773    22    1  

Brann i blokk i Bergen

 1 659     0
Vet ikke hvor jeg skulle sette dett, så setter den her
Boligblokken i Lonemarka, som brant ned forrige helg, var dekket av en impregnert trekledning av typen Kebony. 
Den tekniske godkjenningen for bruken av dette materialet ble i vinter endret av Sintef, skriver NRK.
Ifølge kanalen er årsaken til dette usikkerhet rundt hvor brannfarlig produktet er, og at det ikke er gjort ekstern testing for å undersøke dette.
Materialet var opprinnelig plassert i systemklasse 4, som gir produsentene ansvaret med å vurdere brannklassifiseringen. Den er nå endret til system 3, hvor brannklassen må bestemmes av en uavhengig tredjepart.
– Slik Kebony er utviklet er det tilsatt brennbare produkt i kledningen. Hvordan dette påvirker brann-egenskapene vet jeg ikke, fordi jeg har ikke sett tester, sier forsker ved Sintef, Kathinka Leikanger Friquin til NRK. "
HSt
   #1
 31 963     Lillestrøm kommune     0
Så bilde selv, men det er da forskjellig regelverk for 1-2 etasjer og 4 som i dette tilfellet ?

Sintef har jo skisser om brutt kledning med steinull I spalten mellom branceller

På bildet jeg så var det kontinuerlig liggende kledning over under alle terasser i full bredde i 4 etasjer slik jeg forsto bildet. Så ikke utenkelig at det er feil også i utførelse
   #3
 22 879     Akershus     1
Ser ut som ei rønne allerede før brannen dette. Ubehandlet treverk gjør seg best på gamle laftede bygg.
Signatur
   #4
 5 130     Akershus     0
Ganske spesielt at man bruker brannfremmende midler, fremfor brannhemmende, som behandling på fasdemateriell i flermannsboliger. Har man ikke lært av tragedien i Greenfell Tower i London hvor 7 menneser mistet livet?

Enig med KjellG, forferdelig stygt i tillegg.
   #5
 3 538     Asker     0
Folk er gått liggende-spiler-bananas i dette landet siste årene.

Det sagt. Det er behov for revisjon av regler/standarder rundt kledning. Det er 2-3 mil boliger med treverk som vil i all hovedsak ligge utenfor krav slik de står. Personlig tenker jeg det da er stor forskjell på en enebolig uten fare for spredning og en flermannsbolig eller blokk.
Signatur
HSt
   #6
 31 963     Lillestrøm kommune     0
Og spesielt her med luft og brann tilgang på begge sider av rekkverk veggen

På meg virker det som rekkverket har vær en tett vegg. Men jeg ser av bildet her at det er noen luftgap mellom enhetene med unntak av øvre gesims
   #7
 5 130     Akershus     0
Ganske spesielt at man bruker brannfremmende midler, fremfor brannhemmende, som behandling på fasdemateriell i flermannsboliger. Har man ikke lært av tragedien i Greenfell Tower i London hvor 7 menneser mistet livet?

Må rette meg selv her, et 1 tall falt ut og ga helt feil antall, tragedien fikk voldsomme dimensjoner. Hele 71 mennesker mistet livet i brannen i den 24 etasjer høye blokka, mer enn 100 ble skadet.
Trodde ærlig talt det ikke fantes tilsvarende farlige fasader her i Norge, men der tok jeg tydeligvis feil

   #8
 1 504     Sandefjord     0
Det sagt. Det er behov for revisjon av regler/standarder rundt kledning.


Reglene for kledning er egentlig veldig klare og tydelige. Utfordringen er at flere kledningstyper har vært solgt med feil klassifikasjon.

Og jeg vil anta at myndighetene begynte å se på brannegenskapene til ulike kledninger, på grunn av brannen i London. Det var jo et tilsyn for kledning med brannhemmende egenskaper i 2019(?), som igjen medførte fokus på andre kledninger i etterkant av det.
HSt
   #9
 31 963     Lillestrøm kommune     0
Det ble visst utført en branntest av brannhemmende maling oppå Royal kledning som ga så dårlig resultat at det trigget dagens prosess

Mht Bergen så vil jeg nesten tro at det er en feil i prosjekteringen i tillegg til den faktiske kledningen
   #10
 3 277     I huset mitt     0
Her et bilde fra brann i Vestfold hvor det i en murblokk spredde seg nedover fra 3de eastje via kledning på verandaene nedover. Spredde seg helt ned til 1 etasje og stakk inn i leiligheten der via rørene til varmepumpa.
Standard kledning av treverk i betongblokk.Brann i blokk i Bergen - Brannspredning.jpg - Hirobofly