TSt
   #11
 15,070     0
Det er derfor det er noe som heter brann fugemasse etc. Så det er viktig at en ikke lager svake detaljer ved ombygging.

   #12
 5,432     Akershus     0
Det hjelper lite med brann fugemasse eller små avstander mellom enhetene fylt med Rockwool eller annet når det tar godt fate i en fasade. Brann fugemasse er så vidt meg bekjent ment å skulle ekspandere og fylle hulrom mellom brannceller, ikke som brukt i en åpen konstrukdjon som en fasade. 

Ganske utrolig at det er tillatt med trefasader, eller treverk i fasader i blokkbebyggelse. I dag brukes brannhemende midler i treverket hvis man bygger større bygninger i tre, ref Wood Hotel i Brumundal, men jeg kan tenke meg at det slurves/har vært slurvet mye når det gjelder paneling som f.eks vist på bildet. Blokka i Bergen som ble totalskadet virker heller ikke å være så lenge siden ble bygget/panelt. Kan ikke ha vært mye brannhemmere der, men kokt i olje for impregnering. Hodeløst.
TSt
   #13
 15,070     0
Kommentaren om brann masse var til det konkrete i innlegg rett over der det hadde gått inn via rør til varmepumpe og ikke tilfellet i Bergen.  Det var for å illustrere at en må tenke på alle detaljer når en evt gjør tiltak på et større bygg.  
   #14
 5,432     Akershus     0
Ok, men fremdeles er brannfuging ikke så spesielt virksom når ikke omgivelsene er brannhemmende. Deler av kommentaren gjaldt forøvrig tidligere kommentar i tråden hvor dette med avstand og Rockwool ble tatt opp i forbindelse med blokka i Bergen. Tror ikke hverken avstand eller Rockwool hadde hjulpet nevneverdig når en ser fasaden i sin helhet.
HSt
   #15
 37,738     Lillestrøm kommune     0
Her er vi enig for det må være en designfeil at flammene kan hoppe etasje for etasje oppover med god tilgang på luft på både inn og utside.

Men i en vanlig rekkehus fasade så har Sintef krav til brannstopp i kledning og viser hvordan det skal gjøres. Om det er bra nok er en annen sak. Det var GU gips brukt ved rehabilitering som forhindret hele rekken fra å brenne ned på Furuset for en del år siden, kommentar fra brannvesenet.
TSt
   #17
 15,070     0
Dette vr etter at godkjenning av Royal impregnert ble trukket tilbake før jul. Bygg som hadde fått slik kledning men som ikke hadde ferdig attest på dette tidspunktet fikk denne utfordringen.

   #18
 5,432     Akershus     0
Det er jo ganske utrolig at et slikt produkt har blitt godkjent for bruk i flermannsbolig. Her er materialene innkokt med 1 liter olje pr. kvm og vil fungere omtrent som opptenningsbriketter vi bruker i peisen. Lurer på hva det neste blir, montert med selvimpregnering med olje etter dryppvanningsprinsippet?
HSt
   #19
 37,738     Lillestrøm kommune     0
Hørte på radio i dag at bygget var søkt med balkonger i stål, glass og betong

Underveis hadde utbygger forledet Bergen kommune i å godkjenne en overgang til tre (redusert innsyn i forhold til glass var visst argumentet)

Men noen brann prosjektering har trolig aldri blitt gjort på treløsningen. Så trolig var løsningen ubrukelig også med vanlig kledning så ble det bare enda verre med Royal kledning