#551
 3,590     0
Pinnen jeg tenker på var en ren ikke-metallisk plastpinne. Jeg fikk forklaringen om stabilisert og ikke-stabilisert strømforsyning da jeg ikke fikk inn en plugg inn i kontakten. Det var faktisk snakk om små plast-adaptere som var satt inn i konktakten, med en bunnplate og denne plast-pinnen som hindret "ulovlig" bruk. (Jeg fikk faktisk tips om hvordan jeg kunne vippe ut adapteret hvis jeg måtte ha strøm til uregulerte behov, men at det egentlig var strengt forbudt!)

Nå skal det sies at det er tjuefem år siden jeg var i Sophia-Antipolis. Jeg påstår ikke at det er likedan i dag. Men den gang ga det meg en liten 'Å-dæven-opplevelse' (aka 'aha-opplevelse) om at vi ikke alltid skal ta for gitt at elektrisitet i andre land er akkurat slik som vi er vant med å ha det i Norge,

   #552
 77     0
Dette med "ren" og "skitten" strøm har vært ett tema innen Hi-fi miljøet i mange år.
Det påstås att dette kan føre til uønsket støy på anlegget,så det finnest ett utall av strømrensere der ute å få kjøpt.

Om dette har noe for seg er ikke jeg den rette til å mene noe om.

Ikke så mye diskutert i Norge som nede i Europa,har det en sammenheng med hvilken strøm som er tilgjenngelig,eller ligger dette mere på dårligere forsyningsnett,dårligere kvalitet på anlegget i hus og hjem?








   #553
 3,590     0
Jeg har ikke så mye peiling på slangeolje, jeg heller, så jeg er kanskje ikke kvalifisert for å kommentere. Men likevel:

Strømforsyningen til en stereoforsterker leverer lavspent likestrøm. Spenningen er regulert, uavhengig av om nettspenningen er 220, 230 eller 240 V. Den er flat, uten spor av nettfrekvensen.

Nettspenningen kan ha ulike kvaliteter. Et eksempel er frekvensstabilitet, om den veksler mellom 49,9 og 50,1 Hz, eller ligger fjellstøtt på 50 Hz. Men etter konvertering til likestrøm er frekvensen totalt og absolutt borte.

Spenningskurven på nettet kan avvike fra en ren sinus, og f.eks. for strøm fra en dieselgenerator kan avvikene være betydelige. Men du kan ikke noen avvik fra en sinuskurve i likestrøm.

En El Cheapo strømforsyning kunne tenkes å være dårlig stabilisert, slik at dersom nettspenningen faller med 3%, så faller også likespenningen med 3%. Men så dårlige strømforsyninger har aldri vært i nærheten av lytterommet til HiFi-freaks som snakker om strømkvalitet.

En El Cheapo strømforsyning kunne slippe gjennom støy overlagret på nettspenningen. Men jo større og flottere anlegg, jo større reservoar opptrer strømforsyningene med: Støypulsene kan 'sprute ned i bøtta', men bøtta tømmes ut i en jamn strøm uansett hvor rykkvis den fylles opp.

Hvis strømforsyningen er for lavt dimensjoner kunne du risikere at om du kjører lenge på maksimum lydtrykk, kunne du risikere å tømme bøtta; strømforsyningen klarer ikke lever nok effekt over lang tid, og det kan påvirke lydkvaliteten. Men det har null og niks å gjøre med strømkvaliteten fra nettet, det er en begrensing i lytterens eget utstyr (og er vel uhyre sjeldent forekommende hos HiFi-freaks bekymret for strømkvaliteten).

Mitt stalltips er at du får større forbedring i lydkvaliteten ved å farge ytterkanten av CDene dine med grønn tusj.
   #555
 3,210     Vestlandet     0


Vi hadde strømbrudd forrige natt i forbindelse med Gyda. Lynet slo ned og strømmen ble borte noen timer på natta mens nettselskapet var ute og fiksa det. Ingen dramatikk - og helt typisk for strømbrudd i Norge.
  (trådstarter)
   #556
 1,674     0
Vanlig strømbrudd er vanlig strømbrudd, blir bra når legningen repareres, blackout er når det blir for lite strøm inni hele ledninger, er litt som hevert, når vannsøylen brytes slutter det å fungere. Og må fylles på med nytt før det fungerer igjen.
Litt politisk baksnakkelse her, vet dere at Kjetil Lund, direktør i NVE var statssekretær i Jens sin regjering?
   #557
 3,210     Vestlandet     0
Blackout blir også brukt om strømbrudd generelt, men det blir en definisjonssak. Den forklaringen på hva som skjer inni ledningene, halter litt. Jeg antar det er ustabilitet i frekvens du tenker på? Det skyldes ubalanse i tilgjengelig effekt (produsert) og etterspurt effekt.



Er det et problem at Kjetil Lund har erfaring fra departementet?

  (trådstarter)
   #558
 1,674     0
Blackout blir også brukt om strømbrudd generelt, men det blir en definisjonssak. Den forklaringen på hva som skjer inni ledningene, halter litt. Jeg antar det er ustabilitet i frekvens du tenker på? Det skyldes ubalanse i tilgjengelig effekt (produsert) og etterspurt effekt.



Er det et problem at Kjetil Lund har erfaring fra departementet?

Ja, er mest for å beskrive enkelt, det er jo da Hertz synker for lavt fra 50 at det går galt. Det som lager problemet er at dette forflytter seg i ledninger/kabler, og fort. Kan komme et sted nært deg.
Jeg prepper, har litt lav tro på NVE sin evne å stoppe det i kabler.
Han er samfunnsøkonom, spørsmålet er om han er direktør som styrer for det beste for strømmen til folk eller til det beste for Ap.
   #559
 24,760     Akershus     1
Kommer vel ikke så fort? Ligner litt på å forsøke å kjøre opp en bakke på for høyt gir. En merker straks at det går tyngre, men der er ingen umiddelbar fare. En kan fundere på hva en bør gjøre. Kanskje gi litt mer gass? Det går tyngre - til slutt ble det for mye og motoren får blackout. Å komme i gang igjen er ikke helt enkelt dersom bakken er like bratt og du skal starte med bilen i gir.

Tilsvarende med blackout, belastningen øker, informasjonen sprer seg med nær lysets hastighet, men avgjørelsen kan du fundere på - en stund. Det som skjer er at energiforbruket øker, indikert på amperemetere og ved at frekvensen går ned. Til slutt vil sikringsfunksjoner slå inn ved å koble ut laster. Virkelig ille blir det når generatorene ikke klarer å levere nok og stenger av for å beskytte seg selv. Da blir det større last på de øvrige og alt raser. Du går i blackout.

Etter kort tid står kjøleskap, frysere, panelovner og skriker etter energi og det er vanskelig å få ting i gang igjen uten nye overbelastninger.
Signatur
   #560
 3,590     0
Varme og lys er overhodet ikke påvirket av om frekvensen går litt opp eller ned.

Motorer kan være påvirket, men da skal utslagene være dramatisk mye større enn det du ser i lysnettet i dag. Er det så store endringer i frekvensen at motorer får problemer, da får de antagelig minst like store problemer på grunn av for høy eller for lav spenning, eventuelt med spenningspulser.