#11
 5 412     Langhus     1
Oppdaterte bildet med en veeeeldig kjapp sladding av gate/gård/bruksnr.
Signatur

   #12
 5 564     0
Mathias er også inne på det, men ikke stol på disse kartene på den skalaen. De kan være beheftet med svært store feil. Spesielt når du ser på flyfoto. Det eneste som gjelder ift grenser er grensemerker eller tinglyste beskrivelser av grenselinjen. Kommunen kan si hva de vil, de sitter ikke med mer informasjon enn det som har blitt levert til dem. Vår kommune har null oversikt over hvor grenser går, og de offisielle kartene er helt feil i alle retninger. Lokale grensemerker er det som gjelder. Oppmåling kan fort være ganske dyrt. Kommunen har sikkert en prisliste på nett, men du bør se for deg 30-50k ++.

Nå har jo ingen hørt naboens versjon, men det virker som en tragisk måte å starte et naboforhold på. Naboen har jo ikke kjøpt tomten selv, så da må han forholde seg til at noen andre har kjøpt den og at det kommer opp et hus. Det kan umulig komme som noen stor overraskelse... Din fremste prioritet nå burde være å normalisere forholdet til naboen, uansett hvor gretten han er, ellers blir det kjipt for dere begge både i byggeperioden og senere. Godt naboskap er gull verdt.

1) Få kontroll på grenser (grensemerker)
2) Få kontroll på hva du trenger (plass til innkjørsel, plass til hus, plass til garasje, vann/avløp, etc)
3) Få kontroll på hva du ønsker, og hva som er viktigst for deg (plass til plen, veranda, hundehus, etc)
4) Normaliser forholdet til naboen og vær forberedt på å gi mer enn du tar, men ikke gi mer enn du kan (ref pkt 2) eller mer enn du ønsker (ref pkt 3).

Selv om reguleringsplanen sier 1 m fra tomtegrense, kan det være du må ha samtykke fra nabo på det (for hus). Garasje kan muligens settes opp nærmere uten at han trenge å samtykke.
   #13
 4 860     NITTEDAL     2
Jeg hadde i minst mulig grad involvert en slik nabo i mine planer. Er det tilfelle slik du fremfører dette, er det lite sannsynlig at dere blir særlig gode naboer uansett hvordan du forholder deg, uten at du firer på alt du kommer til å ha av byggeplaner.

Trekk innkjørselen fri fra hans tomt og send byggemelding rekommandert, når den tid kommer. Han har jo klart det kunststykket å bygge områdets største hus på den mest ugunstigste plassen, midtstilt på egen tomt. Det får bli hans store feiltrinn, ikke ditt.

Jeg ville gått en besøksrunde til de andre naboene og fortalt at du er den nye naboen som skal til å bygge. Da får du høre en del om hvilke forhold som er i nabolaget og sikkert også litt om hvordan det er greiest å forholde seg til diverse naboer. Si minst mulig om deres første møte, du får helt sikkert vite nok uten å fortelle for mye.

For meg ser det ikke ut som du har så mange muligheter til plassering av hus eller garasje uten å ødelegge verdifull tomt. Det burde også naboen ha tenkt på, når han plasserte sitt hus.
  (trådstarter)
   #14
 535     Horten     1
Takk Jafo!

Angående grensepåvisning er dette greit.
Det mangler kun 2 merker på tomta og det er de 2 mot naboen.

Dette koster rundt 3500 pluss mva, og vil bli utført så snart som mulig.
Hustypeblir en variant av tyrolerhus jotunheim, med takterrasse mot vest.

Garasje passer seg kun mot nord da det er for mye høyde forskjell mot syd, og J eg ønsker ikke garasje med tilbakefylling.

Det kan også nevnes at andre naboer var sjeleglade for at det endelig skulle bygges på tomta, og vi gleder oss stort Smile
   #15
 5 564     1
Høres bra ut! Lykke til, håper at du og naboen får et godt forhold etter hvert.
  (trådstarter)
   #16
 535     Horten     0
Jeg kommer nok til å velge den diplomatiske løsningen, men jeg skal uansett ha en forståelse for at vi begge respekterer regler og grenser.

Det kan jo være at vårt neste møte blir langt mer positivt og konstruktivt.
Det er hvertfall den innstillingen jeg vil gå inn med, men samtidig vil jeg ha fluktveiene mine klare i den forstand at jeg har klart hva jeg kan kreve, og hva han kan kreve.

Det optimale ville vært om han fikk beholde sin innkjøring, at jeg får en gunstig adkomst, at gjerder plasseres på tomtegrense og at man kan hilse med en god følelse ved postkasse.

Om dette viser seg umulig vil det bare å gjøre alt etter boka, da dette i mine øyne vanskelig kan mistolkes.

Plassering av naboers hus er noe vi ma ta hensyn til, og dermed må de også godta at vårt plasseres og utformes etter gjeldende reguleringer.

For å tilegne meg kunnskapen: kan jeg i værste fall kreve avkjørsel og gjerde fjernet fra min tomt? Og i så fall hva vil være den rette fremgangsmåte her?

Snakker vi privatrettslige skritt, snakker vi asfaltsag, eller snakker vi kommunal sak?
   #17
 21 712     Akershus     0
Kjenner ikke regelverket, men her er det klart at han må ikke disponere dette arealet. Riv hekken på østsiden inn til grensa på den siden og han har plass som nå.
Signatur

   #18
 247     0
Du kan forlange grøft fra din tomt til veien, han vil da få en svært smal vei samt at hekken til hans nabo igjen, går ut i veien.
Om han ikke gjør noe med veien så kan du tilbakeføre med grøft uten å spørre han om lov. Det er din tomt, noe som han ikke kan gjøre noe med.
Det samme gjelder gjerde. Mål opp tomta og står gjerde på din tomt riv det, enten han vil eller ikke.

Tviler på om han vil diskutere noe som helst med deg.
Søk som vanlig på bolig og garasje uten å informere han.
   #19
 5 564     1
Jeg kommer nok til å velge den diplomatiske løsningen, men...
Jeg syntes det du skriver høres veldig fornuftig ut: Ha dialog og forsoning som mål, men vit hvilke muligheter du har.

Jeg tror ikke kommunen bryr seg om dette. Dette er et forhold mellom deg og naboen. Jeg tror ikke asfaltsagen er løsningen. Dette er nok privatrettslig, men jeg er usikker på om jus er veien å gå.

Det faktum (?) at disse tingene var der da du kjøpte tomten gjør sannsynligvis at du stiller svakere rent rettslig. Kanskje har du naboloven på din side (jeg er usikker - når naboen satte opp gjerdet var det jo ikke et problem for noen), men jeg mener at du uansett stiller svakere dersom overtrampet ikke er til stor ulempe for deg, og utbedring vil skape urimelige ulemper for naboen. Din eiendom eller ikke.

Et privatrettslig løp med advokat vil medføre store utgifter, og mye tid i forliksråd, konfliktråd og kanskje til og med i en rettsak. Til syvende og sist handler det om hva en objektiv tredjepart vil mene og si. Ja, alle kan si at det er feil at naboens gjerde står på din tomt - men er det et stort problem for deg? Vil en objektiv tredjepart si at dette er åpenbart et stort problem for deg? Dersom svaret er "nei" eller "kanskje ikke" er ikke loven veien å gå, spør du meg. Du kan vel i verste fall dømmes til å tillate gjerdet i all fremtid. Du kan jo ta kontakt med en advokat og høre litt, men i beste fall oppnår du kanskje ikke så mye - i verste fall har du en rettsak og store utgifter. For ikke å snakke om et elendig naboforhold livet ut.

Å rive gjerdet, selv om det står på din eiendom, ville jeg definitivt ikke gjort. Man skal ha forsøkt dialog ganske lenge før man tyr til slikt, etter min mening, og du kan bli erstatningsansvarlig selv om det står på din eiendom.

Det er ingen her inne, med mindre det er naboen selv bak en av brukerne her, som kan vite noe om hvordan naboen vil forholde seg til deg fremover. Om 5 år kan du kanskje komme med informasjon som gir andre dekning for å si at "dialog fungerer ikke". Håper du ikke kommer i den situasjonen.

Nabokrangler går ut over livskvaliteten til hele familien. Ved å eskalere, påfører du bare deg selv og din familie noe som kanskje ikke er verdt det bare for å "sette naboen på plass". Noen ganger må man bare være klok nok til å svelge en kamel eller to. Smaker vondt, men alternativet kan smake mye verre (og mye lengre).

Jeg er sikker på at dette løses med den innstillingen du har. Du skal tross alt bosette deg i umiddelbar nærhet av dette mennesket, så dette er noe du er nødt til å forholde deg til (dessverre).
   #20
 247     1
Så du mener at han bare skal godta at andre tar seg til rette på andres eindom?
Ingen vil da godta at noen har satt opp gjerde, hytter, garasje osv. på sin tomt uten tillatelse.

Han har lov til å opparbeide grøft til veien uten å spørre naboen, når man begynner å opparbeide eiendommen.
Man kan fjerne alt som står oppført på eiendommen som trær, gjerder, garasjer osv. som er ulovlig oppført.

Det er ikke lovløse tilstander i Norge, eiendomsretten står svært sterkt i Norge.
Selv om det ikke er et stort problem så er eiendommen kjøpt og betalt, selv noen meter med tomt kan koste titusner av kr. De færreste av oss hadde gitt fra oss frivillig for at noen bare tar deler av andres tomt.

Om han river gjerdet, og han blir tatt for retten hva tror du skjer?
Skal han få erstattning for at han har revet et gjerde som er satt opp feil?
Retten vil spørre om gjerdet var lovlig oppsatt. Ingen rett i Norge vil gi han tillatelse til å sette opp igjen et ulovlig gjerde eller få erstatting, på annens manns eiendom.