eksempel 8 grader vil du få lavere flow, men du må nok øke kurven (offset) på turtemperatur noe for å oppnå samme varmeeffekt.

Medaljens bakside er lavere COP, siden pumpen da må løfte temperaturen noe høyere. Varmepumpen jobber ikke så effektivt ved høy temperatur.

Si ifra hvis du lurer på hvordan du skal endre Delta T i pumpens meny.

Ellers er det normalt returventilen som er on/off, innregulering/balansering skjer med turventil.
Signatur
   #5
 25,066     Akershus     0
Ellers er det normalt returventilen som er on/off, innregulering/balansering skjer med turventil.


Er ikke en turventil vanligvis on/off? Hvordan foretar en da innregulering og balansering?
Signatur
   #6
 858     Bærum     0
KjellG - Mulig vi snakker forbi hverandre, så jeg laget en tegning. Jeg er ikke fagmann, men en amatør, så ta dette med en klype salt. 

Regulering og balansering gjøres ved hjelp av turventilen som struper  vannstrømmen inn til den aktuelle kretsen. Det blir da større trykkfall over turventilen, slik at mer av vannet heller foretrekker nabokursene der gjennomstrømningsmotstanden er mindre 

Forøvrig ser jeg at noen fagfolk slurver med innregulering, slik at systemet i praksis reguleres unødvendig med aktuatorer på returventilen. Det gir dårligere COP på systemet, og større slitasje på pumpe og andre komponenter. Vent med å sette på eller bruke aktuatorer, frem til man er sikker på at systemet er perfekt balansert, og varmeavgivningen er jevn i hele huset. 

Hvor mye man skal strupe kan gjøres ihht tabeller, og finjusteres dersom man oppdager at et rom/sone er for varmt eller kaldt. Badene settes normalt som helt åpen krets. 

Mulig at det også finnes reguleringsventiler som er ment å sitter på retur, men det har jeg ikke sett. Funksjonen blir den samme uansett, men ventilen må sitte slik den er konstruert, ellers fungerer den ikke optimalt. 

redusere gjennomstrømmningshastighet på vann, Daikin Altherma LT splitt - stokk.jpg - lekteren
redusere gjennomstrømmningshastighet på vann, Daikin Altherma LT splitt - stokk2.JPG - lekteren
Signatur
   #7
 25,066     Akershus     0
Mine kunnskaper her er sviktende. Ut fra min forståelse:

TS omtaler radiatorer. I et slikt senario er shuntgruppen du viser én radiator. Nede til venstre «radiatortermostaten like til høyre for denne «returventilen for radiatoren .

Denne «radiatoren står med korte rør og termostaten står pip åpen fordi rommet er kaldt. Returventilen strupes for at ikke denne ene radiatoren skal ha fortrinn og stikke av med størstedelen av vannet.

Nå viser du en shunt med røde ventiler på tur og hvite på retur. Hver kurs her er ekvivalent med én radiator.

Nå kommer det jeg kjenner for lite til: jeg oppfattet de røde som kun on/offstyrt av en on/off aktuator som igjen er styrt av en romtermostat. For at ikke ett rom skal kunne stjele alt, strupes de hvite på retur mens de røde alle står helt åpne. En regulerer på de hvite til en er fornøyd med varmefordelingen. Deretter monteres aktuatorene igjen.

Hvor tar jeg feil?
Signatur

   #8
 858     Bærum     1
Nå kommer det jeg kjenner for lite til: jeg oppfattet de røde som kun on/offstyrt av en on/off aktuator som igjen er styrt av en romtermostat. For at ikke ett rom skal kunne stjele alt, strupes de hvite på retur mens de røde alle står helt åpne. En regulerer på de hvite til en er fornøyd med varmefordelingen. Deretter monteres aktuatorene igjen.

Hvor tar jeg feil?

Jeg tror feilen er at de røde er trinnløse reguleringsventiler, og de hvite er on/off. De hvite soppene erstattes av aktuatorer ved behov.

Signatur
   #9
 25,066     Akershus     1
Da er vi jo egentlig helt enige bortsett fra at jeg oppfattet de hvite som strupeventiler, du oppfatter de røde som strupeventiler.
Signatur
   #10
 911     0
Nå er jo gulvvarmefordelere og radiatorer blandet sammen i denne tråden. Jeg kan ingen ting om radiatorer, og skriver her kun om mine erfaringer med Roth gulvvarmefordelere:

På Roth sine gulvvarmefordelere sitter det på turfordeleren flowmeter (valgfritt) og stengeventiler. Det er i dokumenasjonen eksplisitt skrevet at stengeventilene ikke skal brukes til innregulering/struping av den enkelte kurs.

returfordeleren er det små stilleskruer til innregulering. I tillegg er det feste til ventilaktuator. Returfordeleren brukes således til både innregulering (begrensning/struping av max flow) og til ventilmotorter/aktuatorer (hvis nødvendig).

Ventilen på turfordeler brukes bare for å stenge kursen helt ved behov.

Dette gir mening, siden det opprettholder trykk i hele gulvvarmesløyfen. Om man struper turfordeleren vil det bli lavere trykk i sløyfen, og man vil kunne få økt problem med luft/gasser i systemer. Dette er spesielt viktig om du har fordeleren i kjelleren og rør høyt oppe (2. etg) som ikke lufter seg selv.

Se for øvrig side 3 om innregulering: http://www.roth-nordic.no/no/files/005%20-%20Roth-Nordic-NO/Installation_gulvvarmefordeler_6-sider_20190529_web.pdf