#81
 4,258     0
Frankrike har stabile priser og kapasitet på produksjonen, de er i liten grad avhengig av vær og vind med atomkraften sin 😊

   #82
 2,068     klippdalen     0
atomkraft ER framtida

har jo skjedd litt på noen år der også.


avfallet burde jo kunne sendes på 1ste klasse ut av vår atmosfære
   #83
 5,730     0
Jeg synes det var hakket verre å høre på Kathrine Stene Bakke, leder for markedsanalys i Afry Management Consulting, der hun med svevende håndbevegelser forsøkte å fortelle at egentlig fraktet ikke Tysklandskabelen strøm som Norge kunne trengt, det ble ikke produsert strøm for å forsyne Tysklandskabelen men det fløt strøm gjennom kabelen likevel, Det var heller ikke norske kraftprodusenter som solgte denne strømmen til Tyskland, men Statnett. Det var Statnett som tjente på dette.

Lurer fælt på hvor Statnett rappet denne strømmen fra, eller tryllet den frem fra intet, for et eller annet sted måtte den jo komme fra?

Debatten, innslaget er ca 11 minutter ut i sendingen.

https://tv.nrk.no/serie/debatten/202109/NNFA51093021/avspiller

Statnett kjøper strømmen i det området som den produseres til den områdeprisen, frakter den til Tyskland og selger den er for tysk pris. Norsk produsert får norsk pris, Statnett får differanse mellom norsk og tysk pris.
   #84
 5,730     0
Frankrike har stabile priser og kapasitet på produksjonen, de er i liten grad avhengig av vær og vind med atomkraften sin 😊

Bedre enn mange ja, men ikkje uten økninger dei og.
Bruker masse gass og den har jo økt med 1500% siste 15 måneder.
"Frankrikes regjering varsler pristak på gass- og strømpriser gjennom vintermånedene."
https://e24.no/olje-og-energi/i/G3jn36/frankrike-innfoerer-pristak-paa-stroem'

Også i Frankrike er kjernekraft omdiskutert og dei mest risikofulle anlegga er stengte.
   #87
 25,138     Akershus     1
atomkraft ER framtida

Muligens i teknokrati, men i den demokratiske verden er det lite sannsynlig.

Uklart hva som blir sluttsvaret på dette. Si at en i en vidstille periode mister all strøm i noen timer, eller dager, ingen vet når vinden blåser igjen. Kanskje demokratiet snur litt på kappa igjen? Problemet med vind og sol er mangel på energilagring.
Signatur

   #88
 5,730     0
Vindkraft er jo langt billigare enn atomkraft, så det gjer jo ein del muligheter til å intensivere batteriforskning, både kjemiske og "mekaniske".

Me har vel rundt 12 GWh batteri i elbiler i Norge, og sterkt økende, håper dei framover kan brukes til mellomlager.
   #89
 3,595     0
Vindkraft er jo langt billigare enn atomkraft, så det gjer jo ein del muligheter til å intensivere batteriforskning, både kjemiske og "mekaniske".

Lag deg et svinghjul i betong på ti meters diameter. Fyll det ut som en kuleformet sopp-hatt ned til halve radien, 2,5 meter. Har betong/stein i svinghjulet egenvekt 3, og du svinger rotasjonen opp til ti runder i sekundet, har du et batteri som holder ti MWh - ti tusen kWt.

Vær forsiktig med høyere hastigheter. Ved 10 rpm roterer ytterkanten farlig nær lydhastigheten. Overlydssmell kan gi ustabiliteter. Antagelig bør hjulet snurre i et kammer der det meste av lufta er suget ut.

Svinghjulet er en gyro som ikke følger jorda gjennom døgnet/året, så du må forberede et kuleformet rom for det, så det kan stå i sin faste orientering i verdensrommet uansett hvordan jorda vrir seg rundt det.
   #90
 25,138     Akershus     0
Forekommer meg at det også eksperimenteres med varmelagerbetong som batteri?  TU-artikkel?

Hva blir dimensjonene på et slikt rotasjonsbatteri på si 100 kWh. Masse i hjulet av f.eks. støpjern eller annet rimelig materiale. 
Signatur