Min respektkløse/respektfulle gjetting: Da har du reelt gjennomført en rekke forberedelser / tiltak for slike situasjoner som er totalt fremmede for svært mange storby-beboere. Kanksje ikke alt er "bevisst", det er bare "slik man gjør", som noe helt naturlig. Selv om blokk-beboere, i storbyene ikke aner hva du snakker om
Hvorfor skal man forberede seg på at strømmen blir borte i en mnd? Nettselskapet kommer nok med aggregat før det har gått så mange dager. Ellers blir det dyrt for dem
I tettbefolkede strøk på det indre Østlandet har du sikkert rett. Det er ikke sikkert at det gjelder like sterkt for små bygder på Vestlandet og nordover, eller for den saks skyld i trange fjellbygder på Østlandet der det ligger seks meter snø over den eneste veien inn til bygda ...
Jeg har ikke forberedt meg på noen måte for å klare meg uten strøm i en måned nei. Det kommer jeg ikke til å gjøre heller. Det får være opp til hver enkelt hvor mye en vil "preppe" selvsagt, men jeg synes ikke det er noe godt generelt råd å bruke penger for å være forberedt på å klare seg uten strøm i en mnd.
Prepping er jo moro, men man må jo vurdere hvilke scenarier man faktisk vil preppe for.
Utfall på 2-3 timer vil de fleste håndtere uten tiltak, sannsynligvis også 6-12 timer. Problemene oppstår når strømmen blir borte lenge, altså døgn og ikke timer.
For å håndtere utfall over tid så trenger man relativt solide aggregater og ikke minst nok drivstoff til å kjøre dem over tid. Siden bensin i liten grad lar seg lagre over tid så snakker man om diesel og man må gjerne endel opp i pris for å få noe som faktisk kan kjøre 24 timer i døgnet uten å eksplodere (sjekk utholdenhetstester av billige aggregater). Og slike systemer krever også vedlikehold og ikke minst jevnlig testing.
Da snakker vi flere titalls tusen for noe som kanskje skjer en gang hvert hundrede år. Og, selv om prepping er moro så har jeg foreløpig andre ting å bruke 50k på.
Det er litt på linje med at jeg ikke synes det er noe godt råd å bruke (ti)tusenvis av kroner på utstyr for å dra på villmarkstur og overleve på primitivt vis ... fordi man har brakt med seg massevis av høyteknologisk utstyr for å klare seg i "villmarka". Med teknologiens hjelp.
Kanskje akkurat du lever som et moderne bymenneske. Mange jeg kjenner har faktisk rader med norgesglass fulle av bringebærsyltetøy og hermetiserte plommer i matboden i kjelleren. De har diverse kilo mel av ulike slag klar til brødbaking, og om strømmen til bakerovnen forsvinner, har de andre bakemetoder. Mange har årets avling av poteter, rotfrukter, kål- og løkvekster bevart i kjelleren. Uten behov for strøm.
Jeg gjettet på at også du var litt i den gata, at du ikke var gått tilbake til "jager/samler-kultur" (fra Rema, ikke i jungelen), slik det var før vi ble jordbrukere og begynte å planlegge for et helt år av gangen ...
Uff nei, den var stygg. Unnskyld. Men det er en realitet at års-planleggoingen er ganske svak i det moderne Norge!
Få høre den alternative planen da, hva koster den i realiteten?
Noen syltetøyglass i kjelleren hjelper lite på tredje dagen uten strøm - de fleste vil ha brød sammen med syltetøyet. Selvsagt kan man ha vedfyrt bakerovn eller et enormt lager med knekkebrød, men tror du ser poenget og liker varm mat?
Og, kostnaden med å ha, og rotere, et stort lager med tørrmat samt vedfyrt komfyr er også vesentlige.
Havregryn, rosiner, vann og et kokesett. Holder i dagesvis og uker om en må. En kan endog klare seg uten koking. Huset med vannbåren varme derimot bør en ha en plan for å redde. Med et lite aggregat og en liten kompressor og en plan, kan en blåse tomt. Aggregatet kan holde liv i fryser, kjøleskap og lade mobil (hvis netter overlever) og akkumulatorene til FM-radioen. (DAB spiser batterier før frokost).
For å håndtere utfall over tid så trenger man relativt solide aggregater og ikke minst nok drivstoff til å kjøre dem over tid. Siden bensin i liten grad lar seg lagre over tid så snakker man om diesel og man må gjerne endel opp i pris for å få noe som faktisk kan kjøre 24 timer i døgnet uten å eksplodere (sjekk utholdenhetstester av billige aggregater). Og slike systemer krever også vedlikehold og ikke minst jevnlig testing.
Du baserer deg på en grunnleggende forutsetning: At vi skal fortsette å bruke akkurat de samme (el-baserte) mekanismene som vi har gjort til nå. Mininmalt, om noe overhodet, skal være endret.
En alternativ vinkling er å har alternative(!) løsninger. Matlager ikke er avhengig av elektrisk kjøling/frysing. Oppvarmning ikke avhengig av ekektrisk drevne VP-aggregater. Koking som ikke krever nettstrøm - heller ikke for sikkerhetsfunksjoner (jeg holdt på å brenne meg på det!).
Du vil aldri lykkes i å få et strømløst samfunn til å se ut om et samfunn basert på strøm! Glem det! Men du kan gjerne arbeide for et samfunn som fungerer helt utmerket på andre energikilder. Så gjør det!
Jeg får asossiajoner til da jeg ble kjent med vegetar-mat, og presentert for massevis av velsmakende vegetar-retter. Andre venner sa 'Vi har funnet vegetarpølser som smaker akkurat som kjøttpølser' og 'Nå kommer det vegetar-biff som du ikke klarer å skille fra animalsk biff'. Men hva skal jeg med det?? Når jeg får ekte vegetar-retter, utformet på sine egne premisser, fungerer det langt bedre. Ikke bare smaksmessig, men også sosialt / kulturelt. Vegetar-"pølser" og vegetar-"biff" er bare noe tull!! Vegetarmat er ikke sånn!
Den dagen venner i Lofoten forteller meg at 'Dessverre har vi ikke mere tørrfisk i fryseren', da steiler jeg! Tørrfisk hører ikke hjemme i fryseren. Den som får sitt private tørrfsklager ødelagt av at størmmen til fryseren faller ut, har seg selv å takke!
(På den annen side ... Den som har stekt sitt brød på takke, har vel brød som holder en del tid ...
Jo, det er mulig å leve uten strøm - men da må du gjøre det hele tiden. Du kan ikke ha tørrfisk i skjuler for et helt år, men spise biff til middag annenhver dag 😜
Noen syltetøyglass i kjelleren hjelper lite på tredje dagen uten strøm - de fleste vil ha brød sammen med syltetøyet. Selvsagt kan man ha vedfyrt bakerovn eller et enormt lager med knekkebrød, men tror du ser poenget og liker varm mat?
Og, kostnaden med å ha, og rotere, et stort lager med tørrmat samt vedfyrt komfyr er også vesentlige.
Jeg vokste opp med syltetøyglass i kjelleren som dekket behovet fra august-september fram til neste august-september ...langt over tre dager.
Når hadde jeg sist mindre enn ti kilo mel, av ulike varianter, for ulike brød-slag, i huset? Når jeg drar på campingtur er det alltid med et par mel-poser så jeg kan få meg ferskt brød. Brød kan utmerket godt steikes på takke eller i wok-panne over gass (eller ved, om det er det du har).
Varm mat kan utmerket godt tilberedes over gass (eller ved, om det er det du har), enten du er hjemme eller på campingtur.
Hvis kostholdet ditt har et ikke uvesentlig innslag av ris, pasta, suppeposer og annen tørket mat, hermetiserte grønnsaker, frukt og kjøttvarer, og du har noen kilo ulike slag mel og frø klar til brødbaking - og dette vel å merke er det du benytter til vanlig, ikke som noe spesielt "nødlager" - da medfører det overhodet ingen ekstra kostnad.
Det er vel ikke mange som har vedfyrt komfyr i dag. Men mange har et propanbluss for bruk på ferieturer, enten det er plassert i bobil/campingvogn eller er løst. Naturligvis kan man også bake brød og steke pizza på et gassbluss!
Innlegget ditt nærmest roper: "Dette har jeg aldri forsøkt, derfor tror jeg ikke det er mulig, og derfor vil jeg aldri finne på å undersøke mulighetene nærmere". Vel, det er greit, det. Men resultatet er at du da står adskillig dårligere rustet mot en krisesituasjon enn de som er klar over mulighetene for å forberede seg.
På et av nettstedene jeg er innom ofte ble folket bedt til å legge ut bilder av magasinene, de ser ut omtrent slik, alle, i områder hvor det finnes eksportmuligheter. Nå sies jo i aviser at strømkrise er unngått for det regner. Hvor mye bør det regne for at det vil bli nok vann over vinteren? Noen dager, en uke? Eller litt mer. Neste tanke bør være, vi produserer praktisk talt all strøm fra vannkraft, det finnes ikke alternativer, bare vann. Når dette magasinet og de andre er tomme for vann slutter strømproduksjonen. Hvorfra vil vi få strøm for befolkningen, industrien, og annet, elbiler. Masse vann i nord, men ingen tilførselskabler sørover, det er derfor de har billig strøm, for eksport er ikke mulig. Så ingen kan hjelpe oss. Her er statistikk fra NVE, sjekk områdene 2 og 5 særlig, gjennomsnitt for Norge som du får først er hele landet, også nord. Du velger områder øverst i stolpen til høyre.
Det er fra disse områdene eksporten foregår. Det finnes ikke gasskraft, oljefyr eller annet stabilt som kan brukes som balansekraft, når vannet er slutt er strømmen slutt.
Da har du reelt gjennomført en rekke forberedelser / tiltak for slike situasjoner som er totalt fremmede for svært mange storby-beboere. Kanksje ikke alt er "bevisst", det er bare "slik man gjør", som noe helt naturlig. Selv om blokk-beboere, i storbyene ikke aner hva du snakker om
Jeg har ikke forberedt meg på noen måte for å klare meg uten strøm i en måned nei. Det kommer jeg ikke til å gjøre heller. Det får være opp til hver enkelt hvor mye en vil "preppe" selvsagt, men jeg synes ikke det er noe godt generelt råd å bruke penger for å være forberedt på å klare seg uten strøm i en mnd.
Utfall på 2-3 timer vil de fleste håndtere uten tiltak, sannsynligvis også 6-12 timer. Problemene oppstår når strømmen blir borte lenge, altså døgn og ikke timer.
For å håndtere utfall over tid så trenger man relativt solide aggregater og ikke minst nok drivstoff til å kjøre dem over tid. Siden bensin i liten grad lar seg lagre over tid så snakker man om diesel og man må gjerne endel opp i pris for å få noe som faktisk kan kjøre 24 timer i døgnet uten å eksplodere (sjekk utholdenhetstester av billige aggregater). Og slike systemer krever også vedlikehold og ikke minst jevnlig testing.
Da snakker vi flere titalls tusen for noe som kanskje skjer en gang hvert hundrede år. Og, selv om prepping er moro så har jeg foreløpig andre ting å bruke 50k på.
Kanskje akkurat du lever som et moderne bymenneske. Mange jeg kjenner har faktisk rader med norgesglass fulle av bringebærsyltetøy og hermetiserte plommer i matboden i kjelleren. De har diverse kilo mel av ulike slag klar til brødbaking, og om strømmen til bakerovnen forsvinner, har de andre bakemetoder. Mange har årets avling av poteter, rotfrukter, kål- og løkvekster bevart i kjelleren. Uten behov for strøm.
Jeg gjettet på at også du var litt i den gata, at du ikke var gått tilbake til "jager/samler-kultur" (fra Rema, ikke i jungelen), slik det var før vi ble jordbrukere og begynte å planlegge for et helt år av gangen ...
Uff nei, den var stygg. Unnskyld. Men det er en realitet at års-planleggoingen er ganske svak i det moderne Norge!
Noen syltetøyglass i kjelleren hjelper lite på tredje dagen uten strøm - de fleste vil ha brød sammen med syltetøyet. Selvsagt kan man ha vedfyrt bakerovn eller et enormt lager med knekkebrød, men tror du ser poenget og liker varm mat?
Og, kostnaden med å ha, og rotere, et stort lager med tørrmat samt vedfyrt komfyr er også vesentlige.
Huset med vannbåren varme derimot bør en ha en plan for å redde. Med et lite aggregat og en liten kompressor og en plan, kan en blåse tomt. Aggregatet kan holde liv i fryser, kjøleskap og lade mobil (hvis netter overlever) og akkumulatorene til FM-radioen. (DAB spiser batterier før frokost).
Du baserer deg på en grunnleggende forutsetning: At vi skal fortsette å bruke akkurat de samme (el-baserte) mekanismene som vi har gjort til nå. Mininmalt, om noe overhodet, skal være endret.
En alternativ vinkling er å har alternative(!) løsninger. Matlager ikke er avhengig av elektrisk kjøling/frysing. Oppvarmning ikke avhengig av ekektrisk drevne VP-aggregater. Koking som ikke krever nettstrøm - heller ikke for sikkerhetsfunksjoner (jeg holdt på å brenne meg på det!).
Du vil aldri lykkes i å få et strømløst samfunn til å se ut om et samfunn basert på strøm! Glem det! Men du kan gjerne arbeide for et samfunn som fungerer helt utmerket på andre energikilder. Så gjør det!
Jeg får asossiajoner til da jeg ble kjent med vegetar-mat, og presentert for massevis av velsmakende vegetar-retter. Andre venner sa 'Vi har funnet vegetarpølser som smaker akkurat som kjøttpølser' og 'Nå kommer det vegetar-biff som du ikke klarer å skille fra animalsk biff'. Men hva skal jeg med det?? Når jeg får ekte vegetar-retter, utformet på sine egne premisser, fungerer det langt bedre. Ikke bare smaksmessig, men også sosialt / kulturelt. Vegetar-"pølser" og vegetar-"biff" er bare noe tull!! Vegetarmat er ikke sånn!
Den dagen venner i Lofoten forteller meg at 'Dessverre har vi ikke mere tørrfisk i fryseren', da steiler jeg! Tørrfisk hører ikke hjemme i fryseren. Den som får sitt private tørrfsklager ødelagt av at størmmen til fryseren faller ut, har seg selv å takke!
(På den annen side ... Den som har stekt sitt brød på takke, har vel brød som holder en del tid ...
Jeg vokste opp med syltetøyglass i kjelleren som dekket behovet fra august-september fram til neste august-september ...langt over tre dager.
Når hadde jeg sist mindre enn ti kilo mel, av ulike varianter, for ulike brød-slag, i huset? Når jeg drar på campingtur er det alltid med et par mel-poser så jeg kan få meg ferskt brød. Brød kan utmerket godt steikes på takke eller i wok-panne over gass (eller ved, om det er det du har).
Varm mat kan utmerket godt tilberedes over gass (eller ved, om det er det du har), enten du er hjemme eller på campingtur.
Hvis kostholdet ditt har et ikke uvesentlig innslag av ris, pasta, suppeposer og annen tørket mat, hermetiserte grønnsaker, frukt og kjøttvarer, og du har noen kilo ulike slag mel og frø klar til brødbaking - og dette vel å merke er det du benytter til vanlig, ikke som noe spesielt "nødlager" - da medfører det overhodet ingen ekstra kostnad.
Det er vel ikke mange som har vedfyrt komfyr i dag. Men mange har et propanbluss for bruk på ferieturer, enten det er plassert i bobil/campingvogn eller er løst. Naturligvis kan man også bake brød og steke pizza på et gassbluss!
Innlegget ditt nærmest roper: "Dette har jeg aldri forsøkt, derfor tror jeg ikke det er mulig, og derfor vil jeg aldri finne på å undersøke mulighetene nærmere". Vel, det er greit, det. Men resultatet er at du da står adskillig dårligere rustet mot en krisesituasjon enn de som er klar over mulighetene for å forberede seg.
På et av nettstedene jeg er innom ofte ble folket bedt til å legge ut bilder av magasinene, de ser ut omtrent slik, alle, i områder hvor det finnes eksportmuligheter.
Nå sies jo i aviser at strømkrise er unngått for det regner. Hvor mye bør det regne for at det vil bli nok vann over vinteren? Noen dager, en uke? Eller litt mer.
Neste tanke bør være, vi produserer praktisk talt all strøm fra vannkraft, det finnes ikke alternativer, bare vann. Når dette magasinet og de andre er tomme for vann slutter strømproduksjonen. Hvorfra vil vi få strøm for befolkningen, industrien, og annet, elbiler.
Masse vann i nord, men ingen tilførselskabler sørover, det er derfor de har billig strøm, for eksport er ikke mulig.
Så ingen kan hjelpe oss.
Her er statistikk fra NVE, sjekk områdene 2 og 5 særlig, gjennomsnitt for Norge som du får først er hele landet, også nord. Du velger områder øverst i stolpen til høyre.
https://www.nve.no/energi/analyser-og-statistikk/magasinstatistikk/?fbclid=IwAR0u-zsrMt7zepGn-rNxlN3nGA4RVrlzrm01TXM02ggamcQeWR56aZBNis8
Det er fra disse områdene eksporten foregår.
Det finnes ikke gasskraft, oljefyr eller annet stabilt som kan brukes som balansekraft, når vannet er slutt er strømmen slutt.
https://www.cicero.de/wirtschaft/energiekrise-europa-strompreis-gas-winter-kalt-kernkraft-atomausstieg?fbclid=IwAR22i9XMFybqhRCN7ZWEUj_o6aiU2vFJ0l6ASR6FAqFESOZKK01G5Yehdmw
https://www.focus.de/finanzen/boerse/konjunktur/wieder-mehr-strom-aus-kohle-mehr-strom-aus-kohle-deutsche-energiewende-dreht-ploetzlich-um_id_24264056.html
https://exxpress.at/top-analysten-warnen-im-winter-geht-uns-der-strom-aus/?fbclid=IwAR3djSBhl76S3SYAsiwz0AcjywLIxBA2BPS06gZYhZAvwV9S_Gsc8uChwZM