Når er det greit å begynne type støyende aktiviteter på en vanlig søndag (ikke helligdag etc)?

  • Fra og med kl 10
  • Fra og med kl 11
  • Fra og med kl 12
  • Støyende aktiviteter kan ikke bedrives på søndager


   #22
 1 387     Tromsø     0
Historisk var kviledagen religiøst begrunna, både hos jødar (sabbaten) og kristne (søndagen). Muslimane valde fredagen for å markere at dei verken var kristne eller jødar. Utgangspunktet for det heile var fortellinga om at Gud kvilte den sjuende dagen, då han var ferdig med arbeidet sitt. Hovudordet her er kvile som motsetning til arbeid. Men etter kvart blei det ganske så rigorøse reglar av det. På den andre sida sa Jesus at sabbaten vart til for mennesket si skuld, og ikkje mennesket for sabbaten. Det betyr eit fokusskifte.

Det at religionane legg så stor vekt på ein kviledag, kan jo indikere at vi menneske har eit fundamentalt behov for å kvile. Utan det religiøse påbodet ville det vere mange (økonomiske) grunnar for å arbeide heile tida. Historisk sett er alternativet nettopp det, å arbeide 7 dagar i veka. At store deler av arbeidslivet nå bevegar seg vekk frå kviledagen, fører kanskje til større produktivitet i første omgang, men også større fare for utbrenning.
I den store samanheng er vel kviledagsregelen ein bremse for ein uhemma kapitalisme.

Etter mitt syn er det godt for alle at det er ein kviledag, og at alle tek rimeleg hensyn til det. Men det er ikkje ønskeleg med rigorøse eller detaljerte reglar.
Vi som likar å bygge må jo stundom bruke søndagen. Men eg prøver så langt som mulig å unngå arbeid som bråkar eller forstyrrer andre.

Dei fleste i Norge vil vel ikkje støtte ei rigorøs helgedagslovgjeving. Eg vil tru at straffebestemmelsane i lova i praksis er sovande.
   #23
 6 009     Finnmark     0
ariens

Det at religionane legg så stor vekt på ein kviledag, kan jo indikere at vi menneske har eit fundamentalt behov for å kvile.


...........Tror heller denne dagen var bestemt for indoktrinering/ hjernevasking, folk slapp unna en hard / lang arbeidsdag mot å gå i kirken Wink

Tror om kirkeklokker med høyt støynivå kan rammes av fredningsbestemmelsene?
........plages av og til med dette!!
Signatur
   #24
 2 264     1
Det finnes ingen bedre hvile enn å klippe gresset Smile (men det er litt kjipt at klipperne skal bråke slik).
   #25
 1 411     Hordaland     1

Vernet om den alminnelige freden består i et støyforbud. Det skal mye til for å karakterisere en larmende virksomhet som utilbørlig, men det sies i proposisjonen at forbudet etter omstendighetene vil kunne ramme f.eks. bruk av motorgressklipper og motorsag i bolig- og hyttestrøk.


Signatur
   #26
 5 336     Tromsø     0
Det at religionane legg så stor vekt på ein kviledag, kan jo indikere at vi menneske har eit fundamentalt behov for å kvile. Utan det religiøse påbodet ville det vere mange (økonomiske) grunnar for å arbeide heile tida. [...] I den store samanheng er vel kviledagsregelen ein bremse for ein uhemma kapitalisme.

Ja, dette er et godt poeng: Før man fikk Storting og tilsvarende lovgivende forsamlinger, var det presteskap og religiøse skrifter som var de eneste lovgiverne. Helligdagsfreden var den første arbeidsmiljøloven.

Det finnes ingen bedre hvile enn å klippe gresset Smile (men det er litt kjipt at klipperne skal bråke slik).

Enig.

I dag sitter mange på kontor foran en skjerm og sliter med hodet over oppgaver man ikke ser resultater av, i alle fall ikke på kort sikt, man forbrenner få kalorier, og eventuell slitasje på muskler og ledd skyldes evt. feil sittestilling...

Da blir gressklipping og annet fysisk og praktisk arbeide avkobling, restititusjon. Jeg har som prinsipp at jeg helst ikke bruker PC i helgene, men sager, spikrer, hogger, borer og klipper gjerne gress søndager, selv om jeg prøver å begrense støy som kan sjenere naboer.

Når det gjelder støy fra gressklipper: Jeg bruker Flymo. Elektrisk Flymo er stillere enn totaktere og tilogmed stillere enn gamle trommel-skyve-klippere i støpejern som folk brukte i min barndom.
Signatur
WF
   #27
 575     Haugesund     0
Dere skal holde sabbaten; den skal være hellig for dere. Den som vanhelliger sabbaten, skal dø. Enhver som gjør noe arbeid på den, skal støtes ut fra folket sitt.

2. Mosebok, 31:14


haha, jeg viste ikke at bibelen forteller at de som jobber en søndag må dø/steines.

Jeg trodde bibelen var hakket bedre enn Koranen. Men tviler uansett på at flertallet av kristne/muslimer går rundt å steiner søndagarbeidere av den grunn.

   #28
 7 685     Bærum     2
ariens

Det at religionane legg så stor vekt på ein kviledag, kan jo indikere at vi menneske har eit fundamentalt behov for å kvile.


...........Tror heller denne dagen var bestemt for indoktrinering/ hjernevasking, folk slapp unna en hard / lang arbeidsdag mot å gå i kirken Wink

Tror om kirkeklokker med høyt støynivå kan rammes av fredningsbestemmelsene?
........plages av og til med dette!!

Kirkeklokker bråker langt over støygrensene, men de har unntak fra støybestemmelsene. Vi skal altså ikke bråke i kirketiden, mens kirkene har unntak for eget bråk. En ganske inkonsekvent regel. I Pinsen er de jo helt hysteriske. Jeg bor rett ved siden av en kirke så dette vet jeg alt om.
   #29
 10 486     Akershus     3
Jeg prøver helst å ikke bråke veldig på søndag. Må jeg kjøre litt graver, kappe noe planker osv, så prøver jeg helst å drøye til etter 13. Jeg prøver også å droppe det hvis naboen har selskap osv. Regner det, og alle andre sitter inne og sturer, så bryr jeg meg ganske mye mindre. Vet jeg at jeg har bråkete arbeid å gjøre i helga, prøver jeg å få det gjort på lørdag.

Hva Moses foretok seg i bibel-eventyret bryr jeg meg mindre om, men jeg syns det er praktisk om flest mulig kan prøve å bråke minst mulig på søndagen. Da har man en dag det går an å sitte ute og nyte stillheten litt.
Signatur
KE
   #30
 3 667     Hordaland     0
Bønder kan jobbe når de vil bare så det er klart, de fleste tar nok hensyn uansett.
Men ofte må de jobbe noen lange økter flere dager for å få slått mens det enda er tørt så da blir det været som kontrollerer det hele.
Jeg hadde en bensinklipper her vi flyttet til låns men det var for bråkete uansett dag så jeg kjøpte heller meg en viking batteriklipper som jeg ikke stusser på å bruke søndagen om det skulle passe seg, det er ikke mer støy fra den at jeg kan føre en samtale med andre i hagen.