23,885    102    108  

Når er det greit å begynne med "bråk" på en vanlig søndag?

 8,022     Bærum     1
Vi har diskutert dette en del ganger her hos oss, og blir ikke helt enige.

Når mener dere det er greit å sette i gang med aktiviteter som innebærer hamring, saging med sirkelsag/kappsag og den slags, på en vanlig søndag?

Når er det greit å begynne type støyende aktiviteter på en vanlig søndag (ikke helligdag etc)?

  • Fra og med kl 10
  • Fra og med kl 11
  • Fra og med kl 12
  • Støyende aktiviteter kan ikke bedrives på søndager


   #1
 1,411     Hordaland     1
Nå skal det sies at rent juridisk så går søndager og helligdager for det samme.

Personlig mener jeg det må være greit å klippe gress, hamre litt osv på en søndag, men ikke noe tidligere enn 10-11. Dette pga de aller fleste har et rimelig trangt tidsskjema i ukene.

Men gravemaskiner osv mener jeg er no-go på søndager.

Men alt avhenger av hvor du bor mm.
Signatur
   #2
 6,009     Finnmark     2
Man plages ofte med kirkeklokker på søndagen.....i vår gate starter forskjellige maskiner opp fra ca 10 tiden på søndager Wink
Signatur
   #3
 677     Norge     2
Etter min mening, aldri, søndagen tar man fri eller gjør ting som ikke bråker.

(Dette kommer selvfølgelig an på hvor man bor, og hvor langt det er til naboen osv.)
   #4
 3,412     Akershus     3
Lov om hellidagsfred og helligdager sier blant annet følgende:
§ 1.Lovens formål
For å verne om det gudstjenestelige liv og den alminnelige fred på helligdager og for å gi høytiden ro og verdighet, skal det være helligdagsfred i samsvar med reglene i denne lov.

§ 2. Helligdager
Følgende dager er helligdag:
vanlige søndager,
nyttårsdag (1. januar),
skjærtorsdag (siste torsdag før første påskedag),
langfredag (siste fredag før første påskedag),
første påskedag (første søndag etter første fullmåne som inntreffer på eller etter 21. mars),
annen påskedag (første mandag etter første påskedag),
Kristi Himmelfartsdag (sjette torsdag etter første påskedag),
første pinsedag (sjuende søndag etter første påskedag),
annen pinsedag (første mandag etter første pinsedag),
første juledag (25. desember),
annen juledag (26. desember).

§ 3. Helligdagsfred
På helligdag fra kl 00 til kl 24 samt påske-, pinse- og julaften etter kl 16 skal det være helligdagsfred som ingen noe sted må forstyrre med utilbørlig larm.
Ved kirke eller gudstjenestested er det mens helligdagsfreden varer ikke tillatt å forstyrre gudstjenesten med unødig larm eller arbeid eller annen forstyrrende virksomhet.

§ 6. Straff
Den som forsettlig eller uaktsomt overtrer §§ 3 til 5 i denne lov, eller bestemmelser gitt i medhold av disse paragrafene, straffes med bøter.
Medvirkning straffes på samme måte.


Ifølge lovverket kan du altså straffes hvis du lager "utilbørlig larm" når som helst mellom kl 0 og 24, også om det skjer uaktsomt, også om du bare medvirker, også på en litt obskur helligdag som 2. pinsedag.  

Nå er jo dette for å verne om det "gudstjenestelige liv".  Da er det relevant å se hva Bibelen sier om samme tema, siden den bør ha sterk autoritet for de som bedriver "gudstjenestelige liv".  


Dere skal holde sabbaten; den skal være hellig for dere. Den som vanhelliger sabbaten, skal dø. Enhver som gjør noe arbeid på den, skal støtes ut fra folket sitt.
2. Mosebok, 31:14

I seks dager kan det arbeides, men den sjuende dagen skal være hellig for dere. Den skal være en sabbat, en hviledag for Herren. Hver den som gjør noe arbeid på den, skal dø.  Dere skal ikke tenne opp ild i noen av bosetningene deres på sabbatsdagen.
2. Mosebok, 35:2

Mens israelittene var i ørkenen, kom de over en mann som sanket ved på sabbatsdagen.  De som fant ham da han sanket ved, førte ham fram for Moses og Aron og hele menigheten.  Han ble satt i varetekt, for det var ikke klart hva som skulle gjøres med ham.  Da sa Herren til Moses: «Mannen må dø. Hele menigheten skal steine ham utenfor leiren.   Så førte hele menigheten ham utenfor leiren og steinet ham til han døde, slik Herren hadde pålagt Moses.
4. Mosebok, 15:32

Så kan man jo diskutere hvor seriøst man skal ta noe av dette...
Signatur
   #5
 677     Norge     1
Sabbaten strekker seg jo fra solnedgang fredag kveld til solnedgang lørdag kveld, så nå blir det altså ikke jobbing på lørdager i følge bibelen, og ikke jobbing på søndager i følge Norges Lover.
Høres topp ut, mer fri !

Sabbaten er den siste dagen i uken, hviledagen, som er lørdag, men kristne har historisk sett samlet seg på den første dagen i uken, dagen etter sabbaten, som er søndag, som senere har blitt helligdag.
   #6
 912     OSLO     1
Som de viser over er det forbudt hele dagen ifølge loven, men i praksis ville jeg aldri gjort noe som støyer før kl 12, og ville også avsluttet tidligere enn vanlig.
   #7
 2,435     Hordaland     3
Min far har en grei formening her om at man i hvert fall skal holde kirke-tiden fredelig, som vil si frem til kl 14:00. Er det for øvrig andre tilstelninger i nabolaget så skal man ta hensyn til dette. Ut over det mener jeg det bør være mulig å ta hensyn til naboer rundt seg etter sunn fornuft. Jeg ser ikke problemstillingen med å dra frem gressklipperen en søndag ettermiddag, så lenge naboen ikke har konfirmasjon eller selskap i hagen på andre siden av hekken.
Signatur

  (trådstarter)
   #8
 8,022     Bærum     6
Interessant å lese hva folk mener.
Selv ønsker jeg ikke å tråkke noen på tærne, men problemet er at lørdag og søndag er de to dagene i uken hvor det faktisk er tid til å få gjort ting. Hverdagene er fyllt opp av jobb og unger.
   #9
 677     Norge     4
Jeg ser ikke helt problemet, du kan vel gjøre en del på søndag uten å plage naboene, og alt som bråker kan du gjøre ellers i uken?

Selv har jeg i dag, søndag, malt et rekkverk ute, skrudd sammen noen hyller i garasjen, og ruslet med diverse andre ting som ikke på noen måte plager naboene, men det kunne ikke falle meg inn å rulle ut gjerdesaga eller underhåndsfresen og fyre opp på en søndag.

Jeg har derimot en nabo litt lengre bort i veien som synes det er helt greit å sage, spikre, høvle og frese på søndager, klokka halv syv om morgenen, lørdags kvelden, og egentlig når som helst ellers, og det er akkurat passe irriterende på søndag når det finnes seks andre dager i uken å bråke på.

Det samme går for gressklipping, det finnes intet menneske i kongeriket som er så opptatt at de ikke kan klippe plenen på kveldstid ellers i uken, i så fall er kanskje robotklipper løsningen.

Fred og ro på søndag, finn frem grillen i stedet.
   #10
 5,569     2
Kommer vel til syvende og sist an på naboene. Dersom ingen naboer syntes at sirkelsag 07.00 på søndag er et problem - er det da et problem? Tilsvarende, dersom naboen ikke tåler noe som helst støy på hviledagen, er vel sirkelsag et problem uansett tidspunkt.