#51
 1,596     0
Denne er fra 2011, så muligens er dette reglene jeg, og andre som har installert tidligere, må prøve å få godkjent etter.

"For varmeproduserende enheter som benyttes til romoppvarming og produksjon av varmt forbruksvann i nye eller eksisterende
bygninger unntatt industribygninger gjelder ikke §§ 3-2, 3-4, 3-7, 3-8 og 3-11."


Slik jeg etterhvert har forstått denne saken, så er dette unntaket som tidligere gjorde det mulig å bl.a. kjøpe Kratki-innsatser, og lovlig montere/bruke disse uten Sintef-stempelet...

Så spørs det da, dette med tilbakevirkende kraft bla... bla... Neimen vet ikke jeg...

   #52
 1,596     0
Dette er vel tilsvarende som dekk og bilbransjen lenge holdt på med, som varmepumpe-mafiaen holder på med, oljebransjen, rørleggerbransjen, elektrikerbransjen, byggenbransjen - unt so weiter!

Har vi ikke hørt det før? S-Æ-R-norske krav?!! Tilpasset S-Æ-R-norske behov? Er vi virkelig så sære her oppe i nord, at alt må være S-Æ-R-lig tilpasset?!

Dette handler vel strengt tatt om den særnorske manglende evnen til omstilling og harmoni med europeisk standarisering mer enn noe annet... Det byråkratiske voldsverket har jo vokst seg himmehøyt, men akkurat dette er god kanskje ikke et S-Æ-R-norsk fenomen. Dessverre!
   #53
 10,486     Akershus     0
Ja, litt sære må vi være. Jeg har vært litt i kontakt med feiermesternes landsforbund. Sa jeg trenger hjelp med å finne ut av gjeldende og tidligere forskrifter osv. Derfra har jeg egentlig bare fått listet opp kravene, og "ikke hørt om" ved spørsmål om unntakene. Det er jo unntakene jeg er interessert i, og muligheten for å få peisen godkjent etter gamle unntak.
Signatur
   #54
 129     0
Er det noen som vet om noe har skjedd på denne fronten? Er det for eksempel noen andre europeiske testinstanser som gjennomfører test som kan sammenliknes med NS3059 og i såmåte kan gi økt godkjenningsgrunnlag?

Er det noen som har funnet en måte som fungerer opp mot kommunen/feiervesenet iforhold til endelig godkjenning?
   #55
 1,756     Norge     0
Hei.
Jeg har gjort noe litt annerledes. Jeg har en scan12. Den har mulighet for konveksjons avtapping med rør. Jeg har satt en viftekonvektor slik at den suger denne varmlufta gjennom varmeregisteret slik at du da varmer opp vannet som sirkulerer inne i registeret, da varmer du opp returen på vannet. Vannet går da ned til tanken og samtidig ut til gulvene når du fyrer, avhengig av blandings ventilens posisjon.
Dette blir litt kinder egg ;D Tre ting:
Du får spredd varmen ved å sirkulere varmtvann rundt i huset, du får muligheten til å spre varmluft bort fra peisovnen og du kan bruke viftekonvektoren til frikjøling om sommeren Wink
Bluesman

Hei Bluesman, kan du forklare dette litt nærmere? Nøyaktig hvor har du plassert viftekonvektoren? Har du plassert den kloss inntil peisen i tillegg til at du har koblet til rørsløyfa i peisen, slik at meningen er å varme opp vannet både via varmluft fra peisen og direkte via vannsløyfe?

Forsto ikke denne helt.

Jeg har forøvrig også tenkt mye på vannkappe i fyringssted, men forstår det slik at det har liten effekt hvis man bare skal kosefyre. Ser man på vedmengden som går med om huset f.eks kun skal oppvarmes via ved, forstår man at det skal mer til enn en kubbe nå og da.

Hei sent svar.
Scan12 er en vanlig peisovn, uten vannkappe. Ja jeg har plassert viftekonvektoren rett over peisen. Selvfølgelig brannmur/isolasjon rundt peisen.
Er klarover at det skal mye til for å lagre varme ved kosefyring, men hvis det blir sprengfyring feks ved strømbortfall etc så er det greit å ha. Testet dette da jeg monterte pipa, da så jeg at returen ble varmere enn tur til fordelings stokken. Greit å fordele litt av varmen da det fort veldig varmt ved fyring. Har også montert kanal ned til første etasje for å flytte varmluft. kapasitet er ca 470m3/time? Planen er å senke temp på natt/dag frem til kvelden for så å fyre opp med ved på kvelden. Peisen er plassert mellom kjøkken og stue. Stue er mye glassviduer som er dårligere isolert, derfor denne løsning. Bygger passivhus. Flytter snart inn nå, etter 7 års hardt arbeid:D
Bluesman
   #56
 1,596     0
Ellers... Noe nytt her i gården med tanke på å få en vannmantlet peisinnsats lovlig installert i sitt lovlydige hjem?

   #60
 47     0
Jeg spurte Direktotatet for byggkvalitet angående europeiske standarder, og spesielt i forhold til den tyske standarden BImSchV level 2.  Jeg fikk følgende svar:

Ildsteder med eller uten vannkappe reguleres i harmonisert standard NS-EN 13240 og NS-EN 13229 (teknisk standard for peiser) og følger byggevareforordningen. I denne standarden er det nasjonale tillegg som henviser til lover i de enkelte land.  Norge har et avvik når det gjelder partikkelutslipp fastsatt av Miljødepartementet tilbake til 90-tallet. Dette gjelder forurensning og er ufravikelig. Norge ble dessuten dømt i ESA domstolen nylig pga. for høye partikkelutslipp.  Det sier seg selv at avvik fra lovverket antagelig behandles særlig strengt i etterkant av dommen. Oppdages uregelmessigheter vil feier innføre fyringsforbud.

Ved kontroll skal sertifikat for testing i henhold til norske standarder NS 3058/59 fremvises.  Vi er kjent med at det foregår en privatimport av ulovlige ildsteder, oftest med vannkappe, og noen mangler også CE merke.  Testing av ovnene kan utføres i fire land, SP i Sverige, SP/Sintef i Trondheim, TI i Danmark og Rhein Ruhr Feuerställe i Tyskland. Det er kun disse som har testutstyret for den norske metoden.

Noen tar feil av en magasinerende ovn og ovner med vannkappe.  En magasinerende ovn reguleres av egen standard og har et magasin med stein eller lignende. Den fyres etter et eget mønster og regnes ikke som forurensende. Vannkappe ildsteder er regulert etter standard NS-EN 13240.

Det er ikke åpning for å få godkjenning på bakgrunn av BImSchV level 2. På nasjonalt nivå er det ikke planlagt noe arbeid som sammenligner NS 3058/59 og BImSchV level 2.


Jeg veit ikke helt om dette er relevant, men det er vel nyttig info uansett.