#71
 21,481     Enebolig     0

Imidlertid synes jeg diskusjonen blir litt merkelig når den dreier seg om avmantling av en ledning og tiltrekking av skruer. Da lukter det proteksjonisme lang vei.


Det er faktisk på dette stadiet man i realiteten er når "verdensmesterne" setter igang. Husk på at man proppes full med "dette gjør du lett selv" i de fleste medier, spesielt tv og radio. Dermed tror folk nettopp dette, og ender opp med å tvinne sammen PN, 1mm i klemma, klipper halvparten av kordelene osv.


Jeg synes diskusjonen ble merkelig når man involverte produksjon av fly, men det er kanskje bare meg  ;D

   #72
 21,481     Enebolig     0




i Norge dør det 4 ganger flere pga branner som har med el å gjøre enn i Sverige. I Sverige har man da som andre har nevnt lov til å gjøre mer selv enn i Norge.
Kan man da si at det er 4 ganger mer farlig å la ett firma gjøre jobben enn å gjøre det selv?


Å javel. Og dette står hvor?




Avdelingsdirektør Tor Suhrke i DSB trakk fram disse tallene under åpningen av årets konferanse for Det lokale elektrisitetstilsyn (DLE) i Tromsø i formiddag. Norge og Finland har i perioden 1996-2006 i gjennomsnitt fire omkomne per million innbyggere ved branner som har sammenheng med elektrisitet, mens Danmark har to og Sverige èn. Årsakene til at Norge og Finland skiller seg så klart ut kan være flere, men for Norges del er mer bruk av elektrisk energi enn våre naboland, helt klart en medvirkende årsak.

Mens statistikkene over omkomne ved elektriske branner har en negativ utvikling, skjer det nå svært få dødsfall - ett til to per år - etter berøring ved elektrisitet her i landet. Hittil i år har èn person omkommet.

Årets konferanse for Det lokale elektrisitetstilsyn samler vel 200 deltagere og er en viktig møteplass for informasjon og dialog mellom sentrale og lokale elsikkerhetsmyndigheter.
Så hvis det du siterer og linken sOPp refererer til stemmer så brenner det mindre i Norge pga. elektrisitet, men det dør flere i brannene. Litt rart. Her burde DSB klargjøre.


Som jeg nevnte i det tidligere innlegget: Man må se på sammenheng når man leser eller får oppgitt statistikk.

Brann forårsaket av elektrisitet kan være en stikkontakt, varmevifte fra Biltema, skjøteledningen til naboen, julestjerne osv. Elektrikere står for det faste el anlegget.
På brannforebyggende el-kontroll kurs opplyses det om nettopp dette, og at Norge stiller svært bra i kategorien "brann forårsaket av fast el anlegg." Noe DSB også burde opplyse om dersom de går ut med tall.

Som nevnt: En svært populær "nødløsning" blant øst europeere er å erstatte en tynn sølvtråd med en massiv kobberleder i UZ elementer. Hvilken kategori skal denne inn under? Fast el anlegg? 
Ebe
   #73
 4,452     Vestlandet     0




En ting er sikkert, at el-materiell har blitt billigere med konkurranse. Det ville også elektrikertjenester ha blitt dersom det hadde blitt åpnet for mer gjør-det-selv-virksomhet.


Tømrerne fikk ikke mindre å gjøre etter det store inntoget fra øst europa. Jeg ser ingen grunn til at vi elektrikere skal bli arbeidsledige vi heller.


Nåja. Har en byggmester til nabo og han har gått helt vekk fra å jobbe mot private boliger. Folk skal bare ha det billigst mulig, så kommer kvaliteten der etter. Så mange har nok fått mindre å gjøre, evt vanskeligere å få jobber.


Jeg er helt enig i at folk skal ha det billigste. Stort sett alltid. Men når det faller sammen, så velger de ofte kompetanse i neste ledd. Mulig tendensene er annerledes i andre deler av landet, men jeg har pratet med flere tømrere som sier at øst europeere genererer mer arbeid for dem. Men det er på sin plass å presisere at dette hovedsakelig var i perioden før finanskrisen, da det var svært laber kvalitet på utenlandsk arbeidskraft i tømreryrket.

At én enkelt aktør velger å utelate privatmarkedet, motbeviser ikke påstanden min. Og det finne langt flere faktorer, feks at "alle" nå skal gjøre sin del av egeninnsats.


Neida, prøvde forsåvidt heller ikke å motbevise påstanden din, men å si at tømrere ikke fikk mindre å gjøre ble litt for bastant sagt. Når det er sagt så var det vel kanskje også de sløveste og dårligste tømrerne som har fått smake dette hardest.  Smile
Signatur
Byggingeniør
Ebe
   #74
 4,452     Vestlandet     0
Men jeg likte ideén om et slags endagskurs som omhandler enkelt elektrisk arbeid i hjemmet.

Jeg skal innrømme at jeg har byttet noe ulovlig i eget hus, men jeg holder meg til bytte av brytere og stikkontakter. Leste noen timer her på forumet om hvordan man skal koble på best mulig måte og hva man må unngå. Jeg har selvfølgelig ikke det hele bildet og kommer ikke til å prøve meg på noe mer avansert eller nytt enn dette. Men å fått en godkjenning på at jeg kan bytte brytere og kontakter på eget ansvar mener jeg, ut ifra svenske regler, kunne vært et godt tiltak.
Signatur
Byggingeniør
   #75
 615     Øvre Eiker     0


Det jeg tenker kunne vært en god løsning er at man kunne gjøre ting på eget hus bak sikringsskapet etter å ha tatt et kurs med en praktisk eksamen. Forskjellen på en fugl som flyr bort til en ledning for å sette seg på den og et menneske som tar på en ledning når det ikke flyr må tydeligvis inn i pensum, selv om jeg trodde det var grunnskolepensum.

Ellers har det slått meg, når jeg ser elektrikeren jobbe i sikringsskapet mitt, at det virker unødig knotete. Det ser ut for meg som det burde gå ann å designe noe som er både sikrere og mer praktisk uten at det trenger å bli dyrere.


Tsja, hva kan folk etter ett års grunnkurs? Vel og merke hvis man er interessert. Ingenting.

Folk må slutte å tro at et el anlegg består av tre ledninger og at disse skal "tvinnes" sammen på like farger. Hvis man jobber som elektriker, tilsynsingeniør osv, så vil man se hvor mye rart folk finner på. Det er ikke håp for disse selv om man gjennomfører et kurs. Det er bedre at tilsynet oppdager forholdene, og feilen rettes opp før den rekker 10, 20, 30 år...

Jeg er  nysgjerrig på hva du mener angående sikringsskap? Knot er vel stikkordet i yrket, men sikringsskap er som regel ikke det verste.

Hvis det ikke har kommet mye nye kompliserte ting på el-fronten i moderne hus så vil jeg påstå at elanlegget i et bolighus fra sikringsskapet og ut er ganske enkelt. Det er ikke viktig å kunne all teorien om strøm så lenge man har tabeller som sier hvilke ledningstykkelser og lengder som kan benyttes i forhold til hvilke sikringer. Det er viktigere at det praktiske, som hvordan og hvor mye man avisolerer og hvordan man skrur fast ledningene blir gjort skikkelig, og det kan læres, eller i alle fall kan det avsløres ved en praktisk eksamen hvem som ikke klarer å lære det. Så sånn sett blir eksamen den viktigste delen av kurset.

Bare et generelt inntrykk jeg har fått av å se elektrikeren jobbe i sikringsskapet mitt. Kanskje det bare er sikringskapet mitt som er ekstra vanskelig. Det er et par ubrukte sikringer der hvor skruene satt bom fast så elektrikeren ikke fikk gjort noe med det. Jeg må kanskje nevne her at jeg har bakgrunn med å mekke på IBM roboter. Selv om jeg ikke hadde fått noe opplæring på dem hadde jeg aldri problemer med å sette i eller bytte ut komponenter i fart. Det var bare plugg ut ledningene, vri låsehendelen, dra ut, plugg i ny, vri låsehendelen tilbake, og sette i ledningene igjen. Gidda aldri å vente på tekniker fra IBM, og IBM klagde aldri på at jeg gjorde det selv.
   #76
 7,686     Bærum     0


Imidlertid synes jeg diskusjonen blir litt merkelig når den dreier seg om avmantling av en ledning og tiltrekking av skruer. Da lukter det proteksjonisme lang vei.


Det er faktisk på dette stadiet man i realiteten er når "verdensmesterne" setter igang. Husk på at man proppes full med "dette gjør du lett selv" i de fleste medier, spesielt tv og radio. Dermed tror folk nettopp dette, og ender opp med å tvinne sammen PN, 1mm i klemma, klipper halvparten av kordelene osv.


Jeg synes diskusjonen ble merkelig når man involverte produksjon av fly, men det er kanskje bare meg  ;D
Poenget som jeg prøvde å få frem er at de som tror de kan alt gjør dette selv uavhengig av om det er lov eller ikke. Hva gjør man da? En måte er å lære dem å gjøre det riktig. Jeg har tro på at kunnskap er bedre enn forbud folk ikke respekterer. Jo mere du vet jo større respekt har du for faget. Når du trekker frem som et problem hvem som skal skal betale for opplæring skrev jeg jo at dette kunne være et kurs folk betalte for. Det tror jeg faktisk folk er villige til. Analogien med å bygge fly var for å få frem at det er områder hvor selvlærte kan gjøre krevende ting under oppsyn. At du ikke så dette poenget får vi leve med.
   #77
 5,337     Tromsø     0

Poenget som jeg prøvde å få frem er at de som tror de kan alt gjør dette selv uavhengig av om det er lov eller ikke. Hva gjør man da? En måte er å lære dem å gjøre det riktig. Jeg har tro på at kunnskap er bedre enn forbud folk ikke respekterer. Jo mere du vet jo større respekt har du for faget.


Tja, mange av de som tror de kan alt, tror også at de selv kan det rett, og alle andre kan det feil. Det er ikke sikkert om de vil delta på kurs, eller tar til seg det de lærer der.
Spesielt de med fagkunnskap stoler man ikke på. Folk med utdannelse innen emnet er høye på pæra og lærer bort vranglære fordi det gir dem makt eller penger. Man gjør som man selv tror er lurt, og stoler mer på seg selv eller sin fetter eller prest eller homeopat eller guru i India enn på den som faktisk har fagkunnskapen.
Signatur
Bor i horisontaldelt tomannsbolig fra 1948 i Tromsø. Utdannet geolog, jobber i med gravesøknader i kommunen.

   #78
 7,686     Bærum     0
Ærlig talt, mener du dette? Opplæring fungerer ikke fordi folk ikke stoler på det de lærer. Noen ganger blir jeg ganske oppgitt over hvor spesielt elinstallasjon er i forhold til alle andre ting i verden. Man må tydeligvis ha spesielle gener for å kunne lære enkle ting innen installasjon. Dette blir temmelig usaklig i mine øyne. Selv har jeg måtte be om at elektrikere gjør om ting de har gjort hos meg fordi det ikke er riktig utført. Vi har hatt denne debatten mange ganger og den ender alltid opp med at dette er så spesielt at det kun er faglærte som klarer å trekke en kabel eller skru opp en kontakt.
   #79
 837     0
Jeg tipper at størst risiko for "gjør det selv"-ere, målt i antall skadde / drepte pr år, er fallulykker, gjerne i forbindelse med utvendig maling. For samfunnssikkerheten sin del hadde det kanskje vært det beste å forby forl å male husene sine selv?
   #80
 3,042     Akershus     0
Jeg kunne godt tenkt meg et kurs med skriftlig eller praktisk eksamen som gjorde at man kunne få en erklæring på et anlegg, men at dette begrenset (kraftig) hva Ola Dunk får lov til å gjøre selv. F.eks kunne på-vegg PR være lov, mens rør i vegg måte vises før de ble kledd. Kurset skulle forklart hvorfor og hvordan ledninger skal avisoleres og kobles.

At jeg hadde mått hatt elektrikeren min innom to-tre ganger bare for å vise anlegg hadde vært helt greit for meg. Jeg gjorde såpass mye sist runde at jeg måtte ha ham innom tre ganger uansett. Det er liksom slavearbeidet jeg kunne tenkt meg å gjøre selv for det er rent manuelt arbeid og ikke spesielt teknisk krevende. Jeg hadde befaring men elektriker før jeg satte opp en del bare for å vite detaljene rundt anlegget jeg ville ha opp (f.eks. om rør gjennom bærende HUP var ok).

Hensikten med dette er ikke at jeg på død og liv ikke vil ha elektrikere inn gjennom døra, tvert imot. Men kanskje dette kunne fjernet en del verdensmesterarbeid som er helt ufaglært. Typen der jord bare er klippet i koblingsboks for det var vanskelig å få plass. Jeg har dog mine tvil til at disse personene ville tatt et slik kurs. De vet best, de veit hva de driver med, og staten skal ikke komme her å fortelle dem at de trenger å ta et kurs for å koble en ledning. (*host* og stemmer FrP)  :-X