24,508    21    7  

Balansert ventilasjon - tørr luft, blir dårlig

 100     Oslo     3
Hei,

har hatt mitt første møte med ferdigstilt hus med balansert ventilasjon... Kan ikke si jeg var så veldig imponert.

Søs overtok et hus fra BW i Ski hvor hun fikk en liten visning av anlegget. "den gjør alt selv, du trykker bare litt her og der om du vil få opp styrken, også går den tilbake til normaldrift igjen etter en halv time".

...noe som viste seg å ikke stemme. Ventilasjonen gikk på full pupp, søs, typen og ungene ble forkjøla og hu begynte å blø neseblod til og med. Til slutt kom den og justerte litt på anlegget og da ble det visst bedre.

De har bodd der nå ca en måned og søs har blitt bedre etter justeringene. Typen er visst ofte tett i nesa.

I uka som var hadde jeg langhelg hos søs for første gang i det nye huset. Sov i 3 etasje i loftstua. Dagen etter kjente jeg meg litt groggy i halsen og dagen etter der var jeg potte tett i nese og tørr i halsen. Det slo meg ikke helt at det kunne være anlegget men når søs fortalte det som jeg nevnte over så merket jeg selv at lufta var noe tørr.
Tredje natta kunne jeg bare drite lang vei i å sove i loftstua. Alt pakka seg som faen i nese og hals bare jeg la meg nedpå. Merket faktisk en del bedre forskjell da jeg la meg ned i stua i første etasje. Der fikk jeg faktisk sove noen få timer.

For meg virker det at anlegget driver lufta for tørr og at den er tørrest i øverste etasje. Jeg syns det var helt jævlig å være der i alle fall. Har hatt to netter hjemme i min leilighet fra 1940 igjen og formen er på topp igjen.

Skal balansert ventilasjon tørke ut lufta så mye?
Siste redigering: Tuesday, March 29, 2011 12:09:47 PM av wabby

   #1
 3,997     Oppland     0
Du har ingen andre teorier enn at det er ventilasjonsanlegget som har skylden i tett nese og uggen hals?
Jeg vet om flere virus og bakterier som forårsaker samme symptom..
De har en lei tendens til å smitte mellom personer også ;)

Men selvsagt kan jo ventilasjonen spille en rolle.
Det har nok en tendens til å bli tørrere luft enn om du ikke har ventilasjon, det sier seg jo selv, siden du bytter ut luft fuktet av pusteluft, svette og matlaging.

Men det virker jo på meg som det ikke er stillt inn riktig også, regner med dette er med roterende gjenvinner?
De leverer jo også noe av fuktigheten tilbake til huset, hvor mye dette er i praksis vet jeg nå ikke..

Poenget var uansett at det er andre ting en et ventilasjonssystem som kan gi forkjølelses symptom :D
Her på jobben er det et eldre ventilasjonsanlegg hvor luften vinterstid er helt knusktørr, det gnistrer i statisk elektrisitet i alt vi tar i, når det er 30minus ute er det nesten så man frykter å ta i dørhåndtaket.
Likevel er det stort sett tørre lepper det går i, har sålangt ikke hørt at folk blør neseblod fordi luften er tørr.
Så jeg tror det er flere ting enn kun ventilasjonen som har gjort deg og dine slektninger småsyke.
  (trådstarter)
   #2
 100     Oslo     0
Selvfølgelig kan det være andre årsaker enn ventilasjonen. Men når ingen av dem hadde slike problemer FØR dem flyttet inn, og det satt seg hos meg med engang jeg besøkte dem over en helg så begynner man å lure...

Det er derfor jeg spør.  ;)
Kan vel også legge til at den ene naboen kjøpte luftfukter, hehe.  ;D
   #3
 157     Møre&Romsdal     1
Har bodd i hus med balansert ventilasjon (kryssveksler) i over 20 år. Nå er det individuelt hvor følsom man er for slikt, men vi har ikke hatt problemer. De siste 2 årene har innluften vært "ettervarmet" med vann fra varmepumpe for å slippe å slå av luftingen når det er på det kaldeste (virkningsgraden til gjenvinner er ikke mer enn 70% tror jeg). Jeg ser at det reduserer relativ fuktighet ytterligere, noe som er naturlig. Men fortsatt oppleves ikke luften som ubehagelig tørr.


mvh
jiho
Signatur
   #4
 3,387     0
Det er vel ingen varmevekslere som tar så veldig godt vare på fuktigheten i inneluften når det kommer til stykket.

Jeg har en kryssveksler (som jeg selvasgt tror er den beste løsningen) som har omtrent samme virkningsmekanisme som roterende gjennvinner (om jeg har forstått dette riktig). Det betyr at når inneluften på veg ut kjøles ned så mye at den passerer duggpunktet så avsettes det dugg/fuktighet på gjennvinneren. Når den kalde uteluften så varmes opp av dette metallet/elementet/rotoren så fordampes dette vannet og i og med at luften på veg inn varmes opp er den  stand til å ta til seg denne fuktigheten.

Vi forholder oss hele tiden til Relativ Fuktighet. Noe som betyr at selv om den relative fuktigheten ute er 60% så vil luft som inneholder samme mengde vann når den varmes opp fra minus 30 til pluss 20 inneholde noe slikt som 10-15% relativ fuktighet (gidder ikke sjekke nøyaktige tall, disse er omtrentlige). Jeg har i vinter holdt en RF på rundt 30-40% uten ekstra tilførsel av fuktighet til luften.(kammerveksler)

Jeg kjenner til at i ekstreme tilfeller har noen hus helt ned i 10% RF og 15-20% er slettes ikke uvanlig.

Noen ganger er det i nye hus gassing fra plater, limstoffer og maling. Men siden ting bedret seg når hastigheten ble redusert på ventilasjonen høres det ikke ut til å være gassing.

Jeg ville absolutt målt den Relative Fuktigheten i inneluften. Om den er svært lav er det skadelig for treverket imøbler, parkett osv. Vinduslister sprekker mer opp i hjørnene osv osv. RF inne om vinteren bør gjerne ligge i området 30 til 45% men en skal være forsiktig med noe mer fuktighet for å unngå dannelse av sopp og det som værre er (pipesvensker og lignende  ;D ;D).

Men få malt RF.
   #5
 157     Møre&Romsdal     0
I en kryssveksler er vel ikke ut og inn-luft i direkte kontakt? Overføringen av varem skjer gjennom vegene i veksleren. Kald uteluft blir varmet opp, øker i volum og den relative fuktigheten går ned.
Om kryssveksler er best skal jeg ha usagt, men virkningsgraden sies å være lavere enn hos de andre.

mvh
jiho
Signatur
   #6
 25,136     Akershus     0
Støtter jiho her. Har aldri hørt om en kryssvarmeveksler som tar vare på fuktiget. Kryssvekslere gir nototisk tørr luft.

Roterende gjenvinner endel og er nær lydløse.

En løsning fra Ener produkter sies å ha høy virkningsgrad og gjenvinning av fukt. Den kjører med spjell og to kassetter med plater. En periode suges gjennom den ene kassetten og blåses i den andre, minuttet etter kjøres motsatt vha spjell før og etter kassettene. Derved trekke fukt som er avsatt på vei ut inn igjen. I noen tilfellerr hører en spjellene klappe.
Signatur

   #8
 155     Trondheim     1
Det er 3 typer varmevekslere:

1) Roterende
2) Kryss
3) Kammer - som KjellG beskriver

Kryssvarmeveksler gir ingen kontakt mellom luft inn/ut, mens det er tilfelle for de to andre. Dermed vil også noe fuktighet - og også diverse dufter - tas med inn i innluft.

Når det bakes brød feks, dufter det nybakt i hele huset:)

Viktig å tenke på alt det andre som har betydning for inneluftens kvalitet, som Aasg sier.
Dessuten kan man jo spørre hvor rent ventilasjonsanlegge er like etter oppstart. Har montør vært nøye med renhold underveis :-\
   #9
 157     Møre&Romsdal     0
Et annet moment her er innemiljø ellers. Vi har en del store planter og det går lett med 15+ liter vann når de blir vannet. Bidrar vel en del til luftfuktigheten.

mvh
jiho
Signatur
  (trådstarter)
   #10
 100     Oslo     1
Takker for alle svar. Skal be søs å få målt RF.

At du har sluntret med å holde ting rent under montering skal man heller ikke se vekk ifra. De har gjort mye slett arbeid.
Synlige skjøter mellom plater, feilmontering av stikkontakter, hengt opp lamper uten å kople til, glemt å isolere under golv innerst på kjøkkenet, store glipper mellom taklist og tak osv osv....