#21
 6     0
  Vi bor i Akershus, Skedmo-kommune, i et hus bygd om for ca. 25 år siden. Kjøpte huset for ca. 6 år siden. Huset var helt tett, det var ikke et eneste lufteventil i veggene eller over vinduene. Kun kjøkkenvifte og ventilasjonssjakt med naturlig trekk fra bad/wc. 
  Barna (spesielt yngstemann på 3) har slitt med luftveisinfeksjoner, det var helt håpløst å lufte om vinteren. Det er kun elektrisk oppvarming i huset, så om vinteren slet vi også med tørr luft, luftveisinfeksjoner også blant de voksne, med neseblod etc, etc.
  I fjor investerte vi  i balansert ventilasjon (fra Nilan med innebygget varmepumpe). Inneklima er blitt fantastisk og ungene (bank i bordet) har holdt seg helt friske. Så som du ser så har jeg bare positive erfaringer med ventilasjon.

  Under innkjøringsperioden, før anlegget ble finjustert hadde vi et par episoder som kan ligne på det du beskriver:
  - Vi har uttrekk bla. på badene og et av badene ligger rett ved ventilasjonsagregattet med stort rørdiameter til ventilen og tett dør med terskel. Det resulterte i at det dannet seg et utrolig stort undertrykk på badet og lufta ble dratt inn gjennom tak og vegger, dvs. med 25 år gammel støv og glava. Man fikk hodepine etter noen få minutter og fruen, som er allergisk mot støv, fikk reaksjon nesten øyeblikklig. Dette løste vi med strupe litt ventilen og lage ventilasjonsspalte under døren.
  - Anlegget har mulighet til å sette luftskift i "økonomi/spare"-modus, dvs. uttrekk går i en fast hastighet mens innblåsning justeres dynamisk avhenging av temperaturen på varmepumpen. Det resulterte i at det dannet seg overtrykk i huset. Hele familien pleide å våkne med hodepine de gangene anlegget var i øko-modus, så det har vi sluttet å bruke…
Det sies at det bør være et lite undertrykk i huset når man bruker balansert ventilasjon.

  Etter at innkjøringsproblemene er blitt løst så har inneklima vært helt topp.
Så prøv eventuelt å se på luftflyten gjennom huset, om det et noen tette rom med undertrykk eller overtrykk, eller om det går an å justere viftehastigheten for uttrekk og innblåsning uavhengig av hverandre for å oppnå ønsket undertrykk.