#561
 25,138     Akershus     0
Frekvensendringene vi snakker om her er er brøkdeler av Hz. Sett fra forbruker har dette ingen betydning annet enn for klokker styrt av nettfrekvensen. (Derfor teller en antall perioder over et år og kompenserer med frekvensjusteringer)
Frekvensendring brukes som et mål på belastningssituasjonen. Med nøyaktig samme vannpådrag vil en generator sakke med økende belastning - tyskerne må skuffe innpå mer skittent brunkull. Når ovnene gløder og frekvensen fortsetter å falle, da kan alt rase.
Signatur

   #562
 4,258     1
Det vil rase vesentlig før det. Når hertz synker et sted i nettet så vil strømmen flyte dit fra de stedene med høyere frekvens - dette er jo måten man styrer kraftflyten mellom landene.

Kapasiteten mellom ulike deler av nettet er begrenset, når strømmen mellom blir stor nok så vil man enten slå av eller så vil noe (trafoer, linjer, generatorer etc) ryke.
   #563
 3,595     1
Kontrollrummet kan du se frekvensen de siste 15 minutter. (Finnes det noe sted der vi kan se lenger tilbake?)
Endringer på 0,1 Hz opp eller ned, altså to promille avvik, er innenfor det grønne området; rett utenfor det blir det rødt; da må det settes i verk ekstraordinære tiltak for å få frekvensen tilbake til det normale. Med andre ord: Vi har ekstremt stabil frekvens i vårt nordiske lysnett.

Det gjelder ikke nødvendigvis overalt, og/eller det har ikke alltid vært sånn. For så lenge siden at det neppe finnes noen URL på det var det et tilfelle ved NRK Finnmark der Marienlyst satte over til distriktskontorene for lokale sendinger. Ved Finnmaks-kontoret var de fortsatt i febrilsk aktivitetet med å forberede sendingen - det var elleve minutter til de skulle på lufta, i følge klokkene i studio. Men klokkene var drevet av en synkronmotor låst til nettfrekvensen, og strømmen var levert fra et russisk kraftverk som med ekstrem belastning i vinterkulda lå så langt under 50 Hz at det hadde samlet seg opp til elleve minutter på NRKs klokker ....

Jeg hørte dette for mange år siden, og den ble allede da presentert som en gammel historie. NRK Finnmark må jo ha hatt fast kraft-leveranse fra Russland; det nytter ikke å samkjøre norsk stabil 50 Hz med så ustabil russisk strøm. Og det kan godt hende at russerne i dag har mye mer stabil frekvens enn den gang.

Norge ble ikke het synkronisert før en gang rundt 1970, men vi var svært tidlig ute i internasjonal sammeneheng. En kraft-nabo i min oppvekst fortalte at når fagfolk fra andre land fikk høre at samtlige norske kraftverk fra Lindesnes til Nordkapp kjørte helt synkront nektet de først å tro det, og skjønte ikke hvordan vi fikk det til.
HSt
   #565
 37,741     Lillestrøm kommune     0
Ja, flere som har funnet ut hva gjennomsnitt pris på en måned fører til. Var jo nesten ingen som nevnte dette når ordningen ble diskutert.
   #566
 3,210     Vestlandet     0
Merkelig at det er en trønder som får stå fram i Debatten og klage på hvor dyr strømmen er. Det har jo ikke vært veldig høye priser her i midtnorge og nordover! Litt mer varierende priser bare.
   #567
 3,277     I huset mitt     0
Merkelig at det er en trønder som får stå fram i Debatten og klage på hvor dyr strømmen er. Det har jo ikke vært veldig høye priser her i midtnorge og nordover! Litt mer varierende priser bare.

Skjønner det kan være irriterende for noen ja.
Sånt ødelegger jo argumentene om at folk i sør kun klager for sin egen lommebok.

   #568
 3,210     Vestlandet     0
Jeg har aldri argumentert for at folk i sør "klager for sin egen lommebok".