#51
 21,481     Enebolig     0
Det er vel ikke bufring på DAB?


Uten å vite noe sikkert om dette, så tror jeg det. Endel innebygde radioer får begrenset signal. Dette merker man ved at lyden sporadisk stopper opp i noen sekunder.

   #52
 3,587     0
Når lyden da kommer tilbake, fortsetter den ikke der den slapp (slik du opplever med en god radio-app på en mobil). Det som ble sendt i den perioden radioen var stille har gått tapt, og du får ikke høre det. Det ingen bufring noe sted for å ta vare på (eller senere hente inn igjen) den tapte lyden.

En del radioer har en manuelt operert "pauseknapp" (det gjelder f.eks. min 699-kroners billig-radio, og jeg tror bilradioen min har det samem), der du selv kan fryse lyden mens du f.eks. tar imot en telefonsamtale. Når du kommer tilbake til radioen, kan du fortsette lyttingen der du slapp, uten å gå glipp av noe. Men det har ingenting med DAB som sådan å gjøre, ingen bufring i DAB-nettet. Det er helt identisk med om du skulle hadde latt radioen fortsette å spille, men gjorde opptak på en lydbåndopptaker, og spilte av lydbåndet når du kom tilbake. Var det utfall av signalet mens du var borte/opptatt, ville det være utfall på opptaket også, og lyden ville være tapt. Så selv om du kan høre på et radioprogram med en viss forsinkelse, kan ikke det motvirke dårlige mottakingsforhold.
   #53
 21,481     Enebolig     0
Du har helt rett. Men hvorfor er sporadisk utfall et tegn på dårlig dekning? Er det rett og slett så på grensen at små forhold virker inn?
   #54
 1,355     1
Jeg har kjørt Finnmark på kryss og tvers med bil med original DAB+ radio i sommer og opplevde noe sånt som 50% radiodekning. At jeg kanskje kunne fått mer med en diger pisk på taket er helt uinteressant, både pga. estetikk og garantiproblematikk. Så for min del er dekningen i nord alt for dårlig. Befolkningdekning er også uinteressant synes jeg, hjemme har de fleste tilgang til radio på mange andre måter (bredbånd, RiksTV, parabol osv.). Når jeg får >95% dekning på veinettet med antenne integrert i glasset skal jeg være fornøyd, men vi er endel sendere unna at det lar seg gjøre.

Det skal også sies at dekningen for internett-radio i bilen var på maks 10%. Det fungerer nemlig dårlig på Edge...
   #55
 3,587     0
Du har helt rett. Men hvorfor er sporadisk utfall et tegn på dårlig dekning? Er det rett og slett så på grensen at små forhold virker inn?

Kort sagt: Ja.

For å ta noe lignende: I dag er vi bortsjemte med uavbrutt GSM-dekning overalt. På 1990-tallet var det ikke slik: I feriehuset vårt på Lista klarte mobilen å registrere at det var "noe", et innkommende signal, når vi satt i stua i 1.etg. Før vi aksepterte samtalen, måtte vi løpe opp i 2.etg med telefonen i hånda, og stå oppreist, rak i ryggen og trykke på den grønne knappen. Litt for mange ganger bøyde jeg meg framover over det lille bordet som sto der, for å notere ned en beskjed, men da bøyde jeg meg ned i skyggen, og forbindelsen ble brutt. Unger kunne ikke bruke mobil selv i 2.etg; de var ikke høye nok til å stikke hodet/mobilen opp fra skyggefeltet.

Tradisjonell DAB, før DAB+, ga deg et lite forvarsel: Under ekstremt dårlige forhold klarte ikke feilkorreksjonskodene å rette opp alt, og når dek'en forsøkte å dekomprimere MP2-lyden fikk du karakteristisk støy som minnet om lyden av bobler i vann. Med DAB+ er feilkorreksjonen en annen (rettere sagt: den er utvidet) slik at du unngår boblingen under så dårlige forhold; lyden er klar og ren. Men når det da blir for mye, da sier det brått stopp (akkurat som i mobilen).

I samme feriehus (med dårlig GSM-dekning) kom jeg for noen år siden for første gang med et DAB-adapter, som jeg koblet på et sett aktive PC-høyttalere. Adapteret, og antennetråden, ble liggende på golvet. Huset var gammelt, med golv som sviktet, og når noen gikk over golvet var signalet så på grensen at lyden forsvant et øyeblikk for hvert skritt! Da adapter, med tråd-antenne, ble flyttet opp på et lite stettebord, ble DAB-mottaket stabilt, uten brudd.

Jeg var nettopp på en tur i Nordland, hvor Riksblokka iblant har helt marginal dekning selv langs hovedveiene. Da opplevde jeg flere steder at der veien var skåret gjennom en liten knaus, for liten til lage tunnel men slik at steinen står 6-10 m opp på begge sider i femti meter, da forsvant lyden akkurat når jeg kjørte gjennom skjæringen, kanskje i 2-3 sekunder. Hadde det vært en DAB-kanal jeg hørte på, ville jeg trolig hatt bobling før og etter skjæringen, men med DAB+ har du intet forvarsel.

Bilradioen min har ikke noe signalstyrkemeter der jeg kan se på forhånd at signalet er svakt. Min lille billig-bærbare har det: I FM-modus er det fullstendig som høyvekt på Moss, men i DAB-modus er det ganske godt samsvar med dekningskartene, og når meteret bare viser én kort strek, da kan jeg begynne å forvente utfall på bilradioen.

Siden GSM kom har jeg ønsket at jeg hadde en funksjon på mobilen: Når signalet faller til bare "to streker" på meteret, får jeg et lite lydsignal (f.eks. sus) til advarsel: Ikke bøy deg ned nå! Prøv å kom deg høyere opp! -- og ved én strek et sterkere, gjerne pulserende signal: Nå er du helt på grensen! Gjør noe drastisk, eller blir samtalen brutt!

Man kunne jo tenke seg en tilsvarende løsning for DAB-radioer (selvfølgelig med mulighet for å slå av): Ett eller annet som signalerer at det er bare så vidt det går! Men særlig med en bilradio er det jo lite man kan gjøre med det: du skal dit du skal, og må følge veien. Det kunne kanskje være litt nyttig for en bærbar radio, men får du masse brudd når den står på salongbordet, men gir stabil lyd om setter den på en av de øverste hyllene i bokhylla, da lar du den ganske enkelt bli stående der Smile
   #56
 567     bare ett av gangen, helst     1
Jeg har vist diverse eksempler på samfunnsdebattanter som tar til orde for å nedlegge DAB-nettet, eller uttrykker klart at det aldri skulle vært bygget.

Nei, det har du ikke. Du tar krav om å beholde adgangen til å sende på FM som krav om å nedlegge DAB, og det gjør du fordi du er nødt til å bygge stråmenn. Selv når du har lett etter de mest usaklige DAB-motstanderne, er du nødt til å fortegne hva hele diskusjonen dreier seg om, for at ikke du selv - en lobbyist som opplyser å ha tilgang på topp-politikerne - skal bli stående igjen som taper. Sterkt jobbet. Eller dårlig sak.


Jeg har gitt konkrete, direkte linker til slike uttalelser. Du bør ikke klassifisere det å presentere slike linker som "løgnaktighet".


Du har gitt konkret, direkte link til protest mot at "FM-nettet planlegges nedlagt" og krever "Behold FM-nettet", og påstår at her stilles "direkte krav om at DAB må nedlegges". Det er usant, og du er fullstendig klar over at det er usant:

Hvis du tolker "Avblås hele galskapen!" og "DAB i beste fall er en villfarelse som er pådyttet NRK" og "Tror man resten av Europa og verden vil løpe av gårde og gå over til DAB også? Er dette i det hele tatt vurdert SERIØST?" som noe annet enn å ta sterkt til orde for at DAB-nettet bør stenges, da skjønner du ikke hva du leser.


Jeg trenger ikke argumentere for hvorfor dette er galt, for selv dersom det var riktig, så påstod du at det var et "direkte krav", og det vet du at er usant, og likevel påstod du det. Det norske ordet for dette, er "løgn".


Og selv hvis du hadde hatt rett i akkurat denne påstanden, er det fortsatt så drøyt usant å påstå at diskusjonen om slukking av FM-nettet, dreier seg om slukking av DAB-nettet, at det ikke kan forklares med at du er kunnsskapssvak. Det er uredelig allerede fra square one, og jeg går ut fra at det er helt rasjonelt å ville forvirre diskusjonen ved å forfalske den til en som er avgjort (for så lenge som radio-mediet overlever, men det trenger ikke være særlig lenge).


Det er ikke sånt skrot jeg leser Byggebolig for, men jeg har i hvert fall sett at jeg ikke trenger å oppsøke Putin-diskusjoner for å finne troll.
   #57
 3,587     0
Greit nok. Hvis du dødsens seriøst og alvorlig mener at alle de jeg har referert til faktisk mener å fortelle noe som helst i retning av at "DAB er jo kjempeflott, vi ønsker det velkommen! Vi har overhodet ingen negative kommentarer til at NRK og P4 og Radio Norge starter sendinger på DAB! Det eneste vi vil legge til er at ogås FM-nettet bør fortsette å være tilgjengelig for kringkasting for alle som ønsker det!"

... ja, da skal du gjerne få lov til å tolke dem slik, alle de jeg har sitert. Enhver har rett til å tolke uttalelser i media på den måte han/hun ønsker.

Hvis du forventer at andre skal akseptere din tolking av de uttalelser som jeg har sitert, som at disse personene er positivt stemt til DAB og fullt ut ønsker DAB velkommen, da er en naturlig følge av det å tolke også deg som en aktiv DAB-forkjemper som mener at det er en riktig teknologi å satse på.

For du har jo slett ikke kommet med noen saklige argumenter mot DAB. Alt du har sagt er at jeg farer med løgner og bruker stråmenn. Du kan jo like fullt være 100% positiv pro-DAB-aktivist, på samme måte som han som skriver at 'DAB i beste fall er en villfarelse som er pådyttet NRK' slett ikke uttrykker noen avvisende holdning til DAB, kun et ønske om at FM-nettet ikke må nedlegges.

Og FM-nettet skal jo ikke nedlegges! Det vil fortsette å være godt over 200 nærradioer som har sendinger på FM-nettet. Når praktisk talt alle som fortsatt ønsker å sende på FM-nettet får lov til å fortsette, hva er det da vi klager på? Går klagen egentlig ut på at de som ikke ønsker å fortsette å sende på FM-nettet ikke blir tvunget til å gjøre det likevel?

Er det dette fraværet av tvang mot de som ikke ønsker å sende på FM-nettet (mens praktisk talt alle de som ønsker det har fått carte blanche) som er "tvangsstenging av FM-nettet"? Hadde noe slikt kommet opp i en tidligere sovjet-stat, forordnet av Putin, mistenker jeg at argumentasjonen rundt det ville blitt 'noe modifisert', for å si det på en diplomatisk måte.

Oh, well... Du skal få lov til å fortsette å argumentere på den måten. Og jeg tar meg lov til å arkivere din argumentasjon som eksempel på hvordan man stadig forsøkte å bekjempe nye kringkastingsteknologier i Norge anno 2016.

   #58
 567     bare ett av gangen, helst     1
Og jeg tar meg lov til å arkivere din argumentasjon som eksempel på hvordan man stadig forsøkte å bekjempe nye kringkastingsteknologier i Norge anno 2016.


Mer løgn, altså. Akkurat som dette "direkte krav" som du nå bare forsvarer med at du har rett til å fortegne som det passer deg.

La oss være enige om at det er godt at det ikke er straffbart å holde på slik du gjør.
   #59
 486     1
Lytteropplevelsen ved å høre på listepop på DAB vil være langt bedre enn å høre på l...i sst ...te.. po..p på mobilen.


Vell, de fleste som lytter til musikk på via mobilen streamer det ikke men har lastet det ned. Hører idag sjeldent på radio, bortsett fra nettradio hjemme via Sonos høytalerene mine og en gang i blant i bilen. Når FM slukkes blir det ikke noe mer radio lytting i bilen, bortsett fra når jeg kjører i utlandet. Da blir det kun lytting på podcasts som jeg velger selv og musikk jeg velger selv. Det er det DAB må konkurrere mot i første omgang, ikke streaming fra mobilen i bilen, selv om det også fungerer smertefritt i byene. Om en par år vil ikke lenger streaming fra mobilen være ett problem.
   #60
 3,587     0
Vell, de fleste som lytter til musikk på via mobilen streamer det ikke men har lastet det ned.

Det er greit, det er bare en moderne variant av det etuiet med tjuefire CDer man har med seg til ghettoblasteren. Eller for å gå enda et hakk tilbake: Den tjukke "boka" jeg enda har - den må være fra 60-tallet en gang - med plastlommer for single-plater.
Til ferieturen min i år rasket jeg med meg musikk-backupdisken min - 2 TB, trekvart fylt med hele samlingen av egne CD-plater, vinyl-digitaliseringer, utallige hørespill bevart fra radiosendinger... Jeg har sigarett-tenner-12V til drivspenning, og bilradioen leser lydfilene via USB. Jeg brukte ikke disken en eneste gang. Det var mye mer spennende å høre reportasjer fra sommerens ulike festivaler, småfilosofiske betraktninger ispedd musikk, de nye episodene av hørespill-serien...
Noen ganger er man på jakt etter noe trygt og godt og velkjent. Da er nedlastede podcasts og musikk fra backup-disken greit å ha. Denne gangen hadde jeg halvannen tera av det slaget. Før jeg skiftet ut bilradioen med en DAB+ modell hadde jeg CD-skifter med 3 magasiner á seks skiver direkte tilgjengelig, og minst hundre CDer til å skifte på med - alle blant de halvannen tera. Men denne sommeren ville jeg ha noe nytt og friskt, så jeg lot hele harddisken ligge.
Jeg kan ikke huske at vi for ti og tjue og tretti år siden hoverte over at "Jeg spiller kompaktkassetter, så jeg har ikke bruk for FM-radio!" Kanskje det var noen som var slik, men jeg tror de ville blitt sett littt skjevt på i sin samtid. Å prøve å liksom skape noen konflikt mellom de som hørte på Radio Luxburg på mellombølge og de som hørte på Sveriges Radio P3 (de få som bodde slik til!) ut fra teknologivalget AM eller FM, det ville vært absurd dengang. De sosiale skillene gikk etter hvilken musikk man hørte på, ikke om det var fra Radio Lux på den gamle Kurér-radioen, slitte vinylsiver eller susete svenske-FM (i mono. fordi svenskene kjørte sitt eget stereo-system ulikt resten av Europa...) - de gikk etter innholdet, musikken man lyttet til.
Det er et fenomén fra de siste ti år at det å benytte seg av ferdig innspilt musikk/lyd, det være seg på singler, kassett eller pokast, overhodet er et argument i en debatt om alternative teknologier for radiokringkasting. Det er slik at jeg begynner å lure på om det at jeg for ti og femten år siden fartet rundt med CD-skifter og hundre CDer i bagasjen kan betraktes som en motarbeiding av FM-teknologien. Det var slett ikke ment slik, men kanskje det hadde den effekten likevel!