#61
 25,137     Akershus     0
«Jeg hører til dem som i kveld snek meg utenom "ekstra-skatten som en ikke kommer seg unna" - jeg klarte det!

Betyr dette at keal har timestariff?
Signatur

   #62
 3,595     0
Ja, de fleste med spotpris-avtale (og er ikke det de fleste i dag?) har vel det, etter at AMS er kommet på plass.

Jeg var litt usikker på om timestariff faktisk fungerte, så tidligere i sommer satte jeg inn i et regneark time-for-time-prisen fra NordPool, og time-for-time-forbruket som min nettleverandør hadde avlest fra min AMS-måler, for en hel måned. Om jeg husker riktig: Avviket mellom mine beregninger og fakturaen for den måneden var på 13 øre. Jeg fant det ikke bryet verd å gå videre for å finne ut hvilke avrundingsfeil som kunne forklare dette "avviket".

Selv om det var i kraftselskapets favør, ville timebetalingen for å krangle med dem om 13 øre være ganske lav, for å si det sånn. Og jeg kunne komme til å oppdage avrundingsfeil som gjorde at det var de som hadde rett. Den som sier at jeg burde forfulgt saken om et avvik på 13 øre, kan selv gå foran som et godt eksempel mot sitt kraftselskap Smile ...
   #63
 25,137     Akershus     0
Dette finner en på Hafslund sine sider:

«webSpot er en elektronisk spotprisavtale som faktureres etter en uveid spotpris basert på NordPools gjennomsnittlige månedspris, tillagt mva.

Jeg oppfatter dette som pris midlet over en hel mnd. Mao, ingen grunn til å storme hjem fordi prisen får et kortvarig hikke.
Hallingkraft har heller ikke timestariff til private.

Trønderenergikjenner jeg ikke.
Signatur
   #64
 3,595     0
Når jeg tenker meg om ...

Jeg skal ikke utelukke at jeg eksplisitt ba om å timestariff da det ble mulig. Kanskje det ikke kommer automatisk for alle kunder. Jeg var aktivt interessert i det, og i de første månedene etter at jeg fikk AMS (for halvannet år siden) var det ikke tilgjengelig - heller ikke rapportering av forbruket time for time. Det kan hende at det først var da det kom (for sånn cirka et år siden) ble mulig å få timestariff.

Så det kan hende at det er mange som ikke har det enda, kanskje fordi de ikke har bedt om det, men at det kan tilbys for de som er interessert.

Jeg har opplevd ganske "skremmende" slike ting tidligere. Jeg kontaktet dem for et par år siden og spurte hvorfor det faste månedsbeløpet (i tillegg til forbruket) jeg betalte var vesentlig høyere enn det de reklamerte med. Å, har du ikke bedt om få få det redusert? Vi kan gjøre det, hvis du ønsker det ...

(Andre har hatt tilsvarende erfaringer på banklån - de får redusert renten bare de ber om det!)

For alt jeg vet kan det godt hende at både Hafslund og Hallingkraft kan tilby timestariff, bare du spør dem på rette måten.
   #65
 5,730     0
Hos BKK (Hordaland) må be om timesavlesinger pr. måler, ellers så får ein normalisert forbruk basert på områdets forbruksmønster.
Det er enkelte områder som ikkje har timesavregning på plass før i 2021 sjølv om AMS måleren er på plass.
   #66
 629     Bærum     0
Norge har som kjent rent vannkraft opptil ca. 98 % og det er betalt for lenge siden.

(... klippet litt ...)

Dette er helt bevisst politikk, lurer på om elbil eiere begynner å skjønne at det til slutt ikke blir så billig likevel? Og at de vil i praksis fyre med skitten tysk kullkraft, og betale godt for det også.

Du motsier deg selv her. Har vi ren norsk vannkraft i stikkontakten, eller skitten tysk kullkraft?
  (trådstarter)
   #67
 1,674     0
Norsk ren strøm blir kjørt ned til Europa, med ren strøm sertifikater, og så blir strøm fra ubestemmelig opphav kjørt tilbake til Norge, det er neppe rent.
"Overføring av elektrisk kraft fra Norge til Europa gjør at det ikke er vær og vind som er avgjørende for strømprisen i Norge, men prisen på fossilt brensel til kraftverkene i Tyskland."
http://kraftnytt.no/2018/12/21/kraftkabler-til-utlandet-gir-storre-okning-i-norske-strompriser-enn-tidligere-spadd-ifolge-nve/?utm_campaign=shareaholic&fbclid=IwAR3HWy6keizlWnLwPUmz2M7Fffrs_6e6eLgdMZaHG6WjXvdE_S2oKKhXOxk

Jeg har et forslag, la oss ta i bruk norsk vannkraft her til norske priser, da har vi ordnet opp i Norges klimaregnskap for lang tid.

   #68
 25,137     Akershus     0
Skal ikke si hvem som skor seg, men teknisk er det gunstig med kraftutveksling med Europa. De har varmekraftverk med lav kW/h, vi har ditto høy kW/h og funksjonerer som hurtig reguleringsmagasin. Vi selger dyr hurtigstrøm og importerer billigere langsomtstrøm.
Signatur
   #69
 3,595     3
Naturligvis kan vi kjøre full isolasjonisme - slutte å tilby alle slags norske produkter til markedene i andre land, stoppe import av bananer og appelsiner, få gjenopptatt Tandberg Radiofabrikk for å bygge elektronikken til hjemmeunderholdning for oss. Da er det også rimelig at vi ikke selger strøm til andre land, uansett hvor mye overskudd vi har og uansett hva markedet betaler. Da kan vi selge strømmen til oss selv til den pris vi har lyst til å betale oss selv.

Du får neppe med deg nordmenn flest på total isolasjonisme. Så da er alternativet en "selektiv" isolasjonisme: For visse produktgrupper bør det bli bestemt ved lov at dersom vi har mangel på disse produktene i Norge (f.eks. på denne tiden av året: juleribbe), så skal det ikke være tillatt å dekke behovet ved å importere fra utlandet. Produserer vi mer enn vi trenger av noe i en slik "isolasjonisme-produktgruppe", så skal vi likevel ikke kunne selge det til utlandet, uansett hva kundene der betaler.

Du gir klart uttrykk for at du ihvertfall ønsker at vi har én slik isolasjonisme-produktgruppe: Elektrisk kraft. Uansett hvor billig vi kunne fått kjøpt overskudds-vindkraft fra Danmark, skal vi ikke kjøpe det. Uansett hvor tomme våre kraftmagasiner er, skal vi ikke importere noe verken fra Sverige eller Danmark. Vi skal være selvforsynte. Og om kraftmagasinene har 110% fylling og en kraftkrise i Mellom-Europa gjør at tyskeren tilbyr oss både tre og fem kroner per kWt, så vil vi ikke selge til dem - da tømmer vi heller overskuddvannet ut i elvene.

Det er i og for seg helt kurant å ha slike meninger. Men om du blir spurt hva vi skal gjøre hvis vi får kraftmangel, og du svarer "Fryse!", da får du ikke mange med deg. Blir du spurt om hvorfor vi tømmer vannet ut i elvene istedetfor å få fem kroner pr kWt for kraften i Tyskland, og du svarer: "Fordi vi vil være uavhengige av den høye kraftprisen i Eurpopa!", da får du heller ikke mange tilhengere.

Etter hva jeg har lest skjedde den store utbyggingen av samkjøringen i Norge fra en gang på 50-tallet til et stykke inn på 70-tallet. Før den tid satt i all hovedsak kraftprodusentene på hver sin haug og solgte til sitt lokalmarket. Jeg har til gode å høre noen ønske seg tilbake til den tiden. Vi har hatt motforestillinger mot enkelt-prosjekter (med Alta som det definitivt mest kjente, men de som er gamle nok har også hørt om Mardøla og Aurland), men i dag setter vi pris på å få kjøpe strøm fra Hallingkraft selv om vi bor i Tromsø eller på Lillehammer.

Er samkjøring noe vi lovpriser fram til riksgrensen, men ikke en meter lenger? Kan vi strekke oss til å akseptere et samarbeid over Kjølen, og kjøpe svensk atomkraft ved behov, men ikke over Skagerak for å kjøpe dansk vindkraft?

Uansett hva du selv mener er det "riktige": Løpet er nok kjørt. Å prøve å stoppe kraft-handel både over Kjølen og over Skagerak er like fåfengt som å prøve å stoppe appelsin-importen. Eller fiske-eksporten.